Notorični lažnivci arbitražne sramote

Foto: sta, družbena omrežja

Prejšnji teden se je z zaslišanji komisije za nadzor obveščevalnih služb nadaljevala zgodba o posnetkih prisluškovanju telefonskemu pogovoru hrvaškega duhovnika Ivana Tolja, ki direktorja mednarodnega sklada Ludu Bammensu vprašuje, ali bi lahko ustavil poročanje POPTV, da je Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik v času prejšnje vlade Mira Cerarja (SMC) prisluškovala hrvaška obveščevalna služba.

Kakšno živčnost povzroča vse skupaj, kaže reakcija, ko je Karl Erjavec (DeSUS) šefa komisije za nadzor obveščevalnih služb Mateja Tonina (NSi), ker ta zdaj zaupno zaslišuje vse akterje arbitražne prisluškovalne sramote, na katero so nas tisti posnetki znova spomnili, obtožil, da je “notorični lažnivec”.

Ko Židan izgine iz Dunaja
Zaradi objave posnetka pogovora Tolja in Bammensa, ki so najbrž “ušli” naši vladi, je premier Marjan Šarec aprila na predlog šefa SD Dejana Židana sklical prvo sejo sveta za nacionalno varnost, kar vlada državi. Šlo naj bi za nezaslišan pritisk na komercialno televizijo, so pojasnjevali iz vlade, čeprav dejansko tega pritiska ni bilo opaziti v zgodbi. Bammens ni lastnik POPTV, Tolj tudi ne. O kom drugem, ki bi naj pritiskal in na koga bi naj, pa POPTV ni nič poročal, pa vlada tudi ne.

Učinek, ker je POPTV objavila posnetek pogovora in pritegnila veliko pozornost, pa je bil zanesljivo obraten od namenov Tolja. Povrhu je bilo že dolgo jasno, da je za objavo posnetkov prisluhov Sekolcu in Drenikovi hrvaška obveščevalna služba in tamkajšnja oblast. Zato ni povsem jasno, kaj je Tolj sploh želel preprečiti ob pogovoru Sekolca in Drenikove, ki se sploh ne bi smela pogovarjati, a sta se po nezavarovani telefonski liniji.

Dilema je bila bolj, ali so sosedje prisluškovali in snemali sami ali jim je posnetek kdo odstopil, denimo, ker se je prejšnja vlada Mira Cerarja občasno preveč nagibala proti Rusiji.

Židan je aprila na svet za nacionalno varnost prihitel iz Dunaja, kjer je med drugim odpiral spomenik čebelarju Antonu Janši. Na Dunaju ni bil sam. Z njim je bil na konferenci šefov parlamentov predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je le začudeno gledal, ko so mu Židana nenadoma varnostniki odpeljali proti Ljubljani, ker se je tam menda dogajalo nekaj nepredvidenega. Nacionalna varnost!

Foto: STA

Precej po izginotju Židana je vabilo na isti svet za nacionalno varnost dobil še Kovšca, a je bilo že prepozno, da bi še lahko prišel v Ljubljano. Zato šefa drugega doma parlamenta ni bilo na tem “zgodovinskem” srečanju. Zaradi obveznosti na tujem ni bilo niti šefa največje opozicijske stranke Janeza Janše. SDS je zastopal Franc Breznik, ki je pozneje ocenil, da je bilo vse skupaj dnevno politično motivirano.

Igra Šarca proti svojim
Breznikova ocena ni bila točna. Motiv je najbrž bil dolgoročen: premier Marjan Šarec je sprožal konflikt s svojimi najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji, ki jih ta afera udari. Predvidljiva posledica so bila zaslišanja Mateja Tonina ta teden, ki se bodo še nadaljevala, kako se je sramota z Drenikovo in Sekolcem, ki je bila v škodo državi, prejšnji vladi zgodila, zakaj nihče razen države ni plačal nobene cene za to in kako preprečiti, da bi se še zgodila takšna blamaža.

