fbpx

Neverjetna sramota: Kučan, Cirman, Milosavljević in Staričeva v prispevku za France24 grdo oblatili Slovenijo, za glasbeno podlago izbrani srbski trubači

Milan Kučan je ena od osrednjih figur slovenske levice v obračunu s slovensko vlado, ko so zmanipulirali novinarje medija France24, da je o stanju v naši državi poročal izrazito negativno.

Francoska mednarodna televizijska postaja France24 je v svoji rubriki Evropa zdaj obiskala in pripravila prispevek o Sloveniji, ki je razburil številne naše gledalce, ki so ga tako ali drugače že opazili na spletu, kjer je bil videoposnetek že objavljen. Poleg lepih besed o lepotah gorate, gozdnate in predvsem mlade majhne državice v Srednji Evropi, ki so ji v preteklosti vladali številni imperiji, se je voditeljica Catherine Nicholson dotaknila tudi dnevno političnih tem, od predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije do načina vladanja Janeza Janše in celo do poskusov spreminjanja slovenske osamosvojitvene vojne.

Voditeljica Catherine Nicholson svoj opis aktualne vlade Janeza Janše tako začenja z očitki, da ruši demokracijo v državi in da so se o tem pogovarjali s številnimi sogovorniki, ki da so stanje v Sloveniji orisali z različnih političnih perspektiv. A njen sodelavec, novinar Luke Brown, je zgodbo o slovenski osamosvojitveni vojni najprej začel s sodelavcem sovražnika v vojni, pokojnega Tonija Mrlaka, za katerega pravi, da je tajno sodeloval s slovensko teritorialno obrambo in da so ga po krivici sestrelili, ko je bil na dolžnosti. V prispevku se Brown pogovarja z Mrlakovo svakinjo Drago Potočnjak, ki si prizadeva, da bi Mrlaka priznali kot borca za osamosvojitev. Potočnjakova v prispevku trdi, da že sedem let raziskuje ozadje njegove smrti in da uradni zapisi ne prikazujejo resnice v celoti.

Spomnimo. Okrožno sodišče v Ljubljani je pred leti zavrnilo zahtevo po uvedbi preiskave. Sprejelo je namreč razlago, da tedanji poveljnik osamosvojitvenih sil Anton Krkovič za Mrlakove načrte, da naj bi prestopil na slovensko stran, ni vedel, in razsodilo, da je helikopter v trenutku sestrelitve letel po navodilih poveljnikov JLA in to celo nad vladnim poslopjem, zaradi česar je predstavljal legitimno vojaško tarčo.

Foto: Demokracija

Edini politični sogovornik o osamosvojitvi Milan Kučan
France24
sicer v prispevku Slovenijo opisuje kot državico, ki jo je v boju za samostojnost precej bolje odnesla kot Hrvaška in Bosna, zgodovinarka Kornelija Ajlec pa meni, da je glavni razlog v tem, da je bila Slovenija etično bolj čista od preostalih držav Jugoslavije in kot taka ni bila del velikosrbskih oz. velikohrvaških načrtov. V prispevku ni ne duha ne sluha o junaških dejanjih slovenskih osamosvojiteljev, o taktični pripravi na vojno po samorazorožitvi itd.

Naslednji, ki ima v povezavi z osamosvojitvijo v prispevku pomembno vlogo, je nekdanji šef komunistične partije Milan Kučan, ki je predstavljen kot prvi slovenski predsednik. France24 citira njegove znamenite besede s Trga Republike ob dvigu slovenske zastave leta 1991 “danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.” Kučan v prispevku trdi, da je optimizem mlade države 30 let pozneje zvodenel in da je za to kriva aktualna vlada, ker po njegovih besedah ne uveljavlja človekovih pravic in ne spoštuje vladavine prava. Kučan gre celo tako daleč, da izjavi, da je danes naša država bolj podobna tisti, ki smo jo pred 30 leti zapustili. Paradoksalno, Kučan si te države seveda nikoli ni želel zapustiti, saj so ga mediji pred vojno večkrat citirali, da Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija.

Milan Kučan, kateremu Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, je v prispevku televizije France24 prikazan kot neke vrste frontman slovenske osamovojitve.

