Nika Kovač Golobu ponuja le ljubezen, Loredan odstope

Nika Kovač, Inštitut 8. marec (Foto: STA)

Politično aktivistko svojega bloka Niko Kovač je premier Robert Golob (Svoboda) ta teden postavil za vodjo vladnega sveta za omejevanje svobode govora in medijev. Ker vlade ne smejo omejevati svobode govora in tiska, so izbrali drugačno ime: gre za boj proti sovražnemu govoru. Kovačeva je bila pred tem v prvih vrstah kampanje za čistko vrha javne RTVS, da bi si Golobova koalicija podredila RTV Slovenija. Inštitut 8. marec, ki ga vodi Kovačeva, ustanovil ga je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), pa je že sprožil kampanjo proti sovražnemu govoru na spletu z imenom: “Samo ljubezen”.

Imamo svobodo. Zdaj pa še ljubezen. Kako se je Nika Kovač za vladajoče borila pri RTVS, kaže spodnji posnetek in sporočilo s televizijskim voditeljem Igorjem E. Bergantom.

Foto: posnetek zaslona Spletni časopis

Napad in premier, ki je tožnik in sodnik 
Tik pred prevzemom funkcije nas je Kovačeva obvestila, da je bila napadena. Že spet. Tokrat verbalno. Napad je javno takoj ostro obsodil sam premier Golob. A nekoliko pomanjkljivo: ni povedal, koga je obsodil za napad na svojo aktivistko. Bil je pa zelo oster. Tožilec in sodnik v enem. Napad neznano koga ni bil prvi, ko govorimo o Kovačevi. Napadena je bila že lani. Sama ga je razglasila za politično motiviran in ga pripisala celo SDS. Napadalca je sodišče medtem tudi že obsodilo na pogojno zaporno kazen, a ime “atentatorja” so ljudem prikrili. Si predstavljate? Politični napad na Kovačevo, ki je imela hudo poškodovano roko, verjetno je kriva opozicija, ime storilca pa se ne izve. Ta teden je novega neznanca obsodil kar premier. Napadena aktivistka pa bo poslej svetovala, kako naj policija in tožilstvo preganjata sovražnost ljudi. Vrhovna svetovalka sicer nima nobenih znanj in kvalifikacij za to delo. Je pa mlada, popularna in “naša”. Premier ji je, glede na vse to dal celo premalo. Če bi v vladi zanjo ustanovil posebno ministrstvo za preganjanje sovražnega govora v medijih, bi rešil še dodaten problem. Ministrom lahko dodeli tudi stalno varovanje, kot ga je ministru za zdravje Danijelu Bešič Loredanu, in bi Kovačevo s tem zavaroval pred napadi, ki se zadnje čase kar vrstijo.

Nekoliko nerodno je sicer bilo, ker je Niko Kovač za svetovalko Golob razglasil, ko je že spet moral poslušati vprašanje, zakaj je podjetju novinarke, ki je pisala za Siol.net, pozneje pa Necenzurirano, Vesni Vuković, nakazal 103.000 evrov in zakaj je šlo dva milijona veleposlaniku Kosova. Pred tednom mu je Vesna Vuković glasno zabičala, da ne sme odgovoriti, kar so novinarji slišali in o tem tudi poročali. Golob je poslušal navodilo in odgovoril tako, da je povedal, da podpira “svobodne” novinarje na RTV Slovenija in pozval ustavno sodišče, naj že dovoli čistko, da osvobodi še ostale. Ta teden je ubral novo taktiko in povedal, da je na vprašanja že davno odgovoril, da so politično motivirana, v ozadju pa zloraba prejšnje vlade, ki jih zdajšnja vlada preiskuje in bo to predano organom pregona.

Zakaj je bilo 103.000 evrov?
Premier je izrekel neresnico ali pa se celo zlagal. Zakaj je GEN-I nakazal 103.000 evrov podjetju Vukovićeve, ki je danes generalna sekretarka njegove stranke, ni odgovoril. Odgovora vsaj nisem zaznal. Ste ga vi? Vesel ga bom.

Iz podjetja GEN-I so izrecno zavrnili, da bi odgovarjali o 103.000 evrih, in pri tem vztrajali tudi, ko smo iz Siol.net sprožili postopek pred informacijsko pooblaščenko. Vukovićeva je, ko je prestopila iz novinarstva v stranko Gibanje Svoboda, napovedala, da bo v dveh tednih pojasnila, za kakšne posle je šlo z Golobom. A ni. In tudi premier doslej ni povedal, ali je plačeval propagando Vukovićeve in Primoža Cirmana proti desnici, “poslovno svetovanje” na področju energetike, za kar je bila Vukovićeva zagotovo izjemno kvalificirana. Ali za kaj tretjega.