Jasno je bilo, da bo udarilo po šefu prejšnje vlade Miru Cerarju, ki je danes zunanji minister in po Karlu Erjavcu, ki je bil zunanji minister, ko je zaradi diletantstva arbitra Sekolca in uslužbenke naše vlade Drenikove skoraj propadlo urejanje meje s sosednjo državo. Živčna reakcija Erjavca ta teden z obtožbo Tonina, da je “notoričen lažnivec”, kaže, kako zares je.

Jernej Sekolec, Karl Erjavec, Simona Drenik (vir: STA/ printscreen RTV Slovenija)

Nekoliko skrita pa je ostala ost proti SD, ki je v arbitražnem dogajanju vlekla glavne niti in ki se ji je doslej uspelo izmakniti vsaki “odgovornosti”. Židan osebno ni nič kriv. A spomnimo: v času, ko sta vlade vodila Janez Drnovšek in Janez Janša, je Slovenija vstopila v EU in Nato, Hrvaške pa tam še ni bilo. Država si je s tem pridobila pomembno prednost. Popolnoma logično je bilo, da je bil cilj oblasti to prednost uporabiti in urediti s Hrvaško mejni problem do vstopa te države v EU. Za to je vrh države sistematično delal več kot desetletje. A popustljivi šef SD Borut Pahor se je, ko je postal šef vlade po Janši, odločil za kompromis in Hrvaški odprl vrata brez dogovora, le z začetkom postopka arbitraže. Trdil je, da je za tem EU, ki bo Hrvaško prisilila, da bo spoštovala razplet.

Takšno arbitražo je kot rešitev podprla, bilo je sicer tesno, tudi večina volivcev na referendumu. Volivci so bili takrat še za premierom Pahorjem, ki pa mu je kmalu za tem razpadla vlada in se je končala njegova premierska kariera in kariera šefa stranke. Politika SD, in ne DeSUS Karla Erjavca, je pripeljala do arbitra Sekolca, ki poslu ni bil dorasel in do vseh težav. Da je, kot opozarjajo v opoziciji, Sekolec tudi nekdanji udbovec (pred komisijo za nadzor obveščevalcev bi naj sodelovanje s SDV sicer zanikal), je manj pomembno. A sramota za levico, kakšne povsem neprimerne kadre je sposobna izbrati za pomembne državne posle.

Na koncu po tej arbitraži še nimamo določene meje, ker rezultata sosednja država ne priznava, povrhu je za Slovenijo arbitražna razmejitev na morju in kopnem slaba. Ali si bo Hrvaška sčasoma premislila, bomo še videli. Posledica danes pa je, da je težko varovati mejo, ki ni jasno niti določena, čez njo pa prihaja vse več migrantov iz Pakistana in Alžirije. Da o težavah ljudi na nejasno določenem mejnem območju ne govorimo.

Foto: epa

Dilema je seveda, zakaj bi premier Šarec ali kdo iz njegove okolice sprožil zgodbo proti svojim koalicijskim partnerjem. Morda je bilo nehote. Morda po nerodnosti. Morda pa se novi voditelj preprosto mora zaščititi proti tistim, ki so mu tekmeci in ga ogrožajo. To pa ni desna opozicija.

Vladar se mora vedno bati predvsem tistih, ki so mu blizu. Na volitvah za volivce tekmuje predvsem z drugimi strankami vladne koalicije, h kateri sodi tudi Levica. Večina bazena desnice mu ni dosegljiva. Rezultat tega spopadanja so nam pokazale tudi evropske volitve zadnji teden. Šarec je v veliki meri nevtraliziral SMC Mira Cerarja in DeSUS Karla Erjavca, ki sta vladala v prejšnjem mandatu in sta izgubila že lanske parlamentarne volitve. Evropske sta še bolj. Ni pa mu to uspelo proti SD Dejana Židana, ki ga je na volitvah poslancev prehitel, na evropskih volitvah pa se je razpletlo manj ugodno za Šarca.

