Notar Sikošek zaradi Klemenčičevega arbitrarnega in protiustavnega odvzema licence napoveduje boj z vsemi pravnimi sredstvi

Bivši minister za pravosodje Goran Klemenčič je zahteval poročilo, zakaj se pravne zadeve v zadevi TEŠ 6 premikajo počasi. (Foto: STA)

Z današnjim dnem je na podlagi odločbe ministrstva za pravosodje po 12 letih prenehala delovati notarska pisarna ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška. Sikošek odločitev ministrstva ocenjuje kot samovoljno in arbitrarno ter napoveduje, da bo njeno nezakonitost dokazal z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Ministrstvo za pravosodje je razrešitev Sikoška sprožilo po ugotovitvi, da je bil maja lani pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. Med spornimi ravnanji Sikoška je po poročanju medijev tudi lanska overitev posojilne pogodbe v vrednosti 450.000 evrov med stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić. Po odločitvi računskega sodišča je bila namreč pogodba zaradi previsokega zneska nezakonita.

Sikošek bo danes, skladno z zakonom o notariatu, celoten notarski arhiv, ki obsega več kot 70 tisoč spisov, v celoti predal Notarski zbornici Slovenije, ki bo določila, kateri notar bo zadeve prevzel, na Notarsko zbornico Slovenije pa se lahko obrnejo tudi vse stranke zaprte notarske pisarne za pojasnila glede stanja njihovih zadev, je zapisano v Sikoškovem sporočilu za medije.

Boril se bo z vsemi pravnimi sredstvi, da dokaže, da je vreden zaupanja
V tem je Sikošek še navedel, da je svoje notarske storitve opravljal vestno in strokovno in bil zaradi tega tudi zelo priljubljen. Kot navaja, je ministrstvo razrešitev utemeljilo s tem, da “ni vreden javnega zaupanje za opravljanje notariata”, kar je po prepričanju nekdanjega notarja nelogična in absurdna utemeljitev, saj da je med ljudmi užival velik ugled in zaupanje. Nekdanji notar je ob tem napovedal, da se bo “boril naprej in z vsemi pravnimi sredstvi dokazal, da je odločba ministrstva nepravilna in nezakonita”. Ocenil je še, da bi se o vprašanju, kdo odloča o obstoju javnega zaupanja, javnost ali politika, morala izjasniti tudi Notarska zbornica Slovenije, “če želi varovati ugled notarskega poklica”.

Na pobudo ministrstva za pravosodje je sicer tudi notarska zbornica februarja letos uvedla postopek zoper Sikoška, vendar je bil ta junija prekinjen, ker je Sikošek trdil, da je disciplinski postopek zbornice neustaven. Ustavno sodišče je njegovo pobudo zaradi pomanjkanja pravnega interesa hitro zavrglo. Kot je v minulih dneh poročal časnik Dnevnik, bi se postopek zbornice nadaljeval v začetku prihodnjega meseca, če ne bi Sikoška prej razrešilo ministrstvo. Zbornica je Sikoška v preteklosti dvakrat oglobila v skupnem znesku 20.000 evrov, je še navajal časnik.

C. Š., STA