Neverjetno: “Sposobna” Šarčeva vlada odgovorna, da so dijaki in študentje ostali brez štipendij!

Datum:

Medtem ko se pri aktualni vladi Marjana Šarca vse vrti okrog sovražnega govora, pa so se dijaki in študentje znašli v konkretni stiski. Zaradi nesposobnosti vlade namreč še niso prejeli štipendij, kar pa za marsikoga predstavlja konkretno težavo, saj so življenjski stroški visoki, še posebej, če se dijak ali študent šola izven svojega kraja bivanja. 

O težavi glede neizplačila štipendij dijakom in študentom se je kot prvi razpisal portal Siol; čeprav na centrih za socialno delo vsakoletno prihaja do zamud pri izdajanju odločb upravičencem, so letos zamude večje zaradi reorganizacije in nedelujočega informacijskega sistema. Medtem ko imajo dijaki in študentje številne nevšečnosti zaradi neizplačila štipendij, pa na drugi strani iz CSD-jev sporočajo, da so se z namenom hitrejšega reševanja vlog strokovni delavci angažirali za nadurno delo in delo ob vikendih.

Nova organizacijska struktura centrov za socialno delo je bila vzpostavljena prvega oktobra, zaradi česar je bilo tam zaposlenim onemogočen dostop do informacijskega sistema. Zaradi tega je bilo posledično manj časa za odločanje, manj pa tudi izplačanih štipendij v primerjavi z istim obdobjem lani. Sicer se je 62 do sedaj obstoječih centrov združilo v 16 območnih centrov z namenom, da bi prišlo do reorganizacije, da bi socialni centri postali učinkovitejši in prijaznejši do uporabnikov.

Študenti na okrogli mizi na Fakulteti za šport. (Foto: J. F.)

Študentje in dijaki ostali brez konkretnih odgovorov
Čeprav iz centrov za socialno delo sporočajo, da reorganizacija ne bo posegla v pravice uporabnikov, lahko vidimo, da v praksi ni tako. CSD Bežigrad je na primer, po informacijah Siola, študentom na vprašanje, “kako kaže z vlogami, oddanimi septembra?”, odgovoril, da naj bi bile njihove vloge na ljubljanskem centru. Ker pa naj prostori še ne bi bili urejeni, so bile te prenesene na CSD Šiška, nato pa bodo razporejene drugam.

Eden od študentov s Fakultete za družbene vede je povedal, da ga je razjezilo, ko je dobil informacijo, da ne vedo, kdo ima njegovo vlogo, še manj pa, kdaj bo ta rešena. Prav tako pa je študentka, ki je vlogo oddala na CSD Vrhnika, povedala, da je iz odgovora zaposlene glede vloge prišla do sklepa, da očitno na CSD množično kličejo. Med najbolj razočaranimi je bila študentka Živa, ki je za Siol povedala, da ji referentka sploh ni mogla zagotoviti, da bo vloga obravnavana do novega leta.

Čeprav je zakonsko določeni rok za rešitev vloge 60 dni, pa kaže, da vse vloge sploh ne bodo obravnavane do konca leta, ko bosta torej pretekla kar dva meseca od roka oddaje. Sicer pa so iz CSD Gorenjska sporočili, da nameravajo do konca leta obdelati vse nerešene vloge, v CSD Celje pa so obljubili, da naj bile do novega leta obdelane vse popolne vloge. Nedvomno se na tem mestu človek vpraša, kaj bo Šarčeva vlada storila, da reši stisko, ki je pri dijakih in študentih nastala zaradi nesposobnosti in malomarnosti.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...