A igra še zdaleč ni končana. Prisluškovalne afere in polomi pri urejanju težav v preteklosti so le drobec. Spopadanje, ali bo Šarec nevtraliziral množico konkurentov v vladi ali oni njega, pa bo še pomembno določalo vladanje.

Komu od “notorični lažnivcev” bo uspelo, bodo pokazale šele naslednje volitve poslancev, ki so zadnji dve desetletji še vsakič odnesle trenutnega šefa vlade.

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • rubec

  Slovenija ima v vrhu svoje politike dejana židana, ki vodi komunistično partijo, katere ideologija je v preostalem svetu izumrla, v evropi pa celo izenačena s fašizmom in nacizmom. Pa ne me zajebavat, po Petrovo, no.

 • Observer

  Ma dajte no. Vsak, ki je gledal Tarčo lahko zaključi, to ni bilo nobeno diletantstvo, ampak sabotaža.

  Povedo v Tarči, kako so se vedno diplomati ali kdorkoli dobivali na letališčih na štiri oči, da so se osebno pogovorili o kakšnih pomembnih zadevah, ne pa po telefonu. Pri arbitraži je pa Sekolec kar naenkrat ignoriral vse to in kar po navadni liniji poklical Drenikovo, ko nek lolek bolek, ona pa mu tudi ni odložila. Nobenih kriptiranih telefonov, nič. Pa nek pomemben in izkušen ne vem kaj…ma dajte no. Vprašanje je samo kaj točno vse se skriva v ozadju te sabotaže.

  • Mojca pokraculja

   Money, money.

 • FORT WORTH

  Ne maram Tonina, ker ni zanesljiv in mislim, da te afere ne bo razcistil do konca.
  Je pa Erjavec manipulator st.1.
  Da pa Erjavec lahko manipulira ga mora podpirati kucan s svojim aparatom…

 • Amerikanc

  Neumen kmet (Serpentinšek), ima debel krompir. Oba tipčka bo izkoristil sebi v prid, tako kot je že pred EU volitvami “nategnil” Bratuškovo in Cerarja. Seveda vse poteka preko vrhovnega poveljstva – preko šefa udbopartije in udbomafije.

 • RATATA

  Kaj imata od prisluhov Sovi udbovec Sekolec in bulala Drenikova me res interesira. Sovi se ne sme prisluškovat, ker smolo prinaša.
  MEJO med RS in RH je EU leta 1994 risala po reki Mirni!
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=152527075782896&set=a.123931688642435&type=3&theater

 • Edi Puc

  mmmm….. Tonin.. malo si bo napravil REKLAME, potem pa po navodilih KUČANA

 • tasilo

  Obvambni ministv Evjavc bi vad izvabil pvisluškovalno afevo za lastno pvomocijo v komisavja pvi Evvopski uniji.

  K’ev pedv.

  • Nšo-či

   :) mogoče je to edini način, da se stranka DESUS preoblikuje v društvo..

 • Nšo-či

  Če slovenska politika ne bi razmišljala jugoslovansko, bi se mejnega vprašanja lotila veliko bolj odločno in preudarno . Lovljenje migrantov je dokazalo, da pomena meje preprosto ne razumemo. Obmejni pas je trenutno najmanj varno območje v državi, pa nismo niti v vojni s sosednjo državo.

  • JANEZ GUS

   Ob tako,že vizuelno debilnem notranjem ministru,bo samo še slabše.

   • xtc

    Je tak kot bi ga iz soda polnega potegnil je tak kot Tunek.

  • ZatonMesecnikov

   Slovenski Levičarji izhajajo iz marksističnega koncepta brezlastninske praskupnosti, ko nacije ne obstajajo več, proletarci vseh dežel pa se združijo. Vsak dan jih desetine proletarcev prečka namišljeno mejo, odnos do lastnine tukaj imajo pa po starem marksističnem; Vsakomur po njegovih potrebah, vsak po svojih zmožnostih…..

