fbpx

Psihoanalitičarka Nina Krajnik napovedala kandidaturo za predsednico države

Dr. Nina Krajnik (Foto: Osebni arhiv Nine Krajnik)

Nina Krajnik, znana psihoanalitičarka, je napovedala kandidaturo za predsednico države. Svojo kandidaturo je napovedala na družabnem omrežju Facebook, kjer je napovedala tudi uradno predstavitev kandidature, ki bo v ponedeljek, 27. junija, v dvorani Slovenske matice. 

Krajnikova je ob prvi najavi kandidature zapisala, da je zagovornica politike, ki ne izhaja iz svetovno nazorskih delitev, ali dispozitivov moči enih proti drugim.

Slovenska javnost jo je dodobra spoznala, ko je opravila izjemno odmeven intervju z novinarjem nacionalne radiotelevizije, Jožetom Možino. Po intervjuju se je na njo vsul plaz kritik predvsem z leve strani, saj je izredno lucidno razkrila ozadja tako psihoanalitičarske stroke kot tudi t. i. levih privatizerjev. Medtem ko je v prvem primeru psihoanaliza privatizirana s strani filozofa Slavoja Žižka in njegovih sodelavcev, gre pri slednjih predvsem za notranjo shizmo, ki bi se še vedno radi predstavljali kot komunistični revolucionarji, a tega ne morejo več početi, saj so naredili prav to, zoper česar se borijo. Torej privatizirali, v sumljivih okoliščinah, javno lastnino.

Nina Krajnik je doktorica filozofije in prva slovenska lacanovska psihoanalitičarka. Svojo prvo zaposlitev je dobila kot svetovalka danski veleposlanici v Ljubljani. V okviru svojega akademskega dela se posveča raziskavi odnosa med psihoanalizo, znanostjo in umetnostjo. Kot je zapisala v svoji najavi kandidature, je tudi prva, ki je začela uvajati filozofijo za predšolske otroke v vrtcu.

Bodoče tekmice
Kandidaturo je do sedaj napovedala odvetnica Nataša Pirc Musar, pa tudi nekdanja ambasadorka Marta Kos, sicer sestra zloglasnega Draga Kosa, ki bo kandidirala pod barvami Gibanja Svoboda. O kandidaturi naj bi razmišljala tudi Ljudmila Novak, nekdanja predsednica NSi.

Andrej Žitnik