[Ni več strogo zaupno] Kako je nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj izvajal pritiske, da bi očrnil Janeza Janšo!

Nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj in aktualni predsednik vlade Janez Janša (Foto: STA)

Nič več ni zaupno, na kakšen način je nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, sicer tudi nekdanji predsednik stranke LDS, poskušal na podlagi dogovora z urednikom Slovenskih novic Marjanom Bauerjem, zavarovati svojega tedanjega ministra za notranje zadeve Mirka Bandlja. Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je namreč tisti, ki je iz poročila o zlorabah oblasti v aferi Vič Holmec, do katerega sicer še ni mogoče priti, leta 2007 umaknil oznako uradna tajnost – strogo zaupno.

Do tega razkritja se je odgovorni urednik Peter Jančič dokopal potem, ko je zadnje mesece poskušal na policiji pridobiti tako imenovano Gričarjevo poročilo. Sprva ga na policiji niso našli, nato pa so sporočili, da ga ne morejo pokazati zaradi varstva zasebnosti. Ker pa se pri zavrnitvi dostopa niso sklicevali na zaupnost, je Jančič povprašal, če so morda odstranili oznake. Policija je pritrdila, da je do umika oznak prišlo. Sedaj pa o tem, ali je lahko vsebina poročila javnosti razkrita, poteka spor z informacijsko pooblaščenko.

Po pogovoru med Drnovškom in Bauerjem je vladni urad za komuniciranje pod vodstvom Marte Kos poskušal krivdo za širjenje lažnivih informacij o domnevnih umorih v vojni za osamosvojitev prevaliti na srbsko obveščevalno službo, poroča Siol in dodaja, da je bila manipulacija o krivdi s strani tujih obveščevalcev slabo napisana, zato se z njo pa se ni strinjal sam šef Sove Drago Ferš, Bauer pa je ni objavil. Z namenom, da si zaščiti hrbet, je ta, po poročanju, skril disketo, ki kaže na to, da je bil Janez Drnovšek še kako seznanjen z ozadjem afere. Zanimivo pa je, da se je Ferš, ki se ni strinjal s tem, da bi se z namenom odvračanja pozornosti lansirale neresnične informacije, na račun “upiranja” kaj kmalu znašel v upokojitvi.

Zanimiv del poročila, ki ga zaradi varovanja zasebnosti vpletenih še ne smemo videti, pa je tudi opis, kako je takratni notranji minister Mirko Bandelj, ki ga je zaradi te afere državni zbor na koncu odstavil, vplival na poročanje Slovenskih novic in skušal doseči, da bi tam očrnili takratnega opozicijskega voditelja Janeza Janšo.” Urednik Bauer in takrat novinar Bojan Budja sta se v povezavi z očrnitvijo Janše pisanju neresnic upirala.

Vir: Siol.net

Kot je razvidno iz dela poročila, ki ga policija javnosti še ni pripravljena pokazati, gre za opis zasebnosti, ki so službene narave. Nekdanji minister Bandelj, sicer tudi znan odvetnik, se je avgusta odzval na poročanje Siola o prikrivanju zanimivega poročila o širjenju laži o domnevnih zločinih slovenskih vojakov in policistov v času osamosvojitve med spopadi za mejni prehod Vič-Holmec, ki med drugim kaže, kako je politika v času vlade LDS uporabljala obveščevalne službe in se dogovarjala za obrambo ministrov: “Z t. i. Gričarjevim poročilom se očitno trudite utemeljiti zakonitost Hojsovega početja. Pri tem pa bi kazalo upoštevati, da je ta fantazijski spis večinoma izmišljen, pa še nezakonito je nastal. O tem je večkrat razsodilo tudi sodišče. Sodišče je njegovo distribucijo tudi (vsaj delno) prepovedalo. Prilagam le dve (na hitro dostopni, saj se mi zdi ukvarjanjem s primerom izpred dvajsetih let nesmiselno) sodni odločitvi,” je zapisal Bandelj in ob tem priložil sodni odločitvi na pritožbe Žarka Bogunovića o tem, da so preiskovalci nezakonito pridobivali izpiske njegovih telefonskih kontaktov in da so bile z Gričarjevim poročilom kršene njegove pravice.

Prihajalo je do kršitev pravic posameznikov, celo novinarjev

Na notranjem ministrstvu je pod vodstvom Bandlja prihajalo do sistematičnega kršenja pravic posameznikov in celo novinarjev,” poudarja Jančič in ob tem dodaja, da je to znano predvsem zato, ker je brat tedanje šefice Ukoma Drago Kos, sicer kriminalist, izpisek o tem, s kom se je pogovarjal po telefonu, dal v vpogled novinarju RTV Slovenija Tomažu Rancu, medtem ko ga je ta zasliševal glede njegovega poročanja o aferi Vič- Holmec. S poročanjem o dogajanju na vrhu ministrstva je Ranc povzročil težave, Kosa pa je med pogovorom povprašal, ali ima s strani sodišča sploh dovoljenje za pridobitev podatkov Telekoma o njegovih telefonskih pogovorih.

“Iz tega je nastal dolg spor in Rancu je na koncu na vrhovnem sodišču uspelo dobiti pravdo proti državi, da je šlo za nezakonito spremljanje novinarja. Celo če bi sodnik dovolil pridobitev podatkov o tem, s kom se je novinar pogovarjal, bi to bilo nezakonito,” je o spisku podatkov o telefonskih pogovorih, ki ga je imel Kos, zapisano v sodbi, ki jo je podpisal vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar.”

Ko so sporočili s policije, da na Gričarjevem poročilu ni več oznake zaupnosti, so Jančiča seznanili z uradnim sklepom o tem:

Vir: Siol.net

Do dela poročila, ki ga je Jančič predstavil po umiku oznake zaupno, ni mogoče priti, saj se na policiji sklicujejo na varstvo zasebnosti. Pri zavrnitvi pa so se ravno tako sklicevali na sodbo Vrhovnega sodišča RS, da za “kazenske postopke ne velja več pravica do dostopa do informacij javnega značaja, s katero je vrhovno  sodišče omejilo dostop javnosti do informacij o delu tožilstev in sodišč.” Bandelj se je sicer kljub vsemu moral na koncu posloviti, ko mu je bila izrečena interpelacija. Razvpiti Kos, mož urednice POP TV Tjaše Slokar Kos, pa se je v nasprotju z njim s pomočjo levih strank zavihtel celo na vrh predhodnice današnje KPK.

Sara Kovač