   • macon

    Potrebe rasejo, zmožnosti ni pa skoraj nič…

    • ZatonMesecnikov

     Tega pa Marx ni predvidel….

     balkanca, ki bi se šel komunizem….

  • večni srb

   A se ni vojna v Sloveniji začela prav zato, ker je hotela Hrvaška garnizija JNA iz Zagreba odrezati Slovenijo od civiliziranega sveta?
   Cela JNA je zapustila Slovenijo, s seboj so odpeljali skoraj vso orožje, ki smo ga pridno plačevali kar 50 let, edino hrvaški del JNA je ostal v nulmklearki in vseh krajih ob meji, ki so si jih nasilno in diplomatsko priposestvovali ter pripojili svoji matični državi. Zdaj jim ne smemo več nič, čez njihovo politiko so Američami in Nato utrdili svoj položaj in spremenili podobo zahodnega balkana, po svojih imperialističnih željah, kar je bil navsezadnje tudi smisel ustanovitve ustašle NDH. Ni čudno, da je zato danes živčna vsaj polovica slovencev, ki po rodu niso od tam dol.

   • Nšo-či

    a tu si…lepo

 • macon

  Organi pregona, ki bi hoteli kaj raziskati, bi seveda najbolj sledili toku denarja, ker so barabe za odkrito sabotažo arbitražnega procesa sigurno prejele dober denar.

  Naši seveda ne bodo nič raziskali, vse bo ostalo pri napaki in pomoti, ker je zadaj globoka udbomafijska država.

  • Mojca pokraculja

   Naši so zavarovali dokaze v skladu z zakonom. Kaj ti ni jasno?!

  • večni srb

   Za zgodovinsko vlogo, bi marsikdo dal ves denar na svetu, naša diplomacija je praktično uresničila stoletne sanje ustašev in katolibanov. Ne bo pozabljeno, Pahor, Sekolec in Drenikova bodo nekoč razglašeni za hrvaške nacionalne heroje, ki so jim priborili zahodno belo Hrvaško ter ob enem očistili to katoliško deželo potomcev srbskih heretikov.

 • Skrajno Desni

  Ljudje se vi zavedate kaj spravljate na oblast, ali pa živite v kameni dobi za katere dvomim da so bili tako zabiti kot ste vi danes.

 • Franc Šink

  Tonin je pripadnik invanzivne stranke ki je ni enostavno razumeti.

  • JANEZ GUS

   Jaz sem jo takoj razumel po smrti Bajuka,kam je zaplavala Luda Mila .V žlahtne konzervativne vode,kjer je ribaril Žvepleni.Potrditev pa sem dobil v žveplenevem ministrontu,ki mu je izglasoval podporo ne zasluženi penziji.Potem pa so se komunistični izbruhi samo nadaljevali.

 • xtc

  Šarec je že politično truplo uničile ga bodo afere.

 • Franc Šink

  Vseh teh političnih zdrah je kriva odsotnost lustracije.

  • xtc

   Za to je prepozno sedaj pride upoštev le še varianta B-žal.

