Neverjetno: Šarec bi za novega ministra za zdravje izbral generalnega direktorja razpadajočega UKC Ljubljana Aleša Šabedra!

Foto: STA

Kot smo na Nova24TV pravilno napovedali, zaradi “zdravstvenih težav” odhaja že četrti minister Šarčeve vlade Samo Fakin, z vlade pa so sporočili, da naj bi ga zamenjal aktualni generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Torej oseba, ki je do sedaj ščitila organiziran kriminal in korupcijo v zdravstvu in s tem posledično skrbela za to, da ne bi prišlo do krajšanja čakalnih vrst, se bo zavihtela na vrh ministrstva za zdravje. 

Glede na to, da se je Aleš Šabeder pred naskokom na sam vrh UKC Ljubljana kot prvi mož Semenarne ukvarjal s prostorsko izolacijo in rastlinjaki, ne čudi, da se je v času “šabedrovanja” uničilo kar tri medicinske stroke. Propadel je projekt javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), umrla je dojenčica, pred kratkim pa še dva otroka. Glede na to, da je poleg tega včeraj tudi naredil samomor specializant pediatrije, se človek vpraša, kako je mogoče, da Šarec za novega ministra predlaga direktorja s takšnim nahrbtnikom?

(Vir: Twitter)

Bil bi naj operativen 
Šarec je več kot očitno slep za težave v zdravstvu, saj je v izjavi za medije podal oceno, da naj bi bil Šebeder tisti, ki bo v delo zdravstvenega ministrstva vnesel neko novo dinamiko. V vladnem kabinetu so pojasnili, da se je Šarec za Šabedra odločil, ker naj bi ta poznal sistem in naj bi bil operativen. “S tem seveda UKC Ljubljana izgublja zelo sposobnega človeka, a mislim, da ga tudi država ta hip potrebuje,” je po poročanju STA dodal Šarec, ki je sicer že pred meseci Šabedru izrekal slavospeve. Novembra lani je ob 50. obletnici ljubljanske otroške kirurgije dejal, da dokler bo Šabeder tako delal, bo užival njegovo zaupanje.

Težko je razumeti, kako lahko Šarec Šabedra povzdiguje v nebo, če ta ni naredil popolnoma ničesar, da bi se skrajšale čakalne vrste, zaradi katerih pa slovenski državljani tudi umirajo. Na cedilu pa je pustil celo najranljivejšo skupino ljudi, ki predstavlja našo prihodnost, otroke! Prejšnji mesec smo namreč poročali, da je vlada sprejela odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki je bil malo pred tem ustanovljen z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, so nato sledili še drugi strokovnjaki.

Foto: iStock

Gregorič, ki je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, je še avgusta verjel, da mu lahko uspe. Že takrat je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega ni prišlo, Fakin pa je decembra lani napovedal, da tega ni mogoče pričakovati v prihodnje. V Odmevih je namreč izjavil, da trenutno ta program teče zadovoljivo. “Sem se pogovarjal, dolgoročna odločitev je, da ta program ostane znotraj kliničnega centra.” Ker Gregorič ni prepoznal strokovnih in organizacijskih argumentov, se je odločil za odstop. Podal je oceno, da bodo v bodoče, v imenu UKC Ljubljana, otroško kardiokirurgijo in preostali del strukture programa reševali strokovnjaki brez pravih izkušenj in mednarodnih povezav. “Takšne odločitve iz strokovnih in etičnih razlogov ne morem podpreti.”

Avgusta lani smo poročali o škandalu v zdravstvu, ko je zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, seveda pa tako na ministrstvu za zdravje kot tudi na UKC Ljubljana niso letele glave, sedaj pa se očitno soodgovorne nagradi z naskokom na vrh ministrstva. Nemogoče je tudi prezreti, da Šabeder ni izboljšal poslovanja UKC Ljubljana, po poročanju Financ je namreč izguba po letu dni za polovico večja od načrtovane. Čeprav zdravstvo predstavlja eno najpomembnejših področij v državi, pa se očitno Šarec požvižga na to, saj drugače na mesto Fakina ne bi predlagal nekoga, ki je zamenjal kombajne za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana.

H. M.