fbpx

Neverjetno sprenevedanje o obiskih vodilnih v Golobovi vladi

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo, razvpiti Damir Črnčec (na sliki levo), je predsednika vlade Roberta Goloba obiskal 15. junija. (Foto: STA)

Konec junija smo vsem članom nove slovenske vlade poslali prošnjo za posredovanje poimenskega seznama obiskovalcev tako pri ministrih kot državnih sekretarjih, pri čemer smo se opirali na zakon o medijih. Odzivi iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba in ministrstev so bili zelo različni in kažejo, da Golobova ekipa podatkov javnosti ni pripravljena razkriti.

O transparentnosti njihovega dela, ki so jo obljubljali pred volitvami,  tako ni ne duha ne sluha.

Kdo je obiskal Golobove?
Iz Golobovega kabineta so nam poslali pomanjkljiv seznam obiskovalcev. Uvodoma so poudarili, da evidenca obiskovalcev sodi med dokumente, ki vsebujejo osebne podatke. Navedli so tudi, da evidenco obiskovalcev vladne stavbe na Gregorčičevi 20, 25 in 26 ureja poseben katalog, v katerem se podatki hranijo le 14 dni. Na podlagi tega so nam poslali podatke za obiske pri predsedniku vlade in državnih sekretarjih v kabinetu predsednika vlade v času od vključno 15. do 28. junija 2022, ko so prejeli naše vprašanje. Mandat so nastopili 1. junija, zato glede na njihove navedbe podatkov o obiskih pred tem ne hranijo več.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo z vlado Roberta Goloba očitno imela veliko dela. (Foto: STA)

Nadalje so nam poslali odločbo Informacijskega pooblaščenca z dne 30. julij 2014, to je iz časa vlade Mira Cerarja, ko je to ustanovo že vodila Mojca Prelesnik, ki je delo prevzela 17. julija 2014. Iz odločbe je razvidno, da v slovenski  zakonodaji ni zakona, ki bi organu dovoljeval razkritje imen in priimkov obiskovalcev. To pomeni, da so ti podatki varovani osebni podatki in so zato izjema od prostega dostopa do informacij javnega značaja. Med varovane osebne podatke na drugi strani pa ne sodijo imena in priimki tistih obiskovalcev, ki so bili pri predsedniku vlade kot javni uslužbenci ali funkcionarji. Osebni podatki teh posameznikov so v obravnavanem dokumentu navedeni v zvezi z opravljanjem javne funkcije ali delovnega razmerja javnega uslužbenca, zato niso varovani osebni podatki.

Javnost nima pravice izvedeti
Iz tega sledi, da po njihovem mnenju mediji in s tem javnost nismo upravičeni do seznama obiskovalcev, ki obiskujejo najvišje predstavnike izvršilne oblasti, politike. Ti naj bi bili strogo varovana skrivnost. Upravičeni naj bi bili le do razkritja imen obiskovalcev, ki so javni uslužbenci ali funkcionarji.

Na podlagi takšne obrazložitve so nam nato poslali seznam obiskovalcev, na katerem so nekatera imena prekrita. Pri tem niso bili konsistentni, saj je na seznamu npr. tudi ime Zoran Stevanović, predsednik stranke Resni.ca, ki je Goloba obiskal 28. junija ob 12.28.

Nadalje seznam ni datumsko urejen, datumi so pomešani, kar pomeni, da je to lahko tudi prirejeno. Seznam obiskovalcev pri Robertu Golobu od 14. do 29. junija 2022 objavljamo posebej. Na seznamu je naveden tudi obisk Lea Caharija; po javno dostopnih podatkih gre za fotografa Primorskih novic in nič ne kaže, da bi bil javni uslužbenec. Na seznamu Golobovih obiskovalcev je tudi Urška Korošec, za katero splet pokaže, naj bi šlo za več oseb s tem imenom, nobena pa naj ne bi bila javna uslužbenka. Roberta Goloba je 15. junija ob 9.15 obiskal tudi Damir Črnčec, znani Šarčev sopotnik. Obiskali so ga tudi nekateri generalni direktorji direktoratov v okviru posameznih ministrstev, med njimi Hinko Šolinc, generalni direktor direktorata za energijo v prejšnji vladi.

Obiski pri Golobovih sekretarjih
Obiske v kabinetu predsednika vlade so imeli še trije državni sekretarji: Melita Župevc, Maksimilijan Polak, Maša Kociper in vodja Golobovega kabineta Petra Škofic. Melito Župevc sta obiskala Andreja Čmaj Fakin, vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje, in Jernej Kovač (več jih je, ni znano, kateri). Tretji obisk z dne 28. junija pa so zakrili.

Maksimiljan Kovač je imel več obiskov, pri tem so štirje zakriti. Odkriti pa so obiski Lenarta Žavbija in Tereze Novak, dveh poslancev Gibanja Svoboda. Državnega sekretarja sta obiskala še Miha Mohorčič in Nataša Peršek, tudi teh imen je na spletu več, zato je težko ugotoviti, za koga gre.

Maša Kociper, nekdanja poslanka SAB, zdaj pa državna sekretarka v Golobovem kabinetu, je imela dva obiska. Eden je zakrit, Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, pa jo je obiskal dvakrat.

Večje število obiskov je imela vodja kabineta Petra Škofic. Pri tem so imena sedmih obiskovalcev zakrita, odkrito ime pa je Nuša Baranja, znana kot nekdanja novinarka na RTV Slovenija, nato v službi pri Marjanu Šarcu in njegovi LMŠ, zdaj je prestopila v stranko Gibanje Svoboda. Seznam obiskovalcev pri Petri Škofic objavljamo posebej.

