fbpx

Neverodostojnost poročila in ‘t Veldove zapečatena: Po Fajoninem “lektoriranju” sedaj še priznanje o vmešavanju zunanjih akterjev

Sophie in 't Veld (Foto: FB)

“Pa smo dobili tudi pojasnilo nizozemske poslanke Sophie in ‘t Veld, da lahko pri pripravi poročil prispevajo tudi tisti, ki ne sodelujejo v misijah, in da se to pogosto dogaja. “Lahko, prosim, nehamo s tem,” je sklenila Sophie. “Zdaj pa ne vem, če je bila samo lektura, zakaj jo to vrže iz tira,” je zapisal novinar Mirko Mayer. Spomnimo, da je poročilo Libe močno kompromitiral prav zasebni “lektor” Tanje Fajon. 

Spomnimo: po poročanju STA se je včeraj odvijala razprava o misiji, ki je potekala oktobra in jo je v Sloveniji vodil odbor Evropskega parlamenta. Debata se je zaključila z ostro medsebojno izmenjavo mnenj med evroposlanko Romano Tomc in vodjo odprave Sophie in ‘t Veld. Po prepričanju Tomčeve je bil cilj misije zgrešen, in ‘t Veldovo pa so močno vznemirili očitki EPP, ob čemer se je klavrno branila zgolj s pozivom h konstruktivnemu sodelovanju.

Šlo je za razpravo Odbora EP, ki se posveča državljanskim svoboščinam, pravosodju in notranjim zadevam. Kratica zanj je Libe. Spomnimo, da so se v sklopu misije ugotavljala dejstva o stanju demokracije v naši državi. Misija pa je podala zlasti očitke glede “sovražnega ozračja” v naši državi pa tudi nezaupanja in močne polarizacije. Obenem je izrazila obžalovanje, da ni prišlo do srečanja z nekaterimi vidnimi slovenskimi politiki.

Evroposlanka je izpostavila nove neresnice POP TV. (Foto: sta)

Tomčeva je sicer že od samega začetka poudarjala, da gre za misijo s politično konotacijo, ki je uperjena proti aktualni vladi Janeza Janše. Obenem je še izrazila prepričanje, da poročilo ni verodostojno in da si prizadeva očrniti slovensko vlado. Prav tako je Fajonovi očitala vpletenost v pripravljanje poročila. Prav zato poročila ne more podpreti, ker se ji ne zdi verodostojno. Tomčeva: “Namreč očitno je, da je bila pisarna Tanje Fajon iz skupine S&D, sicer pa tudi opozicijske voditeljice v Sloveniji, ki ni bila članica misije, vpletena v pripravo poročila že od vsega začetka. Kar zadeva vsebino, pa mislim, da je ta misija vendarle zgrešila cilj.”

Verodostojnost poročila Libe je dokončno porušena: V pripravi so sodelovali tudi tisti, ki niso bili v misiji
Kot je še prepričana Tomčeva, “vladavina prava” ni zgolj imenovanje oziroma neimenovanje delegiranih tožilcev in stanje medijev ni le financiranje STA, sicer pa sta obe temi v Sloveniji že rešeni. Po poročanju STA pa je nizozemska poslanka na očitke odvrnila, da so se s poročilom strinjale vse skupine v EP, tudi Ljudska stranka, in da je običajno, da pri pripravi tovrstnih poročil sodelujejo tudi tisti, ki niso soudeleženi na misijah. Izjava o pripravi poročil s strani tistih, ki niso člani misij, pa je zgolj še en žebelj v krsto Libe. Poročila lahko potemtakem pripravlja kdor koli. Sophie in ‘t Veld je svoje pojasnilo zaključila zgolj z: “Lahko, prosim, nehamo s tem.”

Domen Mezeg