Damjan Janković še vedno izigrava zakonodajo vsem na očeh! Je to zaradi naklonjenosti stečajne upraviteljice?

Foto: STA/Nepremičnine.net/Printscreen Tarča

Damjan Janković bi moral odpust najemnine prijaviti kot boniteto pri svoji stečajni upraviteljici Pušenjak Petek, saj mu je zaradi posesti luksuznega stanovanja omogočena boniteta v višini mesečne tržne najemnine, ki je v tem primeru okoli 3 tisoč evrov, česar pa jasno ne želi deliti s svojimi stečajnimi upniki. Bec oziroma njegov Paladin d.o.o. ne bi smel brezplačno oddajati svojih nepremičnin, ker se je tako izognil plačilu davka na dohodke. Furs brezplačne najemnine fizičnim osebam razvršča kot druge prihodke in mora podjetje kot vir dohodka zanje plačati 25 odstotkov davka od bruto vrednosti mesečne najemnine tržne vrednosti. Ta prihodek je seveda davčno nepriznan za podjetje.

Kot je znano, “bankrotirani” sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damjan Janković, še vedno prebiva v razkošnem stanovanju v ljubljanskem Močeradu v Trnovskem pristanu 22, čeprav je v osebnem stečaju in se je v posmeh upnikov preselil na Hrvaško. Vsakodnevno ga je namreč mogoče videti, kako se zjutraj z avtom odpravi od doma in otroke odpelje v šolo. Glede na to, da so s tem storjena tri resna kazniva dejanja, je žalostno, da to še vedno počne vsem na očeh, ne zgodi pa se nič.

“Jankovićevega sina Damjana lahko dnevno opazite, kako vsako jutro pelje otroka v Trnovsko osnovno šolo s prestižnim Mercedesom ML,” pravi naš vir. Tudi ta avto podobno kot stanovanje zaenkrat še uspešno skriva pred stečajno upraviteljico Saro Pušenjak Petek, ki je prevzela postopek osebnega stečaja preko povezave z odvetnikom blizu kroga ljubljanskega župana, ki je v preteklosti vodil tudi stečaj največjega gradbinca SCT in prodajo njegovih betonarn.

Gre za stek treh kaznivih dejanj
Kot smo izvedeli Damjan Janković sosednje Hrvaške, kjer ima prijavljeno stalno bivališče, ni videl že vse od poletja, medtem pa brezskrbno nadaljuje svojo gradbeno dejavnost preko slamnatih podjetij ter določenih prijateljskih podjetij, ki mu nudijo partnersko gostovanje njegovih poslov za časa osebnega stečaja. Njegovo stanovanje je navidezno odkupil njegov vseprisotni slamnati mož Jan Bec na svoje podjetje Paladin d.o.o. in mu ga po besedah vira brezplačno oddaja. Potrebno je izpostaviti, da gre tukaj za stek treh resnih kaznivih dejanj.

Jankovićev sin bi moral ta odpust najemnine prijaviti kot boniteto pri svoji stečajni upraviteljici Pušenjak Petek, saj mu je zaradi posesti luksuznega stanovanja omogočena boniteta v višini mesečne tržne najemnine, ki je v tem primeru okoli 3 tisoč evrov, česar pa jasno ne želi deliti s svojimi stečajnimi upniki. Bec oziroma njegov Paladin d.o.o. ne bi smel brezplačno oddajati svojih nepremičnin, ker se je tako izognil plačilu davka na dohodke. Furs brezplačne najemnine fizičnim osebam razvršča kot druge prihodke in mora podjetje kot vir dohodka zanje plačati 25 odstotkov davka od bruto vrednosti mesečne najemnine tržne vrednosti. Ta prihodek je seveda davčno nepriznan za podjetje.

Foto: Nepremičnine.net

Tudi avto uspel skriti pred stečajno upraviteljico
Dejstvo je, da se Damjan še vedno vozi naokrog s svojim Mercedesom ML v vrednosti več kot 50 tisoč evrov, ki ga je navidezno prepisal na prijatelja, a ga ta praktično ne uporablja. Tako kot stanovanje je tudi ta avto uspel skriti pred stečajno upraviteljico, ki mu je z ohlapnim vodenjem postopka osebnega stečaja precej naklonjena. Glede na to, da bi morala od dolžnika zahtevati, da pojasni, od kod mu denar za pokrivanje stroškov avtomobila, bivanja in drugo, skratka denar za življenje na visoki nogi, smo se odločili, da nanjo naslovimo novinarsko vprašanje in jo povprašamo, kako je kaj takega sploh mogoče.

Damjanu se ne godi hudo v času osebnega stečaja, kar dokazuje življenjski slog, kakršnega njegovi partnerki Ursuli Gawish lahko zavidajo marsikateri zvezdniki. O njem se rada pohvali prek svojega profila na družbenem omrežju Instagram. Med drugim tam razkazuje pregrešno drage modne kose, rada pa pokaže tudi kak pozlačen stake v vrednosti 300 evrov, ki si ga je privoščila na grškem otoku Mikonos v restavraciji, ki jo vodi zvezdniški kuhar Salt Bae. Mainstream mediji so poskušali Damjana v luči vsesplošnega zgražanja javnosti prikazati kar kot žrtev. V oddaji Tarča je javno potožil, da ga ljudje zmerjajo, na vprašanje, kakšno vozilo vozi, pa je odgovoril, da “manjši družinski avto”. Kaj kmalu se je izkazalo, da vozi mercedes razreda A novejšega letnika z bogato dodatno opremo, ko je odhajal iz Stožic, so ga namreč ujele kamere.

Na tem mestu je žalostno, da takšno ravnanje svojega sina podpira ljubljanski župan in mu pri tem še pomaga. Vidimo pa lahko, da čeprav ima oba sina obsojena, sam pa prav tako velja za rednega gosta sodišč zaradi številnih kazenskih ovadb, še vedno brez sramu vztraja na županskem mestu. Kakšno sporočilo daje to mlajšim generacijam? Če si prvorazredni, ti je očitno pač dovoljeno vse, če pa si drugorazreden, lahko dobiš velikansko kazen, če ti sorodnik le pomaga pri delu na hiši.

Nina Žoher