Nov dan, novih 10 milijonov Golobove vlade nevladnikom

Nevladnim organizacijam je z Golobovo vlado padla sekira v med. (Foto: Demokracija)

Poteze Golobove vlade so iz dneva v dan razvidnejše: jemanje iz žepov davkoplačevalk in davkoplačevalcev in delitev med določene skupine. Kot vemo, so zadnji na njihovem seznamu upokojenci, prvi pa nevladniki oziroma nevladne organizacije, med katere bo znova razdelila kar 10.645.000 evrov. Ministrstvo za javno upravo je namreč objavilo javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, saj so bile po njihovem zapisu na vladnem portalu sodeč med pandemijo najbolj prizadete.

Golobova vlada je našla še en izgovor, da za svoje delo nagradi nevladne organizacije oziroma svoje zaveznike. Tokrat v obliki javnega razpisa, ki je kot tak razpisan prvič. S tem javnim razpisom želijo “okrepiti aktivne državljanske pravice in opolnomočiti nevladne organizacije”, so zapisali na vladnem portalu. Vrednost razpisanih sredstev je 10.645.000 evrov, rok za prijavo pa je 15. maj.

Golobova vlada torej nadaljuje z nagrajevanjem nevladnikov. Tokrat v obliki prvič razpisanega javnega razpisa za javna sredstva, namenjena aktivnostim nevladnih organizacij na omenjenih področjih. Razlog za oblikovanje javnega razpisa so bile po njihovih navedbah “nedemokratične prakse med pandemijo covida-19, namen javnega razpisa pa je opolnomočiti državljanke in državljane z znanjem ter kompetencami, da se tovrstne prakse ne ponovijo”. Seveda želijo nevladnike ponovno prikazati kot žrtve prejšnje vlade – “žrtve”, ki so za razliko od delovnega prebivalstva imele čas postopati po ulicah sredi delovnega tedna, medtem ko so ostali svoj denar dejansko služili.

“Tako se plačuje levi aktivizem”
Odzivi na deljenje denarja točno izbranim nevladnim organizacijam na družbenih omrežjih so izredno negativni in ljudje izgubljajo potrpljenje zaradi ravnanja Golobove vlade z njihovim denarjem. “Tako se plačuje levi aktivizem. 10 milijonov evrov”, je zapisal neki uporabnik Twitterja, medtem ko so bili drugi odzivi: “Poglejte to! Brezdelni kolesariat si je napisal na kožo njim pisan javni razpis, na katerem si bodo v naslednjih letih potalali “okvirno” 10.645.000,00 € za “opolnomočenje” v antijanšizmu”; “To boste občutili ob naslednjem polnjenju goriva, saj se prek trošarin denar iz vašega žepa seli v žepe ljubljanskih lenuhov”; “Ljudje, tole poglejte! Kaj nam mrcvarijo in serjejo po državi. Zdaj bodo z denarjem, ki so ga vzeli upokojencem, kmetom, delavcem, starostnikom in bolnikom, futrali (ne)vladnike. Zdaj jih bodo “opolnomočili”. Čas je, da jih vse skupaj odplaknemo!!!” so bili eni od številnih negativnih odzivov uporabnikov Twitterja.

Pod pretvezo, da gre za “spodbujanje demokratičnih procesov in demokratičnega delovanja, bodo na podlagi omenjenega razpisa sofinancirali projekte in programe nevladnih organizacij, čeprav je precej jasno, kam pes taco moli. Prav tako je v sklopu razpisa predvideno sofinanciranje celovitih projektov nevladnih organizacij za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij ter financiranje programov nevladnih organizacij za razvoj demokracije, krepitev dobrega upravljanja, transparentnosti oblasti in spodbujanje aktivnega državljanstva.

Spomnimo, da se je Golobova vlada po svojem nastopu na oblast malo za tem z nevladniki tudi srečala in jim obljubila večjo vlogo pri odločanju in več denarja. Nevladne organizacije so od Goloba zahtevale sistemsko financiranje. Kaj pa drugega. Skupna višina sredstev za nevladne organizacije je pred Janševo vlado v letu 2020 znašala 416,04 milijonov evrov, leta 2021 pa 252,29 milijonov evrov. Nevladne organizacije zdaj zahtevajo vse nazaj, vlada pa jim le prikimava. In apetiti so veliki, sploh če pogledamo spodnje podatke o številu nevladnih organizacij.