fbpx

Nora vlada daje nore odgovore!

Dne 25. maja smo v nekdanji državi slavili tako imenovani dan mladosti – ki ga je Tito razglasil za svoj rojstni dan, čeprav to ni bil. Dejansko naj bi bil rojen 8. maja 1892. No, pa to ni pomembno. Pomembnejše je to, da vsako leto 25. maja potekajo takšni ali drugačni dogodki, ki bi jih lahko imenovali maškarada, še danes. Eden takšnih je letos potekal v Idriji, kjer so sodelovali Tito, Jovanka, cigare in seveda v nekdanje uniforme oblečeni “miličniki” z nekdanjimi vozili “milice”. Dogodek si dobro oglejte na naslednji povezavi: http://www.politikis.si/?p=187038

Glede na to, da je bilo na tem dogodku v nekdanje uniforme milice oblečenih več posameznikov in glede na to, da je bilo na dogodku več vozil nekdanje milice in da je dogodek očitno potekal na javnem kraju, sem na Vlado RS naslovil naslednje poslansko vprašanje, ki si ga lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.sds.si/novica/dr-vinko-gorenak-kako-vlada-komentira-nosenje-policijskih-uniform-nekdanje-totalitarne
Pa si odgovore na moja vprašanja poglejmo v nadaljevanju.

Ali sta policija in državno tožilstvo omenjeni dogodek obravnavala kot prekršek ali eventualno kaznivo dejanje? Če da, kako sta ukrepala?
Vlada trdi, da policija v tej zadevi ni ugotovila niti prekrškov niti kaznivih dejanj, saj je dogodek potekal “v zasebnem prostoru”, da je šlo za “družabno srečanje ljubiteljev starih predelanih vozil, ki je potekalo v zasebnem prostoru, na katerega so lahko prišle le povabljene osebe”.

Ni res. Slike kažejo nekaj povsem drugega, dogodek je potekal na odprtem prostoru, na ulici – torej Vlada RS laže.

Koliko aktivnih policistov je poleg Bojana Bizjaka nastopalo na omenjenem dogodku?
Vlada priznava, da so bili na kraju dogodka trije aktivni uslužbenci policije, od katerih je bil eden oblečen v uniformo nekdanjega miličnika. Verjetno korektno priznanje Vlade RS.

Kakšni ukrepi so bili podvzeti zoper policista Bojana Bizjaka in eventualno druge aktivne policiste?
No, v zvezi s tem tako Policija kot Vlada RS ugotavljata, da je bilo vse v redu, da ni bil kršen noben zakon niti etični kodeks in da udeležba policista, ki je bil oblečen v uniformo nekdanjega miličnika, v nobenem primeru ni sporna in da to ne vpliva na njegovo strokovno in zakonito delo.

Da bom kaj takšnega prebral v odgovoru Vlade RS, si seveda v nobenem primeru in nikoli nisem predstavljal niti v sanjah. Vlada RS je s takšnim odgovorom dejansko dovolila vsem posameznikom (več deset tisoč), ki še imajo doma uniforme nekdanje milice, da jih preprosto oblečejo in se sprehajajo med nami. Če bi Vlada RS odgovorila, da bo zakonsko prepovedala nošenje uniform nekdanje milice in morda vojske, bi človek še razumel, tako pa je njen odgovor preprosta norost.

Kje so udeleženci dobili policijske uniforme nekdanje totalitarne države?
Odgovor na to vprašanje pa je še toliko bolj poniglav. Vlada RS namreč pravi, da “je uniforme nekdanje milice možno neomejeno javno kupovati”. Če je to res, bi se povprečno razmišljujoči človek vprašal, kaj bo Vlada RS naredila, da to ne bo več možno. No, povprečno razmišljujočih ljudi na Vladi RS pač ni.

Ali je nošenje policijskih uniform nekdanje totalitarne države v javnosti oziroma na javnem kraju dovoljeno?
Še bolj neumen odgovor. Vlada RS namreč pravi, da bi nošenje nekdanjih policijskih uniform v javnosti lahko predstavljalo prekršek, če bi koga to v javnosti vznemirjalo in razburjalo. Sveta preproščina za v bodoče. Če boste kjerkoli videli Iva Godniča preoblečenega v Tita ali kogarkoli preoblečenega v nekdanjega miličnika, hitro pokličite policijo in povejte, da vas to »vznemirja in razburja«. Če to naredite v primeru maškarade v Dražgošah, bo to še najbolje. Policija bo zagotovo takoj odpeljala in pridržala vse, ki nosijo rdečo zvezdo. Svetujem vam, da to poskusite, nad rezultatom pa ne bodite presenečeni. Nič se ne bo zgodilo.

Kje so udeleženci dobili policijska vozila nekdanje totalitarne države?
Vlada RS mi sporoča, da ugotavlja, da “lahko vsakdo kupuje, obnavlja in vzdržuje starodobna vozila milice”. Ali res? Predlagam vam, da kupite kakšno staro stoenko, fička ali juga, ga prebarvate v plavo-belo barvo in opremite z napisom milica. Peljite se nekaj kilometrov. Pa sporočite mi, koliko kilometrov ste se peljali in kakšno kazen ste dobili s strani policije.

Ali je uporaba policijskih vozil nekdanje totalitarne države v javnosti oziroma na javnem kraju dovoljena?
Vlada RS mi sporoča, da je uporaba vozil nekdanje milice v javnem prometu dovoljena. Na vozilu imate lahko tudi sirene in plave luči, le uporabljati jih ne smete. Boste preizkusili? Me prosim obvestite o rezultatu? Za vse tiste, ki ne verjamete, da mi je Vlada RS res poslala takšne odgovore, naj objavim še povezavo na njen odgovor: https://www.sds.si/sites/default/files/documents/Gorenak%2C%20policijske%20uniforme%2C%208.%206..pdf

In kaj naj si mislim za zaključek? Nič posebnega. Živim v državi, ki ji vlada »nora vlada«.

Vinko Gorenak