fbpx

Neverjetni odzivi in pohvale za državno proslavo, ki prihajajo tudi iz tujine: Proslava, ki je ogrela slovensko dušo in srce!

“Gospod Igor Pirkovič in vsi nastopajoči, naše navdušene čestitke za prireditev ob dnevu samostojnosti, ki smo jo pravkar gledali! Govor predsednika vlade g. Janeza Janše je bil navdihujoč, cela proslava pa en sam praznik naših umetnikov, kulturnikov, ljudi in naše države. Hvala vsem!”; “Gospod Pirkovič,  proslavo ste speljali več kot odlično. Vso priznanje tudi organizatorjem, izvajalcem in seveda zahvala slavnostnemu govorniku Janši za odmeven govor. Počutim se kot v času plebiscita!”; sta primera komentarjev, ki so se usuli v znak odobravanja nad četrtkovo državno proslavo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga obeležujemo 26. decembra.

V ospredju državne proslave v Cankarjevem domu je bila predstavitev kulturne omike osmih slovenskih pokrajin: Gorenjske, Prekmurja, Koroške, Dolenjske, Bele krajine, Primorske, Štajerske in Notranjske, podane v izpovedni obliki osmih besedil – poeziji slovenskih avtorjev, ki so tesno povezani s posamezno pokrajino, pa tudi preko glasbe in plesa. Avtor scenarija državne proslave v Cankarjevem domu je bil Igor Pirkovič, odrski režiser Roman Končar, glasbeni pa Patrik Greblo. V kulturnem programu državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nastopil tudi Omar Naber, predvajana pa je bila tudi projekcija filma o plebiscitu 1990.

“Slovenska osamosvojitev je bila inovacija. Je bila nekaj posebnega. Naša osamosvojitev s plebiscitom in uspešno obrambo nove države je bila samosvoja, izvirna, posebna, nikoli prej izvedena na podoben način,” je v četrtek na osrednji državni proslavi med drugim dejal premier Janez Janša. Poudaril je, da Slovenija danes ustvari več kot katerakoli država, ki je nastala na ozemlju bivše SFRJ, pri čemer so nekatere mnogo večje. Opozoril je, da so pred nami spet veliki izzivi in preizkušnje. “Upamo da ne, vendar se lahko zgodi, da celo večje, kot tiste pred desetletji. Zato velja ponoviti za Francem Jezo in Aleksandrom Solženicinom: Ponovno se dvignimo na nivo časa. Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne zgolj izjemne, ampak res velike ljudi. Zato poiščite junaka svobode v svojem srcu. Poiščite ga v svoji duši. Poiščite ga v globinah svoje dežele. In kot po čudežu lahko nekaj izjemnega spet vznikne v slehernemu med nami – kot cvetje spomladi, čeprav se sredi zime včasih zdi, da je pod snegom vse mrtvo – in odigra odločilno vlogo,” je pozval premier.

Medtem ko je kandidat za premierja KUL-a ekonomist Jože P. Damijan proslavo označil za kmetijo, ker so ga očitno zmotile narodne noše in slovenska tradicionalna glasba, je bila večina nad proslavo več kot navdušena. Nizozemski ambasador v Sloveniji je proslavo označil kot čudovito, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič pa je dejal, da je proslava ogrela slovensko dušo in srce. “Čestitke ustvarjalcem in velika hvala vsem, ki ste 23. 12. 1990 glasovali ZA samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo,” je dodal.

https://twitter.com/visegrad24/status/1474165827280818184

https://twitter.com/VerboomJohan/status/1474125619474669572

https://twitter.com/ZanMahnic/status/1474139374828888066

Publicist Vinko Vasle je glede proslave dejal, da je brez besed. “Lepo je bilo,” je poudaril. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je izrazila svoje navdušenje nad proslavo in govorom premierja Janše, ki ga je označila za državnika. “Ko za govornico stopi državnik Janša dobi proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti zares pravi pomen,” je izpostavila. 

Strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič je ravno tako izrazil čestitke nad pripravljeno proslavo in govor premierja označil kot navdihujoč.

Eden od gledalcev proslave je med drugim opazil, da je bilo mogoče ob državni proslavi na nacionalki prvič videti tudi pohvale evropskih komisarjev nad slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

Namestnik vodje misije na avstrijskem veleposlaništvu v Ljubljani Kristof Grabmayer-Keri je proslavo označil kot čudovito, lepo in ganljivo praznovanje slovenskega dneva samostojnosti in enotnosti. Kot pravi, so se zvrstili osupljivi nastopi umetnikov iz vse Slovenije, govor premierja se mu je zdel odličen, saj je poudaril pomen enotnosti.

https://twitter.com/K_Grabmayer/status/1474126314273660937

V nadaljevanju si lahko ogledate še nekaj komentarjev, ki so zgovorni sami po sebi:

https://twitter.com/JozeJos/status/1474138242551324681

https://twitter.com/logarmetod/status/1474063759358537731

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1474102283470311432

https://twitter.com/DoblekarBoris/status/1474111745451036678

https://twitter.com/GregorSlabe/status/1474122653040525317

Nina Žoher