Njihova lastna fotografija demantira laži 24ur: Tudi na letošnji državni proslavi so bile ograje!

Tudi na letošnji državni proslavi pred dnevom državnosti je stala ograja. (Foto: 24ur)

Na portalu 24ur so predvečer dneva državnosti zabelili s kakšno lažjo in zavajanjem. Že v naslovu so zapisali: “Proslava pred dnevom državnosti tokrat brez ograj in odprta za vse”. Vsak povprečen opazovalec naslovne fotografije, ki nima težav z dioptrijo, lahko hitro spozna, da ga imajo za norca. 

Zadeva simbolično ponazarja “nateg”, ki ga pooseblja že samo ime največje vladajoče stranke – Svoboda. Že v sami vladi namreč prihaja do brutalnih poskusov utišanj koalicijskih partnerjev. Nedavno je na novinarski konferenci Robert Golob preprečil podati javno izjavo ministru za gospodarstvo Matjažu Hanu, ko je ta že imel besedo na jeziku. Golob je svoj poziv h komentiranju s strani obeh prisotnih ministrov zavrnil, rekoč da njuno komentiranje “ni načrtovano”. 

Svoja sodelavca je ponižal v avstroogrska šolarčka. Dogajajo se tudi pritiski na medije. Denimo političnemu analitiku Miranu Videtiču, sicer zaposlenemu v državnem energetskem podjetju Eles, so že prepovedali komentirati v oddaji Ura moči na Planet TV. Očitno je to ta “svoboda”, za katero so se volivci odločili. Mnogi se sprašujejo, ali Svoboda že postaja diktatura. Komentator Marko Pavlišič je v oddaji Faktor na TV3 je podal zanimiv odgovor: “Saj nihče ni rekel, da je ‘svoboda za vse’. Lahko so v svobodi samo posamezniki …”

Državna proslava pred dnevom državnosti je letos potekala v odsotnosti Roberta Goloba. (Foto: STA)

S priložene naslovne fotografije je več kot očitno – svobodna udeležba na proslavi zgolj za elito. Vsi ostali si dogodek lahko ogledajo le z varne razdalje, saj so z ograjo ločeni od prizorišča. Na portalu 24ur so med drugim še zapisali, da se bo letošnja proslava od lanskoletne precej razlikovala, tudi zaradi precej notranjepolitičnih napetosti v lanskem letu. Spomnili so še, da sta lani potekali dve proslavi. Alternativne so se udeležili pripadniki tedanje opozicije, medtem ko naj bi na letošnji prisostvovali tudi pripadniki desne opozicije (Matej Tonin in poslanci SDS-a).

Državotvorna desnica: Opozicija letos ni bojkotirala osrednje državne proslave
Zlasti slednje kaže na bolj državotvorno držo desnice, letos v vlogi opozicije, ne pa na manj političnih napetosti. Situacija daje slutiti, kdo je tisti, ki v družbi seje razdor. Mimogrede: z razliko od prepričanja mnogih je prav Janez Janša tisti, ki izrecno združuje, tudi politično levico. Vprašati se je potrebno, kaj bi nam levica sploh še lahko “prodajala”, če ne bi bilo “antijanšizma” in kako združena bi bila.

Častni gostje na proslavi: Predstavniki državne politike, verskih skupnosti in upokojeni politiki. Na fotografiji med drugim tudi poslanci SDS-a, denimo Jelka Godec. (Foto: STA)

Slavnostna govornica na proslavi je bila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, ki je med drugi dejala, da moramo svojo zavest, ki se nanaša na narodno pripadnost in neodvisnost živeti ter udejanjati vsakodnevno, med drugim s spoštovanjem do preteklih rodov, “vseh borb in žrtvovanja”. Pa tudi do žrtev vseh totalitarnih režimov, povojnih pobojev, Golega otoka, Dachauskih procesov itd., jo lahko za konec spomnimo. Na državni proslavi letos ni bilo predsednika vlade Goloba, ker se je mudil na službeni poti v Bruslju.

Domen Mezeg