fbpx

Neverjetno! Klemenčič je dopustil pranje denarja v NLB, zdaj pa želi zbežati iz vlade na še bolje plačano delovno mesto

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Ker se vedno glasneje govori o tem, da je bil pravosodni minister Goran Klemenčič še kot predsednik KPK seznanjen z milijardnim pranjem denarja v NLB, se je vlada odločila, da zadevo reši tako, da Klemenčiča predlaga za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope.

Vlada Mira Cerarja je povlekla še eno bizarno potezo. Kot kandidata za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope je predlagala ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Človeka, ki je bil, v času, ko je bil šef KPK, seznanjen z milijardnim pranjem denarja v Novi Ljubljanski banki, pa o tem ni obvestil ne tožilstva, ne policije. Človeka, ki je februarja letos, najverjetneje pod vplivom alkohola, uprizoril pravi cirkuški nastop v državnem zboru.

Kdo je komisar?
“Komisar za človekove pravice Sveta Evrope je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v državah članicah.” Že na podlagi tega zapisa je jasno, da Klemenčič nikakor ne more opravljati te funkcije že zaradi bremen, ki jih nosi s seboj.

Da ne omenjamo pogojev, ki bi jih Klemenčič moral izpolnjevati. “Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za komisarja, so eminentna osebnost z visoko moralno integriteto in priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno zavzemanje za vrednote Sveta Evrope in osebna avtoriteta, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata.”

Eminentna osebnost? Tako navaja SSKJ o tem: eminenten eminénten  -tna -o prid. (ẹ̑) knjiž. zaradi izrednih sposobnosti, dosežkov zelo cenjen, upoštevan; znamenit, odličen.

Oglejte si spodnji video in sami presodite, kako eminenten je minister Klemenčič.

Ko vlada želi pomagati ministru
Poleg tega je bila zoper ministra Klemenčiča že vložena tudi interpelacija, kar še dodatno dokazuje, da težko govorimo o dosežkih in cenjenosti, ko gre za pravosodnega ministra. Vedno bolj se zdi, da je ta kandidatura zgolj nenavaden način vlade, da bi ministru pomagala, da se po razkritju in razkrivanju afere pranja denarja v NLB nekam umakne.

Pa vendar, da bi Klemenčiču dejansko uspelo, je bolj malo verjetno, podobno pa, glede na odzive na družbenih omrežjih, meni tudi slovenska javnost.

Konec novembra letos bo sicer opravljen izbirni postopek za določitev treh kandidatov, glasovanje o novem komisarju pa bo opravljeno v okviru zimskega plenarnega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, v drugi polovici januarja 2018.

B. V.