fbpx

Neverjetno: Kako se Anje Kopač Mrak brani kritik, da je država oglobila človeka zaradi pomoči sosedu za 1.000 evrov? Sklicuje se kar na svoj “bebav” zakon

Foto: STA

Poročali smo že, kako so agenti Fursa obkolili državljana Slovenije, ki je sorodniku in prijatelju pomagal pri popravilu strehe, in ga nato kaznovali z globo v višini 1.000 evrov. V svoji kolumni je dogajanje komentiral tudi nekdanji poslanec SDS Gorenak, ki poudarja, da bi namesto inšpektorjev Fursa ob tem morali obsoditi politike, ki so zakon sprejeli. Kopač Mrakova se je na Twitterju odzvala na dogajanje, pri čemer se je cinično sklicevala na bebav zakon, ki s poseganjem v zasebna življenja, tj. pomoč sorodnikom, sosedom ali prijateljem, mnoge spominja na totalitarne režime prejšnjega stoletja.

Na Nova24TV smo že v soboto poročali, kako je Finančna uprava RS s pištolami in čeladami obkolila in kaznovala poštenega človeka, ki je pomagal sorodniku pri obnovi hiše. Stane Povšič iz okolice Trebelnega na Dolenjskem je namreč na družbenem omrežju Facebook objavil: “Ker sem pri svojem prijatelju Jožetu pomagal brezplačno postaviti opaž in namestiti nazaj streho na njegovi 40 let stari hiši, me je gnila država kaznovala s 1.000 evri kazni.” Zapisal je še, da na izrečeno globo nima možnosti pritožbe, s prijateljem Jožetom sta namreč v sorodu, v četrtem kolenu, in mu zato po obrazložitvi “finančnih policajev” ne sme pomagati. Zapis je naletel na velik odmev in začudenje, Povšič pa je dodatno še pojasnil: “Finančna policija je sestavljena v ekipi 4 mož v čeladah in s pištolami.” S kombija so opazili hišo brez strehe in se ustavili ter jih dobesedno obkolili, legitimirali in nato njega, ker je z Jožetom “šele v 4. kolenu v sorodu, kaznovali s tisoč evri globe”.

Gorenak meni, da bi ob takšnem dogajanju morali obsojati politike, ki so zakon sprejeli
Inšpektorji Fursa se ob tem zagovarjajo, da so delovali v skladu z zakonom, zdaj pa se je na dogajanje v svoji kolumni odzval tudi nekdanji poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Vinko Gorenak, ki meni, da bi namesto inšpektorjev Fursa morali državljani obsoditi politike, ki so tak zakon predlagali, in poslance, ki so ga sprejeli: “Zakon, ki predpisuje take kazni za sosedsko pomoč, je bil sprejet leta 2011. Pod predlog zakona se je podpisal takratni minister za delo dr. Ivan Svetlik iz SD, operativno pa je pripravo zakona vodila in ga tudi zagovarjala njegova državna sekretarka dr. Anja Kopač Mrak, prav tako iz SD.” To se je dogajalo v času do tedaj najslabše vlade Boruta Pahorja, Gorenak pa navaja bizaren primer nekdanjega poslanca Marka Brulca, “ki je zakon vročekrvno zagovarjal in hitel razlagati, kako italijanski finančni policisti s helikopterji nadzirajo trganje grozdja in ugotavljajo, kdo dela na črno in kdo ne”.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Na Twitterju razburila Kopač Mrakova s svojim ignorantskim odzivom
Opozicija s SDS na čelu seveda zakona ni podprla, v začetku junija 2011 pa je zakon padel tudi na referendumu in posledično ne bi smel stopiti v veljavo. A v času vlade Alenke Bratušek, ko je bila ministrica za delo Kopač Mrakova, so imeli zakon ponovno na dnevnem redu in v začetku leta 2015 je stopil v veljavo. In kot strela z jasnega se je nato na Twitterju oglasila Kopač Mrakova, ki je navedla 8. člen zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1), ki pravi: “Za sosedsko pomoč se štejejo opravljanje dela med sosedi posamezniki, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila, kakor tudi druge oblike sosedske pomoči, določene v drugem zakonu.”

Foto: Finance

To, da država z bebavimi zakoni ureja pomoč sorodnikov, sosedov in prijateljev, je naravnost absurdno
Gorenak je Kopač Mrakovi nato odgovoril: “Če vi menite, da sem zgrešil in ‘sosedsko pomoč’ zamenjal s ‘sorodstveno pomočjo’, je stvar še toliko slabša. Zakaj jaz ne bi smel brezplačno pomagati pokrivati streho prijatelja iz Bovca (doma sem na Štajerskem), ki je z menoj v sorodstveni zvezi, recimo v 4. kolenu (9. člen)?” Kopač Mrakova se je na Gorenakov komentar odzvala: “Govorili ste o pomoči sosedu na strehi in sem vam pripela člen zakona.” Ob tem so se oglasili še nekateri uporabniki Twitterja, ki poseganje države na področje pomoči sosedom, sorodnikom in prijateljem primerjajo s totalitarnimi sistemi prejšnjega stoletja, drugi pa so dejali, da je bistvo socializma odiranje običajnih državljanov.

Foto: posnetek zaslona

Presenetljivo pa se je oglasil tudi koalicijski poslanec Marko Bandelli, ki je lastno Stranko Alenke Bratušek vprašal sledeče: “A bomo odprli novo vprašanje? Kaj je res delo na črno in kaj pa tolkopričakovana in željena pomoč prijatelja? Zakaj lahko pomagamo obirat grozdje, ne smemo pa prijatelju pomagat pleskat? Kje je tu razlika?”

Foto: posnetek zaslona

Rok Krajnc