V SDS ne bodo dovolili napada na blaginjo Slovencev

Izjava stranke SDS o predlogu resolucije za uvrstitev Rusije na seznam držav podpornic terorizma. (Foto: STA)

Vodja SDS meni, da je napovedana davčna reforma Golobove vlade v resnici poskus obdavčitve tistih, ki so si kupili hiše, stanovanja, s plačevanjem davkov poganjali ekonomijo, ki so si rešili stanovanjski problem, ne pa tistih, ki so “najbogatejši”. “Gre za napad na blaginjo srednjega razreda,” je izpostavil Janez Janša.

V teh dneh bo minilo leto dni, odkar je Rusija pričela z vojaško agresijo. Ko spremljamo rusko agresijo na Ukrajino, spremljamo tudi najhujšo humanitarno krizo, obenem pa smo polni občudovanja do ukrajinskega naroda, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino. Zato v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke predlagajo, da Državni zbor Republike Slovenije po vzoru Evropskega parlamenta in parlamentov številnih drugih držav sprejme resolucijo Državnega zbora Republike Slovenije o priznanju Ruske federacije kot države, ki podpira terorizem. Ob tej priložnosti je na novinarski konferenci spregovoril prvak opozicije Janez Janša: “Ni vmesne strani. Ali podpiraš Rusijo ali ne. Na desetine je razlogov v skladu z mednarodnimi akti, ki podpirajo razglasitev Rusije za podpornico terorizma.” Gre za akte Združenih narodov, Sveta Evrope in Evropske unije. Ruska vojska v Ukrajini skupaj s plačanci skupine Wagner izvaja zločine proti človeštvu, ki so dokazani.

Invazija Ukrajine se je začela že leta 2014
Dovolj je že pogledati sliko Mariupola, ki je imelo pred uničenjem dvakrat več prebivalcev kot Ljubljana, sedaj pa je mesto povsem uničeno. Ruska vojska načrtno uničuje energetsko infrastrukturo, kar povzroča na tisoče presežnih žrtev, česar na TV zaslonih ne vidimo. Janša je izpostavil tudi zavržno ravnanje z vojnimi ujetniki, kraje na tisoče otrok itd. Oblast je pozval, da naj se Slovenija pridruži državam EU, ki so se resoluciji že pridružile. Podoben akt naj sprejme tudi Vlada RS, obenem pa okrepi ekonomsko, vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini. V nadaljevanju je predsednik SDS spomnil, da mineva eno leto “od vseobsežnega napada na Ukrajino”, za katerega je Vladimir Putin še en dan prej trdil, da ga ne bo. Invazija pa se je začela že leta 2014. Janša je spomnil tudi na “obisk štirih” v ukrajinski prestolnici spomladi lansko leto in na včerajšnji obisk Joeja Bidna v Kijevu. Ameriška vlada, je še pred letom dni vabila Volodimirja Zelenskega v ZDA, da bi ga zaščitila. In ker je Zelenski obstal, danes Ukrajina zmaguje.

Foto: epa

Spomnil je tudi na Budimpeštanski memorandum iz leta 1994, ki je Ukrajini v zameno za odpoved jedrskemu orožju zagotavljal mir. Med državami, ki so Ukrajini zagotavljale mir, je bila tudi Ruska federacija. Mir je bil Ukrajini sicer zagotovljen že po mednarodnem pravu.

“Svobodnjaki so vam trgali od plače”
Janša se je dotaknil tudi napovedane davčne reforme vlade Roberta Goloba. Namen naj bi bil obdavčiti najbogatejše. Spomnil je, da so bile lani z dvigom splošne olajšave dvignjene neto plače, kar je aktualna vlada zaustavila. “Veliko bi bilo že to, da jih ne bi znižali. Svobodnjaki so vam na letni ravni vzeli tisoč evrov, oni pa pravijo, da bodo neto plače razbremenili. Govorijo eno, delajo drugo.” Dejal je še, da ne bodo obdavčili najbogatejših, saj mednje spadajo tudi predsednik vlade Golob, predsednica republike Nataša Pirc Musar, ljubljanski župan Zoran Janković, mariborski župan Saša Arsenovič, ki je sicer obogatel kot podjetnik … Prvi trije pa niso ustanovili nekih “garažnih podjetij”, ki bi prosperirala …

Janša: UKZ naj se rajši poduči o zgodovini
Obogateli so zaradi odpisanih davkov. Vodja SDS meni, da gre v resnici za poskus obdavčitve tistih, ki so si kupili hiše, stanovanja, s plačevanjem davkov poganjali ekonomijo, ki so si rešili stanovanjski problem, ne pa tistih, ki so “najbogatejši”. “Gre za napad na blaginjo srednjega razreda!” Temu bodo v poslanski skupini SDS ostro nasprotovali. Dotaknil se je tudi sprenevedanja glede pomoči upokojencem. Prenizko pokojnino ima kar 300 tisoč upokojencev. Prepričan je, da gre za kolektivno krivico, ki jo vlečemo skozi celotno tranzicijo. V času Janševega mandata se je pereče področje urejalo z rednim usklajevanjem pokojnin in draginjskimi dodatki. Golobova vlada bi morala s tem nadaljevati … V času visoke inflacije pa ni govora le o petih, ampak 15, 20 odstotkih. Dotaknil se je tudi vladnih ukrepov za nadzor cen prehranskih artiklov, ki niso bili uspešni. Zadeve v tržnem gospodarstvu ni mogoče izpeljati na takšen način. Zaslužila so le podjetja, ki so nadzor izvajala.

Janša je UKZ predlagal, da se poduči o zgodovini “izbrisanih”. (Foto: STA)

Pet odstotni dvig je po njegovem le kaplja v morje, vlada pa bi morala težko gmotno stanje upokojencev blažiti s posebnimi dodatki. Poslanska skupina SDS je sicer pripravljena podpreti učinkovite, dobre vladne predloge. Proti koncu novinarske konference je spomnil tudi na včerajšnjo cinično izjavo Urške Klakočar Zupančič o “izbrisanih”. Dejal je, da so bili primeri, ko je bila dejansko storjena krivica, ker posamezniki niso bili ustrezno obveščeni. Še več pa je bilo takšnih, ki so imeli vse pogoje za ureditev državljanstva, a v Slovenijo niso verjeli. Cinično pa je, da morajo sedaj tisti, ki imajo 500 evrov pokojnine, izplačevati nekatere “izbrisane”, ki so Slovenijo zapustili in v novonastalo državo ter osamosvojitev niso verjeli.

Klakočar Zupančičevi je ob tem svetoval, da se pouči o zgodovini. Spomnil je še, da je med nagovorom v DZ pozabila omeniti ključni dogodek – izdajo 57. številko Nove revije. Rošade na notranjem ministrstvu so po njegovem opažanju politično motivirane z namenom prikriti razne preiskave, povezane tudi z Gen-I. Čisto za konec pa se je dotaknil še ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in ga oklical za “izdajalsko dejanje”, ki je zrelo za interpelacijo vlade. Spomnil je tudi, da slovenska vlada daje nejasne/nasprotujoče si signale tujini glede svojih stališč o Rusiji, kar skrbi številna tuja diplomatska predstavništva.

Domen Mezeg