fbpx

V Tarči po neuspeli aferi z zaščitno opremo lansirajo novo afero, v kateri bi vlado obtožili za smrt starostnikov, čeprav je Šarčeva vlada dopustnikom v Italiji dovolila, da se vrnejo na delovna mesta!?

Voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV Slovenija)

Afera zaščitna oprema, ki je bila s strani javne hiše RTV Slovenija zgrajena na insinuacijah, se je kmalu sesula v prah, ko je vlada objavila težko pričakovano poročilo, ki za nastalo situacijo v povezavi z epidemijo najbolj bremeni preteklo vlado z Marjanom Šarcem na čelu. Prav tako pa ustvarjalcem Tarče ni v pomoč, da so se pri lansiranju domnevnih zgodb oprli na strokovnjake tipa dr. Rihard Knafelj in direktorica Tosame Mojca Šimnic Šolinc, za katere se je takoj po oddaji izkazalo, da je njihova nevtralnost le utopija. Očitno pa imajo ustvarjalci oddaje sedaj načrt, da aktualno vlado obtožijo, da so pod njenim nadzorom v domovih starejših občanov umirali ljudje, ker niso bili deležni bolnišnične oskrbe. 

Sicer je res, da je med umrlimi največ starostnikov, saj ti spadajo v eno izmed najbolj ranljivih skupin pri okužbi z novim koronavirusom, a vendarle odgovornosti za smrti starostnikov ni mogoče iskati v aktualni vladi. “Raziskovalna” ekipa oddaje Tarča očitno pozablja, kdo je odgovoren za to, da so zaposlenim, ki so bili na smučanju v Italiji, dovolili odhajanje na delovno mesto v domove za starejše, čeprav se je vedelo, da novi koronovirus ni navadna gripa. Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat sta kljub razmeram v sosednji Italiji, opozorilom stroke in opozicije vztrajala, da ni razlogov za paniko. To pa se je izkazalo za usodno v DSO Metlika in Šmarje pri Jelšah.

Aktualna vlada je bila primorana na račun sprenevedanja Šarčeve vlade hitro ukrepati in sprejemati ustrezne ukrepe za zajezitev epidemije. Iz tega razloga smo tudi postali zgodba o uspehu. V primeru, da vlada ne bi sprejemala takšnih ukrepov, bi nas lahko pričakal italijanski scenarij. Če se je levi politični pol tekom epidemije pritoževal nad vsakim ukrepom, pa ta sedaj na povsem neokusen način poskuša krivdo za smrt starostnikov pripisati aktualni vladi. Žalostno pa je, da sedaj javna RTV, ki so jo primorana plačevati vsa slovenska gospodinjstva, poskuša vnovič lansirati afero in delati zgodbo, kjer je sploh ni. S tem žali tiste, ki so v življenjsko tveganih razmerah.

Stroka je povedala jasno in glasno, da laži ne pijejo vode
Očitno je, da se javna hiša požvižga na mnenje stroke, ki je dala jasno vedeti, da je bilo vsem starostnikom nudeno ustrezno zdravljenje. Aleš Rozman, direktor klinike Golnik, kjer so sprejeli obolele oskrbovance iz metliškega doma, kot tudi strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, kamor so sprejeli obolele obiskovalce iz doma Šmarje pri Jelšah, zatrjujeta, da so vsi oskrbovanci prejeli ustrezno bolnišnično zdravljenje, ki so ga potrebovali. Rozman je še izpostavil, da izidi v bolnišnici pogosto niso dobri. Najverjetneje se bo javna hiša pri oblikovanju zgodbe, ki je ni, oprla na mnenje nekdanjega ministra za zdravje v Drnovškovi in Ropovi vladi Dušana Kebra, ki je v časniku Mladina obtožil vlado, da je  pripravljala seznam tistih pacientov, ki naj bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, a se jim ga ne bi smelo nuditi. Izpostavil je prepričanje, da je bila slaba odločitev, da so okužene starostnike zadrževali v domovih za starostnike. Po njegovo je zato prišlo do tragičnih posledic. “Znano je da so, kjer se ljudje gibljejo zdravi in bolni, kjer se družijo, to idealne okoliščine za širjenje okužbe. Saj smo celo iz zaporov izpustili veliko večino zapornikov začasno, prav zaradi tega,” je še zatrdil Keber.