  • Janez Kepic-Kern

   SE – ABSOLUTNO – STRINJAM-O !
   Spodnji “palačinka” – zavaja – o praktično – vsem.
   o
   t.i. ex KP, ZK STALIN, TITO STALINISTI,
   NAM SLOVENCEM ŠKODLJIVIH – EX KP, ZK KOMUNISTIH IN SEDANJIH – POKOMUNISTIH
   ŠE
   NIKOLI NI REKEL – KAJ KRITIČNEGA.
   ZATO
   ŠE 1X – SPODNJE. EV OK KNJIŽNIČAR IZ LJ. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
   P.S
   SE ZDI,
   DA BI RADI – TI – ŠE VEDNO – SE ZDI
   ŠE
   VENO – PROTI-SLOVENSKO USMERJENI EX KP, ZK POKOMUNISTI
   SPET
   RADI POVZROČALI “KARASTROFE” – NAM SLOVENCEM.?!
   Pa
   niti starih ex VKO/b STALINISTIČNO-TITOISTIČNIH “KATASTROF”
   V NAŠI R. SLOVENIJI – NIMAMO PRAVNO IN SODNO – SKORAJ NIČ UREJENIH !
   A
   VSAJ TOLE
   OKROG EX T.I. MARŠALA – TITA
   SE ZDI – VEDNO BOLJ – JASNO !?
   Tisti t.i. “MARŠAL TITO”, KI JE S ” KOMPANIONI-STALINISTI” EX KPS, KPJ
   POVZROČIL
   TOLIKO NESODNIH SMRTI, GORJA, ŠKOD ITD. NAŠIM PREDNIKOM
   VERJETNO,
   ZELO GOTOVO – SPLOH NI BIL – TISTI KOVINARSKI VAJENEC Josip BROZ iz KumrovcA
   AMPAK
   JE BIL POVSEM – DRUG ČLOVEK.
   Bajbolj verjetno – nezakonsko rojeni Jozef (Josi) Franz AMBROZ.
   VI
   BEROČI – TUDI SAMI – VAS PROSIM
   POIŠČITE VIRE
   DODATNIH INFO – NA SPLETU – JIH JE VELIKO. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA
   P.S.
   CITATNO,
   GLAVNI VIR ZA T.I.MARŠALA TITA = Momčilo JOKIĆ.
   Povzetek povedanega v tem zavihku !
   Zagovorniki
   tistih VKP/b, KPS, KPJ
   nedvomno STALINISTIČNIH T.I. PARTIZANOV – ŽE – “POGOREVAJO” – NA VSEJ ČRTI:
   O
   FORMACIJAH – KOT SO BILE KP VOS, OZNA, JNA-KNOJ
   PA?
   A se o njih sploh – da povedati – kaj pozitivnega ?
   Pa še :
   VEDNO VEČ DOKAZOV JE,
   DA TISTI “VODILNI” STALINSKO-KOMUNISTILNE KATASTROFE – T.I. MARŠAL TITO
   KI JE
   DOLETELA NAŠE – NIČESAR KRIVE SLOVENSKE PREDNIKE .
   DA
   TOREJ – “KP VODILNI ČLOVEK” – T.I. – MARŠAL TITO
   sploh
   NI BIL TISTI KOVINARSKI VAJENEC IZ KUMROVCA – Josip BROZ
   ampak
   je z veliko verjetnostjo – bil – kar – en EX NEZAKONSKI OTROK,
   KI
   JE BIL ROJEN BOGATEMU MADŽARSKEMU ŽIDU Franzu AMBROZU
   IN
   POLJSKI GROFICI, VDOVI – MARIJI E.-S, lastnici večjega posestva pri SZEGEDU.
   V
   ROJSTNI LIST – JE TA NEZAKONSKO ROJENI VPISAN KOT – Jozef /Josip) Franz AMBROZ.
   Torej !
   Okoliščine okrog S HUMANEGA VIDIKA – KATASTROFIČNIH DOGAJANJ 1935-1980,
   KO JE TA
   “KATASTROFIČNA” DOGAJANJA USMERJAL T.I. MARŠAL TITO=verjetni FRANZ AMBROZ
   SE
   VEDNO BOLJ – BISTRIJO !
   DOGAJANJA IN AKTERJI – IZJEMNO VPRAŠLJIVE
   OSEBE-AKTERJI
   POSTAJAJO – IDENTIFICIRANE.
   Manjkajoči drobci v biografijah teh EX KP STALINSKIH OSEB
   SE
   BODO NAŠLI – VERJETNO V KRATKEM ČASU LETA, DVEH.
   iN
   ŽE ZDAJ
   NELEPA PODOBA, NELEPE PODOBE EX KP STALINISTOV
   BODO ŠE MANJ – LEPE.
   Se zdi – oz. bo tako – zagotovo.EX OK KNJIŽNIČAR IZ LJ. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   RAZISKOVALEC – MOMČILO JOKIĆ
   EX T.I. MARŠAL TITO, JE BIL
   ROJEN
   KOT
   JOZEF (JOSIP) = FRANZ AMBROZ

   • Franc Šink

    Če komunist spregovori, se zlaže za nazaj in kar je še nevarnejše za vnaprej.