Je energetik Golob več vreden od kirurga Bošnjaka?
Omejevanje, nadzor in vpliv na vsebino javnih in medijskih razprav je za politiko pomembna stvar. Važno je, o čem se piše. In o čem se ne. Mediji lahko brskajo po 103.000 evrih Vukovićevi in milijonu evrov nagrade, ki jih je mimo zakona, ki omejuje višino nagrad politično nastavljenim direktorjem državnih podjetij, v GEN-I dobil Golob in dodatnemu milijonu, ki se mu je pa moral letos celo odpovedati. Ker smo mediji razkrili in bi bilo za šefa vlade res prehudo, če bi iz državnega podjetja vzel še to. Lahko pa mediji o tem tudi nič ne pišejo in brskajo. In se ukvarjajo predvsem s tem, zakaj je Zoran Janković direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič za leto 2021 dodelil dodatek za delovno uspešnost okoli tisoč evrov. Pri Golobu se pogovarjamo o nekaj milijonih evrov. Pri nakazilih Vukovićevi o 103.000 evrih. Tisoč evrov je nepomemben drobiž. Zgodba je lahko tudi, zakaj je nevrokirurg Roman Bošnjak od makedonske družine na podjetje v Hongkongu prejel 6.000 evrov nagrade za operacijo na možganih otroka, ki jo je opravil v Kliničnem centru. O dodatnem nakazilu so bili v kliničnem centru obveščeni pred operacijo. Zdi se, da je običajna praksa, da se dela še dodatno. Bošnjak pa naj bi bil tudi povezan s podjetji, ki dobavljajo material za operacije, smo izvedeli ta teden v Tarči. V Tarči je bil tudi generalni direktor kliničnega centra Marko Jug, ki je odgovoren za vse te posle in nam je razkril, da nima pojma o ozadjih dogajanja. To je povedal po resnici. Je novi direktor. Po seriji odstavitev ministra za zdravje Bešiča Loredana je po državi cel kup takšnih novih direktorjev zdravstvenih ustanov, ki še nimajo pojma. In niso nič krivi.

In ker malo vedo, za zdaj tudi ne morejo nič rešiti. Še ne. Vladata nam svoboda in ljubezen.

Je pa Jug povedal, da je Bošnjaku izrekel opozorilo pred odpovedjo zaposlitve. A dodal je, da je v Tarči o dogajanju v kliničnem centru, ki ga vodi, zdaj izvedel več. In: “Na osnovi teh podatkov, če se izkažejo kot verodostojni, pa mislim, da bodo postopki bistveno drugačni.” To je povedal generalni direktor, ki je v Tarči izvedel, kako je v njihovi firmi in bo zdaj ukrepal, ker se vse probleme pri nas reši z odpuščanjem vrhunskih kirurgov in odstopi strokovnih direktorjev.

Če verjamete.

Bešič Loredan je naravnost povedal, da je zanj to rešitev. Vedno. Kar tako ali tako vemo. Tako: “Če bi jaz bil v tem položaju, kot je dr. Bošnjak, bi brez česarkoli dal odpoved v UKC Ljubljana in zapustil to ustanovo, ker škoda, ki je tu nastala in ki se kaže v javnosti, je nepopravljiva in to je nesprejemljivo.” Z dilemami, kdo bo poslej operiral tumorje v možganih otrok, in če bodo morda morali na tuje, kjer bo neprimerno dražje, pa se minister nima časa ukvarjati. Za ministra se problem sistema, v katerem je bilo ravnanje Bošnjaka, tako se zdi, nekaj običajnega, razreši z odstavitvami posameznikov. In če so še problemi, bo še koga odstavil. O Golobovih nagradah mimo zakona v milijonih evrov ali nenavadnih nakazilih podjetju novinarke pa se ne sme govoriti, ker Golob je pa nekaj izjemnega. Loredanov šef. Bolj izjemen kot vrhunski kirurg, ki odstrani tumor iz možganov otroka.

Pa še afera o ceni obleke Nike Kovač
To je pač posebna logika medijev. In ko gre za te, je Kovačeva podobna Golobu. Tudi ona misli, da se o njej ne sme javno razpravljati. Če se, je pa to škandal in zarota. V ozadju pa vedno SDS. Če ne celo sam Janez Janša. To, kako razume svobodo govora in medijev, je nedavno pokazala, ko je Bojan Požar objavil, kakšna je cena obleke, ki jo je nosila. To informacijo pa je kot zanimivost delil tudi opozicijski voditelj Janša. Takšna je bila:

Foto: Spletni časopis

Reakcija Nike Kovač je bila, da je Požarjeva informacija o ceni obleke širjenje sovraštva, šovinizma in avtoritarne družbe. Napovedala je, da bo preverila, ali lahko proti avtorjem objave ukrepa. Objava bi naj bila lažniva, ker je obleko na razprodaji v Beogradu dobila ceneje. Tako je to zapisala:

Foto: Spletni časopis

Politična aktivistka vladnih strank, ki piše takšne stvari, je postala šefica Golobovega strateškega sveta za boj proti sovražnemu govoru in bo lahko končno le ukrepala proti širjenju sovraštva, šovinizma in avtoritarne družbe, ki je bilo v tem, da je bilo vse, kar je zapisal novinar Bojan Požar, čisto res.

Zdaj je svoboda, zdaj moramo paziti, kaj govorimo in kaj pišemo. Sploh, če je res.

Peter Jančič, Spletni časopis