Dom za upokojencev Šmarje pri Jelšah. (Foto: Facebook)

Na izjave Kebra se je ostro odzval minister za zdravje Tomaž Gantar in dal vedeti, da se prav nihče v državi ni odločal, da bolnikov, ki so potrebovali zdravljenje v bolnišnici, ne bi zdravili v bolnišnicah. Takšne navedbe je označil za plod sprijenega razmišljanja. “Zdravnikom smo omogočili konzultacije z zdravniki iz sekundarnega nivoja, z zdravniki, ki pokrivajo paliativno medicino, epidemiologi in medicinskimi sestrami. Si predstavljate ekipo štirih, ki bi odločila, da oseba ne sme biti napotena v bolnišnico, kamor bi sodila glede na svojo klinično sliko?,” je še dodal.

Kaj pa si o trditvah Kebra misli, je dal vedeti tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta dr. Janez Remškar. Ta je v poduk Kebru in dominantnim medijem poudaril, da so premestitve smiselne le za tiste bolnike, za katere bi intenzivno zdravljenje pomenilo preživetje. V nasprotnem primeru namreč lahko takšno zdravljenje pomeni le podaljševanje trpljenja na respiratorju. “Ocenjujem, da so se zdravniki odločali po tem principu, kar se dela tudi sicer in ne samo v vojski.” Resnico o odgovornosti okužb v domovih za starejše po Sloveniji je razkril tudi zdravnik dr. Igor Muževič, ki je dal vedeti, da je resnica povsem obratna, kot jo želijo prikazati nasprotniki aktualne vlade. “Ok, glede na to, da sem res vpet v delo DSO lahko iz prve roke rečem, da je resnica povsem obratna. Okužbe so prišle v domove zaradi priporočil prejšnje vlade in opreme sploh ni bilo, ko je nova vlada prevzela oblast.” Ob tem je poudaril, da je najhujša napaka nekdanje Šarčeve vlade to, da so priporočili zdravnikom, ki so smučali v Italiji in se vračali v Slovenijo, da se lahko lahko brez težav vrnejo nazaj na svoje delovno mesto. Sami tudi niso prepovedali nobenih obiskov v domovih za starejše. “Precej močna priporočila. Precej smrtonosna tudi.”

Pacient priklopljen na respirator R30 (Foto: Siriusmed)

Obstajajo takšni, ki ne pristajajo na izsiljevanje javne hiše
Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak je javno čestital vsem odgovornim v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah in v Splošni bolnišnici Celje, ker niso pristali na izsiljevanje snovalcev oddaje Tarča na javni hiši RTV Slovenija, ki na vsak način poskušajo dokazovati, da so v Domu umirali ljudje, ki naj ne bi bili deležni bolnišnične oskrbe. Glede na to, da vsi zdravniki zaprisežejo, da bodo pri svojem delu branili etične standarde svojega poklica, je naravnost sramotno, da se v javni hiši povsem neupravičeno pojavljajo dvomi v strokovno opravljanje njihovega poklica.

Seveda bi bilo povsem drugače, če bi bili pri nas, kot v sosednji Italiji, kjer je primanjkovalo tako postelj kot medicinske opreme, bili zdravniki primorani odločati, koga zdraviti in koga ne. Tako pa smo na račun uspešne zajezitve epidemije zgodba o uspehu. O nedostojnem obnašanju javne hiše RTV Slovenija, ki presega vse meje dobrega okusa, se je opredelil tudi predsednik vlade Janez Janša in zapisal: “Nevredno poklica in sramota za RTV Slovenija.” Tisti, ki so se v času epidemije borili v prvih bojnih linijah, so lahko upravičeni jezni. Vse skupaj je pričelo presegati meje zdravega okusa.

Hana Murn