 • ZatonMesecnikov

  Kaj je to sedaj nekaj novega? Da arbitraža ne velja več? pa saj so nas 4 leta šopali, da velja in je Slovenija zanjo plačala 5 milijonov eurov? Še Hrvaški del, ki ga Hrvatje niso več hoteli plačati. Da je sodišče naprej delovalo.

  Ne mi sedaj reči, da je vse to sfrčalo skozi okno? Še pod Lipco nekoč na avtosejmu te tisti Cigo z lončki, ki ti je vzel 100 Dem ni tako nategnil….

  • Mojca pokraculja

   Hehe, ni sfrcalo čez ookno, ampak v žepe. Stroški so bili še s sodniki(5),da so izdali vmesno sodbo o nadaljevanju sojenja. Za denar se vse naredi! Tista sodba ne pije vode, ampak kjer ni tožnika ni sodnika.

  • Amerikanc

   7.000.000,00 € miljončkov je šlo za tisto, za kar je vsak pameten Slovenc vedel, da ne bo nič iz tega. Toliko stroškov so priznali, verjetno jih je bilo še precej več – skritih. Ko sem slišal za fantastičen dan, sem vedel, da ga je Kosorka nadmudrila.
   SDS je izid napovedala naprej (pred referendumom), zato ni glasovala za nekaj iz česar ne bo nič.

   • večni srb

    Če bi to naredil Janša, bi se zagotovo zgodil lovec.

  • večni srb

   Merkator je vreden milijardo, ne pet milijonov, pa tudi to je drobiž proti tistemu, kar vsak dan požre 2 milijona slovencev. Naša nuklearka jim zastonj napaja Zagreb, okupirali so našo borzo, pokupili hotele, nihče ne ve koliko Slovenije so udbaški strici, po rodu vsi hrvati, skrili preko raznih šrotov. Celo ta del okupacije pa se zbledi pred zgodovinskim dejstvom, da.do nam hrvati zbrisali narečja in oblikovali novo knjižno slovenščino, čedalje bolj podobno hrvaškemu novoreku. To je bilo super za par sto tisoč hrvaških migrantov, ki so pribežali v Slovenijo branit svojo domovino, saj jim je Kučan pojasnil, da je bila Hrvaška napadena pri nas, ne.na njihovih domačih frontah.
   Kmalu bomo bolj hrvati od hrvatov, skratka. Nič ni narobe, če se prilagajamo sosedom, ampak italijanske in avstrijske kulture je pri nas zdaj še manj kot preden smo se začeli pajdašiti z zahojenimi brati hrvati.

 • tohuvabohu

  Butasti polizobraženi Erjavec očitno ne ve, kaj pomeni izraz “notorični lažnivec”. “Notoričen” pomeni “na slabem glasu”, “zloglasen”. Če je Kahla prepričan, da je Serotonin lažnivec, to še ne pomeni, da je tudi notoričen. A pri naših politikih smo že vajeni vsakovrstnih besednih neumnosti.

  • večni srb

   Erjavec se vendar ne more zlagati.
   Kako bi se sploh lahko lagal, če pa on usmerja preiskave in zbira dokaze, na podlagi katerih slovenski narod ve kaj je res in kaj ne. Samo v Sloveniji.

 • montyamp

  Menedžer ki je v Slovenijo uvažal okužene romunske prašiče , sodeloval pri prikrivanju sledi porekla poljske strupene govedine , kjer je njegov mentor in finančni pokrovitelj zlizan z murglosrbsko mafijo Slovence krmil s poceni oporečnim mesom , ima z resnico toliko kot žvepleni pritlikavec , dvakrat rojeni halbmadžarsko murglosrbski prekmurec .