Kučan v prispevku kritizira tudi novi osamosvojitveni muzej, ki po njegovih besedah slovenski narod deli, ne povezuje, stranko SDS pa obtožuje, da osamosvojitev izrablja za svoje osebne cilje. Prispevek je sicer podkrepljen s številnimi Kučanovimi portreti iz medvojnega časa.
V prispevku Nicholsonova nadalje razlaga, da trenutno državo duši toksična dnevna politika.

Voditeljici Nichlsonovi je nekdo zlonamerno predstavil napačno sliko stanja na področju medijev
Njen naslednji sogovornik je sicer državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dolžan, ki pravi, da je eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja Svetu EU realizirati zeleno in digitalno okrevanje, vztrajati na enakih kriterijih za vse države pri spoštovanju vladavine prava, prav tako pa pomagati organizirati konferenco o prihodnosti Evrope, ki bo lahko zagotovila stabilnost v regiji.

Soočen z očitki o nizki precepljenosti v državi in izzvan, da je vlada s strožjimi PCT pogoji pri poskusih dviga teh številk udarila mimo, Dolžan jasno pove, da je situacija v drugih državah Evropske unije kar se tiče ukrepov povsem primerljiva in da druge države članice niso imele bistveno drugačnih pristopov v epidemiološki krizi. Dolžan tudi zavrača očitke, da naj bi imeli v Sloveniji težave s svobodo medijev, poročila Evropske komisije pa so po njegovem preveč splošna in temeljijo le na tem, kaj poročajo mediji.

France24 so očitno slovenski novinarski aktivisti dodobra seznanili z Janševo basnijo o žabah, saj so Dolžana pobarali, zakaj je premier medijem napovedal vojno. A sekretar v prispevku Nicholsonovo jasno izzove z vprašanjem, če je basen sploh prebrala, saj je bilo sporočilo (nalašč) napačno razumljeno. Janša namreč ni mislil, da je vlada v vojni z mediji, temveč je zgodba ravno obratna. Kar se tiče zgodbe okrog financiranja STA, je državni sekretar Dolžan povedal, da zaplet nima veze s svobodo medijev ampak s transparentno porabo davkoplačevalskega denarja.

Tanja Starič za vdor Trohe & Co. na RTV zlonamerno obtožila Janšo
Luke Brown naj bi pridobil tudi mnenje druge strani, slovenskih novinarjev, a se kot njegovi sogovorniki pojavijo trije znani obrazi novinarskih političnih aktivistov. Prva je na sporedu voditeljica Odmevov Tanja Starič, ki opisuje primer protesta Ladislava Trohe in njegovih zanikovalcev virusa, ki so vdrli v studio RTV. “Eno uro so ležali na tleh, bili smo skriti v pisarnah in čakali na policijo, to je bil fizični napad,” v prispevku razlaga Staričeva, ki jo novinar Brown opisuje celo kot glavno voditeljico večernega informativnega programa. Staričeva dodaja, da so žaljivke in grožnje s smrtjo postale njihov vsakdanjih, za to pa ne krivi samo protestnikov, ampak tudi aktualno vlado.

“Ko slišiš od ljudi, ki sprejemajo najpomembnejše odločitve v tej državi, da smo prostituti in lažnivci, je to samo en korak do agresije. Ta vlada razume medije kot sovražnike, razglasili so vojno z mediji in to je rezultat tega,” brez sramu Staričeva vdor Trohovih posebnežev na RTV pripisuje kar Janševi vladi.

Tanja Starič v prispevku zavzeto razlaga, kako so Troha & Co. vdrli v njihov studio in kako je za to kriv Janša.

