Nika Kovač nad Goloba in indijskega guruja

Robert Golob je sprejel Sri Sri Ravi Shankarja (foto: Vlada RS)

Inštitut 8. marec z Niko Kovač na čelu ima iz niza objav v zadnjem času sodeč nenavadne zahteve od vlade. Tokrat so se spotaknili ob srečanje Roberta Goloba z gurujem Sri Sri Ravi Shankarjem. Moti jih, da je Shankar v dobrih odnosih z indijskim premijerom Narendrom Modijem in jih zanima, zakaj se je predsednik vlade srečal z mirovnikom in o čem sta se pogovarjala. Očitno bi Inštitut 8. marec sedaj še diktiral, s kom se lahko premier srečuje in o čem se lahko pogovarja. Pravijo, da guru “ni povsem neproblematičen”.

“Premier dr. Robert Golob je sprejel svetovno znanega duhovnega učitelja, humanista in mirovnika Sri Sri Ravi Shankarja, ki se je mudil na obisku v Ljubljani. Spregovorila sta o pomenu miru in naporih Sri Sri Ravi Shankarja pri reševanju svetovnih kriz, kot je bil kolumbijski mirovni proces,” so sporočili iz kabineta vlade. Medtem je guru na Twitterju zapisal: “Sprejel me je predsednik slovenske vlade Robert Golob, pogovarjali smo se o različnih vprašanjih okolja in obnovljivih virov energije. Omenil je, da ostro nasprotuje izvozu zastarelih tehnologij v države tretjega sveta, kar popolnoma podpiram.”Niki Kovač to ni dovolj. Zahteva natančno poročilo, o čem sta se pogovarjala, še posebej v luči tega, ker je Ravi Shankar v dobrih odnosih z indijskim predsednikom vlade Narendrom Modija, kar je očitno nedopustno.

“O čem sta se torej guru in Golob pogovarjala?” je v daljšem zapisu obsodb na Facebook strani zapisal Inštitut 8. marec. V objavi so zapisali vse od zgodovine ustanovitve Shankarjeve fundacije Art of Living do “sporne” politične podpore indijskega premiera, pa tudi o tem, da se ne zavzema proti zakonu, ki bi po njihovem mnenju pomenil izbris velikega dela muslimanske skupnosti v Indiji. V Indiji namreč prevladuje hinduizem z 80 odstotki prebivalstva, sledi mu islam s 15 odstotki, kristjanov pa je manj kot eden odstotek, nasilje nad kristjani pa se iz leta v leto še povečuje. A Kovačevo bolj skrbi islam.

8. marec Ravi Shankarju očitajo tudi, da je na enem od zborovanj njegove fundacije  s svojim festivalom povsem uničil naravno okolje ob reki Yamuna, pa tudi da ima neprimerna mnenja o istospolnih partnerstvih. Vse to kaže, da očitno 8. marec ne želi (dovoli?), da bi se premier srečal z drugače mislečimi ljudmi, pa so kljub temu Ravi Shankariju očitali, da “izključuje in preganja vse drugače misleče” in da je zaradi tega problematičen. Zato sprašujejo Goloba: O čem ste se z njim pogovarjali?

Spomnimo, Sri Sri Ravi Shankar je pred desetimi leti že obiskal Slovenijo in se takrat srečal s takratnim poslancem evropskega parlamenta Lojzetom Peterletom. Takrat je Peterle dejal, da je doživel osebno izkušnjo in da je sporočilo Shankarja isto, ne glede na to, pred katero publiko nastopi: “Obrnimo se k tistim vrednotam in temeljem duhovnosti, ki nam pomagajo k miru in sožitju.”

Sara Kovač