Nezakonito plačo Goloba podpira tudi Kučan

Foto: STA

Nekdanji dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob je po tem, ko se je v javnosti predstavljal kot žrtev političnega kadrovanja, prejšnji teden uresničil napoved političnega angažmaja in postal predsednik Gibanja Svoboda. Ker pa je jasno, da je astronomska plača, ki jo je Golob prejemal, za marsikoga med državljani kamen spotike, ne čudi, da Golob v navezi z naklonjenimi mediji manipulira okrog nje. Kar je narobe in v tem ga podpira tudi glavni stric iz ozadja Milan Kučan.

Če je bil v preteklosti marsikdo občutljiv, ko je slišal za vpletenost Jureta Lebna, nekdanjega ministra za okolje in prostor v Šarčevi vladi, v afero preplačana maketa II. tira, je seveda pričakovati, da bi bilo ogorčenje še večje v primeru Roberta Goloba, ki predstavlja precej večjega igralca kot Leben. V Kopru so namreč postavili maketo projekta za neverjetnih 133 tisoč evrov, pri Golobu pa gre za milijone.

V času Pahorjeve vlade je bil sprejet poseben Lahovnikov zakon, s katerim se je omejilo najvišje izplačana izplačila upravam podjetij v pretežni lasti države. To se je nanašalo tudi na nagrade. To pa očitno nekaterih, kot je Golob, ni ustavilo. Golob je prejšnji teden razlagal, da je vsak mesec dobival na račun 6.675 evrov, sedaj pa dobiva nekoliko manj. Kot je opozoril odgovorni urednik Siola Peter Jančič, portal Agencije za javnopravne evidence razkriva, da so prejemki Goloba leta 2020 znašali 214.034 evrov neto. To pomeni, da je mesečno naneslo neto plačilo v vrednosti 17.836,16 evra.

Kučan podpira nezakonito plačo
Glede na to, da se je Golob v javnosti hvalil, da mesečno služi slabih sedem tisočakov letno, je jasno, da to niti slučajno ni vse. Če so osrednji mediji skočili v zrak v primeru makete, tukaj ni bilo tako. Očitno so manipulacijo prezrli na račun navedb nekdanjega predsednika Milana Kučana in enega glavnih akterjev globoke države, ki jih je ta podal za revijo Reporter, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka. “Kako visoki so bili prejemki Roberta Goloba v GEN-I, ne vem. Berem različne številke, eno, da je njegova plača, drugo pa nagrada za uspešno vodenje. V tržnem gospodarstvu, za katero se zavzemajo tudi tisti, ki mu to očitajo, najbrž visok dohodek ni greh, seveda, če je zaslužen,” je dejal Kučan.

Foto: STA

Takšne navedbe so nedvomno prišle prav Golobu, ko je bil za v prevzemanju Lebnove stranke Z.Dej. Golob je tako ponavljal podajanje takšne podobe. Seveda pa ni bilo niti besede o tem, da v primeru GEN-I ne gre za tržno gospodarstvo. Gre namreč za državno podjetje, ki ima posebno pogodbo, ki mu omogoča monopolni položaj. Nuklearka je namreč zavezana temu podjetju prodati večino svoje elektrike, da jo lahko nato GEN-I proda naprej. Kdor ponudi višjo ceno, dobi elektriko. “GEN-I je dogovorna politična sinekura. Razlika med nabavno in prodajno ceno je ob visoki plači Golobu omogočila še velikanski oglasni proračun, s katerim že dalj časa v največjih medijih v državi oglašuje sončno energijo in zeleni preboj. V resnici pa: sam sebe za volitve,” opozarja Jančič.

Toliko o “ubornem” plačilu
Zaenkrat še ni jasno, kolikšno plačilo je Golob prejel v lanskem letu. Sredi leta, torej po volitvah, bodo namreč šele objavljena letna poročila. V primeru, če bo obveljal predlog o 800 tisoč evrih nagrade za uspešnost, bo to “uborno” Golobovo plačo 6.675 evrov neto mesečno povišalo za 66.666,66 evra mesečno. Mogoče je tudi, da bo vrednost še višja. “Kakšna bo ta nagrada, se danes zares še sploh ne ve. Lahko bo nič, lahko bo sto tisoč evrov, kot je bila v preteklih letih, lahko bo več sto tisoč evrov,” je namreč Golob zatrdil medtem, ko je pojasnjeval, koliko bi mu lahko še naneslo denarja.

 Podatki o Golobovih neto prihodkih v letu 2020 iz letnega poročila GEN-I:

Vir: Siol

Kakorkoli, Golob je že napovedal, da bo nagrado namenil za dobrodelne namene. To seveda ne preseneča, saj ima težavo, da bi se mu odvzelo tisto, kar mu je bilo v GEN-I prekomerno izplačano v zadnjih letih in mu še bi. Za to ni potrebno sprejemati zakona “za nazaj”. Velja že namreč zakon, ki upravam prepoveduje ekscesne nagrade. Lahovnikov zakon namreč določa, da so izplačila tudi posebnih nagrad mimo omejitev “nična”. Glede na to, da ima Golob dobro politično zaslombo, se zdi, da je nad zakoni. S tem pa so pokriti tudi tisti, ki so soodločali glede kršitve zakonov. “Nezakonitost v tem primeru ni greh,” je namreč pojasnil Kučan.

Sara Kovač