Edini transparentni pri Arčonu
Seznam obiskovalcev so nam nemudoma in brez dodatnih vprašanj ali zapletov poslali z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Matej Arčon, nekdanji župan mestne občine Nova Gorica in član stranke Gibanje Svoboda. Seznam se nanaša na čas od 1. junija do 27. junija 2022. Res pa je, da niso navedli dni in ur obiska, ponekod so izpustili tudi imena.

 

Obiskovalci ministra:

 • veleposlanik Republike Slovenije na Dunaju,
  predstavnik banke SKB
 • predstavnik Centra za varovanje in zaščito,
 • notar Miro Košak,
 • izvajalec za informacijsko komunikacijsko tehnologijo z ministrstva za javno upravo
 • predstavnik Slovenske globalne poslovne povezave iz Brazilije,
 • bodoči generalni konzul v Trstu
 • predstavniki Združenja Slovenska izseljenska matica, Izseljenskega društva Slovenija v svetu, Svetovnega slovenskega kongresa in Rafaelove družbe.

 

Obiskovalci državne sekretarke Vesne Humar:

 • izvajalec za informacijsko komunikacijsko tehnologijo z ministrstva za javno upravo
 • fotograf in javna uslužbenka, oba z Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Tatjana Bobnar se izmika
Z ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar, nam seznama obiskovalcev pri ministrici in državnih sekretarjih niso posredovali. Sporočili so nam, da našo “prošnjo obravnavajo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja”. Odločbo nam bodo posredovali po pošti z vročilnico.

Golobovi praviloma skrivajo imena obiskovalcev in očitno usklajeno iščejo izgovore, da javnost ne bi izvedela za njihova imena, hkrati si različno tolmačijo zakonodajo. (Foto: STA)

Neverjetno sprenevedanje Šinkove
Podobno so nam odgovorili tudi z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi danes Irena Šinko. Najprej smo prejeli podoben odgovor kot z ministrstva za notranje zadeve, da prošnjo obravnavajo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Rok za vročitev odločbe v tem primeru je sicer 20 delovnih dni. V petek pa smo prejeli sklep uradne osebe, pristojne za posredovanje informacij javnega značaja, podpisan je Roman Počkaj, da rok z 20 dni podaljšujejo za dodatnih 20 delovnih dni, kar pomeni 40 delovnih dni. Kot razlog so navedli, da ministrstvo “potrebuje več časa za posredovanje zahtevane informacije“, ministrstvo pa da ne razpolaga z zahtevano informacijo v obliki obstoječega dokumenta. Seznam lahko pridobijo le “s časovno zahtevnejšo obdelavo podatkov elektronskega koledarja“. Gre za neverjetno sprenevedanje.

Odločbo naj bi tako prejeli v začetku septembra, kar pa še ne pomeni, da bomo prejeli tudi seznam obiskovalcev. Še najverjetneje je, da obiskovalcev pri Ireni Šinko in njenih državnih sekretarjih za vsaj polovico junija javnost ne bo videla nikoli.

Drugi pa? Neverjetno.
Z ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Golobov zaupnik Uroš Beržan, so nam poslali kopije dnevnih obiskov, ročno vpisanih, seznam je večinoma anonimiziran (počrnjen). Z ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hovnik, so nam 5. julija sporočili, da so prošnjo odstopili osebi, ki je na ministrstvu pooblaščena za dostop do informacij javnega značaja. In pri tem je ostalo. Enak odgovor smo 29. junija prejeli tudi z ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Golobov Bojan Kumer. Dlje od tega, da so prošnjo odstopili, niso prišli.

Enak odgovor smo 29. junija prejeli tudi z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi “vedno transparentna” Tanja Fajon.

Enak odgovor so nam že 29. junija poslali z ministrstva za gospodarske dejavnosti in razvoj, ki ga vodi Matjaž Han. Tudi tu dlje od tega niso prišli.

Enak odgovor smo 29. junija prejeli tudi z ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič. In pri tem je ostalo.

Enak odgovor smo 1. julija prejeli tudi z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec. Dlje od tega niso prišli.

Enak odgovor smo 30. junija prejeli tudi z Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo, ki jo vodi Emilija Stojmenova Duh. Pri tem je ostalo.

Podoben odgovor so nam 30. junija poslali tudi z ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko. Še isti dan so nas vprašali, ali lahko pošljejo le podobne podatke, kot so nam jih poslali iz kabineta predsednika vlade (to je seznam javnih funkcionarjev oz. javnih uslužbencev). Očitno je, da so se dogovarjali med seboj.

Tudi z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Igor Papič, smo prejeli enak odgovor, Odstopili so “uradni osebi ministrstva za posredovanje javnega značaja”. In pri tem je ostalo.

Enak odgovor smo prejeli tudi z ministrstva za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec. In pri tem je ostalo.

Z ministrstva za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, pa so nas celo napotili, naj svojo prošnjo pošljemo kar na naslov njihovega pooblaščenca.

Z ministrstva za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, in ministrstva za evropsko kohezijsko politiko in razvoj, ki ga vodi Aleksander Jevšek (oba SD), nismo prejeli odgovora.

Za konec
Iz pregleda je razvidno, da se večina ministrov in ministric v Golobovi vladi spreneveda, svoje obiskovalce pa skrbno skriva pred javnostjo. Očitno je, da se bomo morali obrniti na informacijsko pooblaščenko, predvsem pa bomo odgovore iskali tudi v prihodnje.

Vida Kocjan/Demokracija