fbpx

Noče drezati v prvovrstni primer korupcije: Šarec, ki je ministre in poslance odstavljal zaradi bagatelnih zadev, glede Lebna zaupa Cerarjevi presoji!

Je predsednik vlade Marjan Šarec, ki je medijsko objokoval odstop edinega operativca v vladi Jureta Lebna, kaj naredil? Je okaral ministrico Bratuškovo, da je državljane nesramno preslepila?

Kot vse kaže, si Šarec ne upa dregniti v osje gnezdo ozadij milijardnega projekta drugega tira. Glede ministra Lebna, ki je močno obremenjen zaradi zloglasne makete drugega tira, naj bi namreč zaupal presoji predsednika SMC. In to kljub temu, da je v preteklosti odslovil kolege že zaradi manjših napak, kot smo videli v primerih ministrov Bandellija in Prešička ter poslanca Krajčiča. To, da je SMC del vlade, pa je bizarno že samo po sebi, stranke koalicije, ki jo je vodila, so namreč na volitvah pogorele, v veliki meri prav zaradi makete in ponovljenega referenduma o drugem tiru!

Predsednik vlade Marjan Šarec je afero z izdelavo makete za izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo včeraj ob robu vrha EU in Arabske lige komentiral z besedami, da gre “predvsem za stvar SMC iz prejšnjega mandata”. Kot je dejal za TV Slovenija, za zdaj verjame presoji predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da ministru iz svoje stranke zaupa. “Verjamem, da ni zlorabil mojega zaupanja,” pa je poudaril Cerar, kot navaja STA, in še povedal, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi.

V medijih so se sicer v zadnjih dneh pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da naj bi bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel v zvezi z maketo je pod drobnogled vzela policija, v preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oziroma spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na precej višjih ravneh. Iz vrst opozicije so se zvrstili pozivi k politični odgovornosti, prst je bil največkrat uperjen v nekdanjega državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna, ki danes zaseda položaj okoljskega ministra, pa tudi nekdanjega premierja Cerarja, danes zunanjega ministra.

Foto: STA

Zaradi napak že odslovljena ministra Bandelli in Prešiček, poslanec Krajčič pa celo zaradi sendviča!
Ignorantski odnos Šarca do napak ključnih akterjev pri maketi milijardnega projekta drugega tira pa je naravnost nezaslišan, če se ob tem spomnimo, kako odločno je Šarec odslovil nekatere druge sodelavce. Že novembra je odslovil ministra za kohezijo Marka Bandellija iz vrst SAB, ko se je ta s svojimi grožnjami spravil na županskega kandidata v Komnu, kjer je bil prej sam župan. Z grožnjami je takrat jasno izrazil tudi namen zlorabiti svojo funkcijo in postopke podeljevanja evropskih sredstev. To sicer ni bil prvi izpad Bandellija, pred tem se je že večkrat neprimerno izražal. Nato je pred mesecem dni zaradi domnevnega primera mobinga na ministrstvu za kulturo sprejel odstop Dejana Prešička ter obeh državnih sekretarjev. Sredi meseca je moral prav tako odstopiti poslanec LMŠ Darij Krajčič, in to kar zaradi ukradenega sendviča, ko se je po treh minutah naveličal čakanja na blagajni, svoje dejanje pa je opravičil kot družbeni eksperiment.

Foto: iStock

Bo SMC uživala posebne privilegije, dokler ne bo strmoglavila kompletna vlada?
Ob vseh primerih strogosti in doslednosti je zelo presenetljivo, da Šarec ne namerava odreagirati na podoben način v tako resni zadevi, kot je opisana. Prav to so ljudje v ozadju projekta drugega tira, ki bo tako ali drugače stal prek milijarde evrov in bo tako močno obremenil davkoplačevalce. Sporno je bilo že vodenje kampanje ob referendumu o zakonu o drugem tiru, ki ga je predlagal Vili Kovačič. Vlada je v kampanji namreč sodelovala s 97 tisoč evri davkoplačevalskega denarja, zaradi česar je moral biti referendum po pritožbi Kovačiča ponovljen, Cerar pa je odstopil. Prav v tem času je na dan izbruhnila afera z maketo, povsem pričakovano pa so stranke celotne takratne koalicije na volitvah popolnoma pogorele in so tako skupaj prepričale manj volivcev, kot največja opozicijska stranka sama. Ne le, da takšne stranke v normalni državi ne bi sodelovale v vladi, povsem nepredstavljivo je, kakšne privilegije zdaj uživajo. Še en bizaren primer je povezan z Mercatorjem, kjer je poslanec ukradel nekaj evrov vreden sendvič, medtem pa ima stranka SMC tam še vedno pooblaščenca Gregorja Planteua, ki ga je izbral Zdravko Počivalšek in je plačan mesečno 18 tisoč evrov.

Šarec zaenkrat ne dopušča, da bi koruptivnost SMC pokopala tudi njegovo vlado.

J. Ž.