Nora in bosa, Bratuškova z neznanjem matematike: Gradnja drugega tira ob pomoči Madžarske bi povečala strošek gradnje!

Foto: STA

Ko človek že misli, da od slovenskih politikov ne bo slišal več česa trapastega, se vedno pojavi nekdo, ki poskrbi za to, da se človek vpraša, kaj pomagajo nekomu šole in izkušnje, ki naj bi jih pridobil z delom na visokih položajih, če pa nima zdrave kmečke pameti. Tokrat imamo v mislih ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je javno izjavila, da če bi gradili skupaj z Madžarsko, bi bil strošek gradnje proge Divača-Koper nekaj sto milijonov evrov dražji, kot če ga bomo zgradili sami. 

Bratuškova je svojo “veleumno” izjavo podala potem, ko je madžarski premier Viktor Orban napovedal, da njegova država ne bo sodelovala pri gradnji drugega tira. Na vprašanje, kako bomo torej financirali projekt izgradnje, je po poročanju STA odgovorila, da je natančna finančna konstrukcija v postopku priprave in da še ni znano, ali bo treba zagotoviti dodatnih 200 milijonov kapitala ali pa bi tudi ta del lahko pokrili z zadolževanjem.

Pričeli pogovore s Trstom
Načrt, da bi Madžarska sodelovala pri gradnji drugega tira Koper-Divača in pri razvoju koprskega pristanišča, ne bo uresničen, je v petek na konferenci madžarske diaspore povedal premier vzhodne slovenske sosede Viktor Orban. Ob tem pa je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI razkril, da so v Budimpešti že začeli pogovore s Trstom. Dodal je, da se bodo s tržaškim pristaniščem pogovarjali o dostopu do infrastrukture in o investicijskih priložnostih za madžarska podjetja. S tem je Orban še pred začetkom začetkom pogajanj s Šarčevo vlado pokopal sodelovanje Madžarske pri drugem tiru.

Orban je tako sodelovanje Madžarske pri drugem tiru očitno pokopal, še preden se je nova slovenska vlada odločila o nadaljevanju pogovorov z vzhodno sosedo, ki jih je začela prejšnja vlada Mira Cerarja in bila zaradi tega predmet kritik dela politike in javnosti. Ob tem je potrebno pripomniti, da izjava Bratuškove sicer ne predstavlja prevelikega presenečenja, saj je večkrat zaporedoma povedala, da lahko Slovenija drugi tir zgradi sama. V pogovoru za STA pa je nedavno jasno povedala, da še ni bila narejena pika pri sodelovanju z Madžarsko, ob tem pa je v nadutem tonu dodala, da bomo mi tisti, ki bomo postavljali pogoje Madžarom ali komurkoli drugemu. Bratuškova je izrazila željo, da preveri interes drugih držav za sodelovanje pri projektu, in dodala, da si želi, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta.

Foto: STA

Dejstvo je, da tovrstna odločitev Madžarov predstavlja svojevrstno klofuto za Cerarjevo in Šarčevo vlado, ki sta si projekt drugega tira začrtali povsem po osnovnošolsko, čeprav je v igri denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Glede na to, da gre za gromozansko vsoto,  katere znesek sploh ni natančno znan, se človek vpraša, kako je mogoče, da naši vladi ni v interesu, da nekdo sofinancira projekt? Razmišljanje, da bo sodelovanje z Madžarsko za nas dražje, je skregano z vsako zdravo logiko. Le kaj bo z našo državo, če vodilna mesta zasedajo ljudje, ki jim več kot korist državljank in državljanov pomeni lasten interes?

H. M.