fbpx

Noro: Osramočena Drenikova, ki bi bila v normalni državi že v zaporu, Državnemu zboru zdaj grozi s tožbo!

Simona Drenik in odvetnik Roman Završek (Foto: STA)

Osramočena nekdanja slovenska agentka v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško Simona Drenik Bavdek od državnega zbora zahteva umik poročila Knovs, ki pravi, da ta ni imela le nedovoljene komunikacije s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, pač pa tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih. Drenikova zahteva tudi opravičilo predsednika Knovs Mateja Tonina, v nasprotnem primeru napoveduje tožbo proti Državnemu zboru. Tonin meni, da je za Drenikovo resnica pač neprijetna, izpostavil pa je tudi, da je poročilo Knovs edini dokument, ki ovrže hrvaške argumente za spodkopavanje arbitraže. Ob tem se lahko vprašamo tudi, ali se na ta način pravzaprav skuša destabilizirati Knovs, ki bo prihodnji teden začela zaslišanja v zvezi z zaposlitvijo prijateljice premierja Marjana Šarca, lepe N. v Sovi!

Nekdanja slovenska agentka v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško Simona Drenik Bavdek zahteva od Državnega zbora, da omenjenega poročila Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ne obravnava na decembrski seji in umakne javni del tega poročila s portala Državnega zbora. Še več, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, po pojasnilih njenega odvetnika Romana Završka zahteva tudi opravičilo predsednika Knovsa Mateja Tonina, ker naj bi jo je hudo prizadel. Kot je še pojasnil Završek, je po njihovem mnenju Knovs presegel svoja pooblastila, saj da je namreč pristojen za nadzor dela obveščevalnih in varnostnih služb, ne pa tudi navadnih državljanov.

Odvetnik Drenikove trdi, da naj bi bile Drenikovi v postopku Knovsa kršene procesne pravice
Završek je še prepričan, da so bile Drenikovi v postopku Knovsa kršene procesne pravice, saj da je bila na sejo komisije vabljena kot oseba, ki nekaj ve o zadevi, ne pa kot preiskovanka. “V postopku tako na primer ni mogla postavljati kakšnih vprašanj in se tako braniti. Na koncu pa je izpadla kot glavni krivec za celotni zaplet z arbitražo,” je pojasnil Završek. S tem je bilo po njegovih besedah grobo poseženo v temeljne človekove pravice Drenikove in v njeno zasebnost. Završek je pojasnil še, da bodo sprožili tožbo na upravnem sodišču in zahtevali sodno varstvo, če bo Državni zbor nadaljeval obravnavo omenjenega poročila.

Simona Drenik (Foto: STA)

Tonin meni, da je poročilo Knovs edini dokument, ki ovrže hrvaške argumente za spodkopavanje arbitraže
Na dogajanje se je odzval tudi Matej Tonin, ki je za TV Slovenija pojasnil, da je za Drenikovo resnica neprijetna in se vprašal, ali “naj se opraviči, ker je govoril resnico.” Da je zahteva za umik poročila, ki koristi Sloveniji nerazumna, pa je Tonin še zapisal na družbenem omrežju Twitter: “Arbitražno poročilo dokazuje, da slovenska vlada in SOVA nista načrtovali ali podpirali, klepetov Simone Drenik. Poročilo je edini slovenski dokument, ki ovrže hrvaške argumente za spodkopavanje arbitraže.”

Ob tem velja opozoriti tudi na pomislek novinarja Bojana Požarja, da gre pri vsem dogajanju pravzaprav za premišljeno akcijo pred prihodnjim torkom, ko se pred Knovs začenjajo zaslišanja v aferi v zvezi z zaposlitvijo prijateljice premierja Marjana Šarca, lepe N. v Sovi.

Glede na poročilo Knovs Drenikova ni upoštevala zakona o tajnih podatkih
Knovs je sicer v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015, ki je bilo objavljeno 11. novembra, obremenil predvsem Drenikovo. Ne le, da je imela nedovoljeno komunikacijo s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ampak pri tem tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in drugih pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila. V vsakem primeru so spodrsljaji izjemno resni, na družbenem omrežju Twitter pa je še en vidik dogajanja izpostavil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je zapisal: “V normalni državi bi gospa dobila vsaj 10 let. V Sloveniji pa bo ona tožila? In to Državni zbor? Zakaj ne kar Evropske unije?”

Hrvaška zaradi afere odstopila od arbitraže, je nekdanji sodelavec SDV Sekolec osebno snemal Drenikovo?
Zaradi prisluškovalne afere je Hrvaška napovedala enostranski odstop iz arbitražnega procesa in tudi ne priznava končne razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav je sodišče samo pred tem odločilo, da pogovori med agentko in arbitrom niso predstavljali tako resne kršitve, da ne bi moglo razsoditi. Poročilo Knovsa je razburilo tudi Sovo, ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. Ob tem lahko spomnimo še na dejstvo, da je član arbitražnega sodišča Sekolec delal za Službo državne varnosti, kot je že pred meseci opozoril hrvaški televizijski voditelj Velimir Bujanec, pa nastane problem, če član jugoslovanske Udbe dobi tako pomembno vlogo pri tako pomembnem vprašanju, kot je arbitraža. Še več, njihove informacije pa kažejo, da je kar on osebno snemal slovensko zastopnico Simono Drenik in da je nato dostavil informacijo o prisluhih srbskim medijem, da bi se tako obtožila hrvaška tajna služba SOA.

Rok Krajnc