fbpx

Neverjetno! Celotna koalicija – LMŠ, SD, DeSUS, SMC, SAB – glasovala proti zvišanju minimalnih invalidskih pokojnin, ki znašajo manj kot 300 evrov na mesec!

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

(Foto: STA)

Vlada Marjana Šarca je znova dokazala, da nima posluha za invalidske upokojence, eno najbolj ranljivih in socialno ogroženih skupin v naši družbi, ki jo vseskozi zanemarja. To je dokazala s tem, ko na izredni seji državnega zbora vnovič ni podprla predloga poslanske skupine SDS za dvig najnižjih invalidskih pokojnin, ki so precej pod pragom revščine in socialne pomoči. 

Predlog za zvišanje najnižjih invalidskih pokojnin so v poslanski skupini SDS vložili že letos spomladi, a na strani koalicijskih poslancev tudi takrat ni bilo volje, da bi zagotovili zadostno število glasov.

Za določitev minimalnega zneska invalidske pokojnine
Predlog sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v delu, ki ureja invalidske pokojnine, je predstavila poslanka SDS Anja Bah Žibert. Izpostavila je, da v SDS predlagajo, da se tako kot minimalna pokojnina določi tudi minimalni znesek invalidske pokojnine, ki bi moral biti v višini osnovnega zneska minimalnega osebnega dohodka oziroma socialne pomoči, ki danes, po uskladitvi, znaša 402,18 evra. Predlagane rešitve veljajo tudi za upokojence, ki zaradi delne zmožnosti za delo oziroma delne invalidnosti zelo težko pridobijo zaposlitev ali pa je sploh ne, ravno zaradi te delne zmožnosti za delo pa prejemajo nižjo invalidsko pokojnino. V SDS zato predlagajo, da se zanje prav tako zagotovi minimalna pokojnina v primeru, da so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve in ne dobijo ustrezne zaposlitve brez svoje krivde.

Foto: SDS

Pred predstavitvijo predloga je Bah Žibertova pred poslanci posebej poudarila: “Naj bo tokrat vendarle drugače. Naj nas vodi tisto, kar je dobro in kar je prav. Ta zakon je dober in prav je, da ga sprejmemo. V Slovenski demokratski stranki smo ga ponovno vložili v upanju, da boste, spoštovani poslanci koalicije, tale opomnik, ki so vam ga pripravili v Listi Marjana Šarca in vam dobesedno zapoveduje, da glasujete proti zakonu, ignorirali in zavrgli! Obnašajmo se kot odgovorni državljani in posamezniki, ki nam je ljudstvo zaupalo vlogo, da kot njihovi predstavniki delujemo v korist in dobro državljank in državljanov.”

7.500 državljanov prejema invalidsko pokojnino, ki je celo nižja od 300 evrov na mesec!
Glede na to, da povprečna pokojnina v Sloveniji znaša okrog 640 evrov, je jasno, da ta predstavlja prag tveganja revščine za samsko osebo. Povprečna invalidska pokojnina pa je še celo bistveno nižja in znaša okoli 495 evrov. “To pomeni, da je delež tistih, ki prejemajo invalidsko pokojnino, nižjo od 402 evra, kot znaša osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka, visok in predvsem nesprejemljiv. Za 7.500 državljanov je situacija takšna, da prejemajo invalidsko pokojnino, ki je celo nižja od 300 evrov na mesec,” je opozorila poslanka SDS. Poslanec Anže Logar pa je ob tem izpostavil, da če se nedelo da izbrati, pa za invalidnost tega ni mogoče reči. “Prvi je na socialnih transferjih in ne dela, drugi pa je delal in postal invalid – in ta drugi ima skoraj pol manj sredstev za preživetje. Kje je tukaj normalna človeška logika?”

Predloga ni podprla niti stranka DeSUS, ki nosi ime upokojencev
Žal vlada Marjana Šarca za eno najbolj ranljivih in socialno ogroženih skupin v naši družbi nima posluha in jo vseskozi zanemarja. Še posebej pa je sramotno, da predloga SDS za zvišanje najnižjih invalidskih pokojnin ne podpira niti stranka DeSUS, ki nosi ime upokojencev, niti Stranka Alenke Bratušek, ki ima v svojem programu zapisano, da bo uredila invalidske pokojnine. Med poslanci, ki so glasovali proti, čeprav se v javnosti radi pohvalijo, kako se borijo za dobrobit državljanov, so bili tudi: Brane Golubović, Matjaž Han, Dejan Židan, Tina Heferle, Franc Jurša, Maša Kociper, Marko Koprivc, Jerca Korče, Jani Möderndorfer, Matjaž Nemec, Jani Prednik, Janja Sluga, Marko Bandelli, Igor Zorčič.

Tako so glasovali koalicijski poslanci – borci za upokojence, borci za solidarnost, borci za socialno državo, borci za najrevnejše:

41 poslancev je glasovalo proti predlogu SDS, 39 poslancev pa za, kar pomeni, da je zmanjkalo le malo. Vsekakor upravičeno ostaja grenak priokus, da se le pred volitvami za najbolj ranljive in socialno ogrožene skupine v naši družbi izkazujeta izredna skrb in empatija – za potrebe politične samopromocije, saj se doslej ni naredilo nič.

Hana Murn