Primož Cirman najbolj ponosen na svoj izdelek o Janševem letovanju na Mavriciju pred 18 leti
Naslednji sogovornik novinarja Brawna je nihče drug kot Primož Cirman, avtor dnevnih proti vladi uperjenih člankov na spletnem portalu Necenzurirano, za katerim stoji pravnomočno obsojeni kriminalec Martin Odlazek. Brown tega levičarskega aktivista predstavlja kot vsakodnevno Janševo tarčo, bojda zato, ker dnevno razkriva vladna koruptivna dejanja. In s katerim novinarskim izdelkom se Cirman pohvali Brownu? Kar težko je verjeti, da je najbolj ponosen na že spodletelo in pozabljeno zgodbo o Janševem letovanju na Mavriciju leta 2003 v družbi lobista Andreja Marčiča. Cirman sicer potoži, da je zakoniti zastopnik Janše Franci Matoz zaradi lažnivih poročanj proti njegovemu skrajno levičarskemu portalu vložil že 39 tožb. Brownu, ki se niti ne sanja, kdo vse stoji za medijskim eksekutorjem, Cirman celo naloži, da so tožbe za njegov majhen medij neverjeten strošek in da ga želijo uničiti.

Primož Cirman ponosno razlaga, kako je odkril, da je Janša pred 18 leti kot opozicijski politik letoval na Mavriciju, kjer je igral golf.

Prispevek France24 seveda ne bi bil “popoln”, če ne bi nastopil še medijski strokovnjak s Fakultete za družbene medije, Marko Milosavljević, ki pravi, da gre pri Janševem odnosu do medijev za populistične taktike vzpostavljanja močnih privatnih medijskih hiš po vzoru Viktorja Orbana in da si vlada želi podrediti javno RTV in javno STA. Janši očita, da ima trumpovski odnos do mainstream medijev, ker njihove zgodbe pogosto označuje za fake news.

“Glavni problem te vlade ni samo v odnosu do medijev, ampak tudi v odnosu do Evrope in evropskih vrednot, Evropsko komisijo pozivam, naj nekaj ukrepa, če ne želi postati tarča posmeha v prihodnosti,” meni Milosavljević, ki bi rad priklical finančne sankcije nad lastno državo.

Jaša Jenull o poslancih SMC in Desusa kot krivcih
Neverjetno pristranski prispevek medija France24 nato izgubi še zadnji kanček kredibilnosti, ko so omenjeni petkovi kolesarji, v imenu katerih pred kamere stopi Jaša Jenull. “Ta država je bila ukradena zaradi petih ali šestih posameznikov, ki so se odločili, da je njihov interes bolj pomemben od volje ljudi, neverjetno je, kako hitro se to lahko zgodi v državi, ki jo razumeš kot normalno demokracijo,” Brownu pove Jenull, ki ne omenja, da so se t.i. protivladni protesti zaradi domnevne korupcije začeli še preden je ta vlada sploh nastopila z delom.

Jaša Jenull, organizator petkovih neprijavljenih shodov, ki so se začeli takoj ob nastopu aktualne vlade.

Na to Browna opozori evropski poslanec Franc Bogovič, katerega nastop pa France24 podloži z glasbeno podlago, ne slovensko, ampak srbsko. Kar težko je verjeti, da si lahko ugledna mednarodna televizijska mreža privošči takšno amatersko napako, da za asociacijo s Slovenijo zaigrajo trubači. Bogovič sicer med drugim pove, da si volje Jenullovih kolesarjev ne bi smeli jemati k srcu, ker predstavljajo le pol odstotka slovenskega naroda, nasploh pa gre za organizirane skupine, ki bi v primeru, da bi se sestavila nova desnosredinska vlada, protestirale še naslednjih 200 tednov.

Bogoviča sicer izzovejo tudi z Janševimi tviti, za katere član Slovenske ljudske stranke pravi, da so nepotrebni, saj bi morali politiki bolj paziti na svoje besede, a da direktnega stila slovenskega predsednika vlade nihče ne bo spremenil. Browna je tudi popravil, da dve novinarki ni označil za prostitutki, temveč medijski prestitutki, saj so očitno slovenski novinarji Francozom prodali lažno informacijo.

Vprašanje, kaj si bo mislil Franc Bogovič, ko izve, da so pri France24 njegove izjave “oplemenitili” z glasbo srbskih trubačev.

France24 je torej orisal podobo Slovenije, ki so jo v svet poslali zgoraj omenjeni novinarski družbeno politični delavci. Sami presodite, ali si naša država na račun medijske manipulacije zasluži takšno zlonamerno sramotenje v mednarodnem okolju.

T.F.