fbpx

Nekdanji jugodiplomat in predsednik Republike Slovenije ne more skriti svoje naklonjenosti komunistični Kitajski, ki masovno krši človekove pravice!

Milan Kučan in Danilo Türk. (Foto: STA)

Slovenski socialisti so zmeraj na strani represivnega režima, kot sta Rusija in Kitajska, namesto da bi se zgledovali po Zahodu in demokratični ureditvi, ki tam vlada. Eden izmed tipičnih predstavnikov je nedvomno nekdanji jugodiplomat, predsednik Republike Slovenije in diplomat v OZN Danilo Türk, ki Kitajsko kljub njenim kršitvam človekovih pravic naravnost občuduje in zagovarja stališče, da Kitajske sankcije ZDA nikakor niso in ne bodo prizadele. 

Intervju je novinar Global Timesa Li Qingqing s Türkom izvedel v času, ko kitajske komunistične oblasti izgubljajo potrpljenje zaradi nekaj mesecev trajajočih protestov v Hongkongu, na katerih protestirajo proti zakonu o izročanju Kitajski. V neposredni bližini Hongkonga so oblasti izvedle celo vojaške vaje, s katerimi želijo jasno pokazati na možnost invazije, saj želijo poskrbeti za pregon političnih nasprotnikov in kritikov oblasti.

Türk je v intervjuju spregovoril o nacionalnem preporodu Kitajske in poudaril, da je koncept preporoda zelo zahteven. “Le Kitajci vedo, kaj preporod zahteva. Verjamem v to, da ima preporod za vsakogar drugačen pomen, nič ni povsem definirano. Vsakdo mora najti svoje mesto v dolgem procesu preporoda.” Ob tem je poudaril, da ima Kitajska za seboj 5.000-letno zgodovino, zato je povsem mogoče, da bo preporod trajal nekaj desetletij. “Potrebno je upoštevati želje ljudi. Ni povsem jasno, kaj ljudje potrebujejo, ko je enkrat standard dosežen, zato je potrebno konstantno ovrednotenje.” Kitajska se mora po prepričanju Türka videti kot del sveta, preporod pa se nanaša tudi na to, kako Kitajska razvija svoj odnos s preostalim svetom. Iniciativo En pas – ena cesta” (One Belt – One Road) je izpostavil kot dober začetek.

Trgovinska vojna bi lahko Kitajski celo koristila
V mednarodnem merilu živimo v svetu politike moči, poudarja Türk in dodaja, da to vodi v situacijo, ko prihaja do napetosti med večjimi silami. “To smo že videli pri trgovinski vojni, ki so jo ZDA pričele proti Kitajski. Mislim, da je mogoče tovrstne izzive obvladati in premagati, vendar to ne bo enostavno. Treba se je spomniti vloge Kitajske v svetovnem svetu: ima vodilno vlogo v razvoju in tehnologiji, predstavlja pa tudi veliko silo, ki je sposobna mirnega upravljanja odnosov z drugimi velikimi silami.” Ko je novinar Global Timesa Türka povprašal glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ta kljub svojim diplomatskim izkušnjam ni bil sposoben skriti svoje velike naklonjenosti do Kitajske. Po njegovem mnenju je Kitajska v vojni zelo žilava, zato naj trgovinska vojna ne bi imela bistvenega vpliva nanjo v nobeni obliki. “Mislim, da bi to lahko celo koristilo tudi Kitajski, da premaga nekatere težave, ki jih je treba premagati.” Po njegovo bi bilo Kitajsko potrebno spodbuditi, da odkrije načine, ki bi lahko spodkopali negativne učinke ameriške politike. Trgovinska vojna ameriške administracije je po besedah Türka resno neracionalna in naj tudi ZDA ne bi koristila.

Foto: iStock

V intervjuju Türk Kitajsko označuje kot raznoliko državo s 5.000 let staro zgodovino in prebivalstvom, ki šteje 1,4 milijarde ljudi. “Kitajska ima bogato kulturo, ogromen potencial in je vzgojila številne inženirje in vrhunske strokovnjake. Kitajski model razvoja je torej edinstven,” je prepričan. “Zahod bi se moral potruditi, da svojih idej ne bi vsiljeval kitajskim politikam.” Za Kitajsko po njegovo ni nujno, da sledi ustavnim modelom nekaterih zahodnih držav, prav tako pa upravljanje Kitajske ne bi smelo predstavljati replike evropskega modela ali katerega koli drugega modela.

Foto: epa

V luči 70. obletnice ustanovitve Ljudske republike Kitajske je Türk izpostavil, da kitajska družba uspešno napreduje, še posebej odkar je pred 40 leti prišlo do uvajanja reform. Razvoj Kitajske je označil kot enega najbolj impresivnih razvojev na svetu. “Ko sem delal v Združenih narodih, smo s presenečenjem spremljali, koliko je Kitajska prispevala h globalnemu izboljšanju. Zdaj ljudje pričakujejo, da bo Kitajska še naprej prispevala.” V naslednjih 70 letih se bo Kitajska še naprej razvijala in spreminjala, vendar bo ta sprememba imela vedno močnejši vpliv na svet kot celoto, je prepričan Türk. “Svet bo moral gledati Kitajsko, opazovati, kaj se dogaja, in razmišljati, kako prilagoditi svoj razvoj za mirno in harmonično prihodnost.” Ni kaj, povsem očitno je, da Türk v intervjuju vidno pozablja, da Kitajska velja za nenehno kršiteljico človekovih pravic. Si mar res tako močno želi, da bi tudi v Sloveniji veljala takšna oblika represije, v kateri je izražanje kakršne koli kritike povsem nezaželeno? Očitno se nekaterim preveč toži po komunističnih privilegijih.

Hana Murn