fbpx

Neverjetno: Najslabšega direktorja kulturne ustanove nacionalnega pomena Opera in balet Ljubljana ter bivšega predsednika DS Mitjo Bervarja nagradili s službo na finančnem ministrstvu!

Foto: STA

Medtem ko mnoge Slovenke in Slovenci na imenovanje nove vlade gledajo z jezo in razočaranjem, glede na to, da je na državnozborskih volitvah prepričljivo zmagala Slovenska demokratska stranka, se zadnje dni pojavlja tudi presenečenje nad kadrovanjem na ministrstvih. Tja se namreč vračajo tisti, ki niso uspeli z izvolitvijo za poslanca, med njimi pa se pojavljajo tudi posamezniki, katerih zaposlitev je naravnost v posmeh ljudem. Med slednje spada propadli politik Mitja Bervar, ki je skoraj potopil ljubljanski SNG Opera in balet in za nagrado postal celo predsednik DS, za nagrado pa je po novem dobil službo na finančnem ministrstvu. 

Če se morda kdo vpraša, zakaj naj bi bila zaposlitev Bervarja na ministrstvu za finance sporna za nas davkoplačevalce, je odgovor na dlani. Bervar, nekdanji predsednik državnega sveta in član izvršnega odbora SMC, namreč velja za osebo, ki je na mestu direktorja ljubljanske Opere zavod spravil v velikanske finančne izgube v višini kar 1,2 milijona evrov minusa, da je ta skoraj potonil in se še danes ni pobral iz finančnega dna.

Njegova nekdanja žena Sonja Kralj Bervar (nekdaj podpredsednica LDS in visoka uradnica na kulturnem ministrstvu), po naših informacijah je Bervar v novi zvezi s svojo bivšo tajnico iz Opere, naj bi bila po navedbah Požareporta tista oseba, ki mu je pri tem držala finančno in politično “štango”. V času, ko je bila Opera v vajetih Bervarja, tudi študenti, ki so tam delali honorarno, niso prejeli plačila, medtem ko se je brez težav našel denar za njemu ljubega predstavnika za odnose z javnostmi Roberta Celestino, sicer brata novinarja Radia Slovenija Tomaža Celestine.

Foto: STA

V drugi polovici mandata prejšnje vlade se je pridružil SMC
Marsikoga je zelo razjezilo, ko so videli, da si Bervarjeva postavljata lično vikend-hiško blizu vasi Jezero pri Podpeči, medtem ko je na davkoplačevalce padlo plačevanje Bervarjeve nesposobnosti. Bervar se je kar čez noč prelevil v politika, postal je celo predsednik državnega sveta, s seboj pa je vzel tudi Celestino. Ko se je pričel mandat vlade Mira Cerarja stekati v drugo polovico, se je Bervar pridružil stranki SMC in postal član izvršilnega odbora, zato ni čudno, da se je pričelo cinično govoriti, da je on zadnji, ki se je včlanil v Cerarjevo stranko misleč, da bo lahko kandidiral na prihajajočih državnozborskih volitvah, vendar ga v stranki SMC niso uvrstili med kandidate, saj so ugotovili, da bi jim njegova kandidatura zaradi preteklih zgodb v Operi še kako škodila. Ko je decembra 2017 zaključil z opravljanjem funkcije predsednika državnega sveta, je njegova zbližanost s Cerarjem zbledela. Potem ko je zapustil vrh stranke, se je zbližal s predsednikom Zadružne zveze Slovenije Petrom Vriskom, ki velja za pomembnega akterja Deželne banke Slovenije.

Očitno je, da se premierju Marjanu Šarcu zdi primerno, da človek, ki je finančno skoraj potopil Opero, stopi na mesto visokega uradnika na ministrstvu za finance. Bervar je bil celo imenovan na podlagi zaupanja finančnega ministra Andreja Bertonclja, torej na podlagi osebnega poznanstva. Človek se vpraša, kako je mogoče, da se tako norčujejo iz slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev, saj Bervar na podlagi svoje preteklosti (velja za daleč najslabšega direktorja kulturne ustanove nacionalnega pomena) ne bi smel več imeti opravka s proračunskim denarjem. Verjetno drži, da imajo leve vlade svoja pravila in merila – ni pomembno, kaj znaš, važno je, da si “naš, naš”!

H. M.