 • tomnidari

  Država nam zaenkrat še zmerom temelji na notorični zgodovinski laži! To je možno edino zato, ker nam vladajo notorični lažnjivci!

 • večni srb

  Če je našim arbitrom prisluškovala hrvaška sova, zakaj potem trdijo, da arbitraža ni zakonita?
  Seveda.ni, če so pa skrivaj prisluškovali odvetnikom in tujim diplomatom.
  In seveda so jih dobili, ko so de nezakonito posvetovali s svojo vlado, potem ko je bilo že vsem jasno, da.jim prisluškujejo neki neznani teroristi, če prav razumem hrvaško logiko.

  Za naše velike slovence, ki so po rodu hrvati, itak ni rešitve, zdaj oni silijo hrvate, da morajo priznati vojaške meje nekdanke ustaške okupacije, torej ozemlje, ki prej ni bilo nikoli del nobene hrvaške.države. Adijo pamet.

 • večni srb

  Zakaj Slovenski narod zopet ne stopi skupaj, kot takrat, ko smo se združno uprli srbski hegemoniji?
  Ker avtoritarna oblast ne zatira vseh enako, enako kot nekoč nacisti, so nas spet razdelili na tri razrede državljanov, zgodbe izoliranih in zatrtih revežev potem nikoli ne pridejo v javnost, kaj šele do EU sodišč.
  Ampak fašistični kanibalizem ni edini problem, največja sprememba je bila seveda konec hladne vojne in reintegracija v evropsko skupnost. Primerjati današnji svet s tistim ozpred 30 let je velika zabloda, desetletja globalnih revolucij so naredila svoje in spremenila način življenja posameznika, takih masovnih in radikalnih premikov prej ni bilo stoletja.
  Zdaj pa ubogi reveži nagonsko povezujejo dobrote demokracije in kapitalizma s politiko, ki je povsem druga zgodba. Danes živimo veliko slabše kot v Jugoslaviji, kjer med delavci in kmeti skoraj ni bilo razlik, priviligirana je bila edino kasta komunistov, ki so državo upravljali kot štalo, kjer so počasi pasli isto govedo in računali, da si taki zarukanci ne bodo prišli nič gor niti, če jim oni osebno vsak dan dopovedujejo v obraz očitno. Ja, tako so nas podcenjevali, za take idiote nas imajo še danes, z razlogom.
  Ni res, da ne čutimo več sovražnih učinkov hegemonije, ki je prisotna bolj kot kdajkoli prej, le da nacionalistična agresija ni več srbska oziroma zgolj načelna in strpna. Pameten narod bi se zaprl pred hrvati in madžari ter odprl proti Italiji in Avstriji, ampak očitno smo bolj zadovoljni z balkanom.
  Še bolj čudno se mi zdi, da so naši srbi čisto tiho, zgleda bodo zadovoljni s severom Kosova ter polovico bosne in Makedonije, kjer nastaja pa vzhodna polovica nekdanje jugoslovanske norišnice. Na pol smo šli, skratka, hrvati nas ne skušajo asimilirati ampak smo vsi skupaj hrvati., kot bi se zgodilo že pred 100 leti, če bi nacisti oziroma ustaši takrat zmagali. Hitler je grdo delal z judi, Pavelič pa s potomci srbov, ampak danes tega ne počnejo več in ni razloga, da se ne bi bratili.

 • šmentanamuha

  To so ljudje, ki so prodali svojo državo za lasten prestiž. Naj jim bo sojeno po njihovih dejanjih.

 • milanček

  jaz se veselim že dne, ko bo zaropotalo, človek ne more verjeti, kako se k temu dejanju trudijo razni idioti ala erjavec, cerar, šarec, mesec, šivilaja bratovšek in na koncu svinjakar kućan, ki bi moral biti samo še konzerviran v piksni!!