Nov dokaz, da gre pri “non-paper” za podel konstrukt: Celo nekdanji član stranke SD prepričan, da se je skuhal v sarajevsko-ljubljanski kuhinji!

Novinar in nekdanji član SD Darko Mršić (Foto: Facebook)

Za bosanske medije se je na temo zloglasnega ne-papirja oglasil v Bosni rojen slovenski novinar in nekdanji predsednik podmladka SD v Borovnici, Darko Mršić. Prepričan je, da noben resen človek, kaj šele novinar ne bi smel resno jemati dokumenta, ki ga je objavil portal Necenzurirano, saj bi ga lahko napisal kdorkoli. “Vsak resen človek, kaj šele poklicni novinar, ne bi upošteval besednega dokumenta na dveh straneh, brez glave, datuma, podpisa, pomembnega za uvrstitev v javnost, predvsem pa ne v tako razgreti situaciji, ki bi se lahko stopnjevala,” je prepričan Mršić. Prav tako poudarja, da omenjen portal skupaj s slovensko levico orkestrirano napada slovensko vlado tik pred predsedovanjem EU, medtem ko je z omenjeno afero Tanja Fajon izkoristila svoje povezave v Bosni, s katerimi vzajemno sodeluje. 

Domnevna vsebina dokumenta, ki jo pripisujejo slovenskemu premierju Janezu Janši je že sprožila vrsto odzivov. V Sloveniji Janšo leva opozicija napada dokument in mu očita, da je slovensko zunanjo politiko distancirala od evropske smeri. Dokument, ki ga je objavil portal, pa je vsebinsko napisan, a brez kakršnekoli “glave”, ki bi potrjevala njegovo avtentičnost, prav tako ni nikjer nobenega podpisa ali datuma. Kot so še dejali, naj bi obstajali kar trije ne-papirji, eden izmed njih pa naj bi februarja letos končal v kabinetu predsednika Evropskega sveta, Charlesa Michaela, medtem pa v Bruslju te navedbe zanikajo.

Slovenski novinar in nekdanji član SD, Darko Mršić je v intervjuju za Dnevnik.ba pojasnil svoje videnje o aferi ne-papirja, ki ga je objavil portal Necenzurirano. Prav tako je potrebno omeniti, da smo po objavi omenjenega dokumenta s strani portala Necenzurirano prejeli zahtevek, da umaknemo njihov dokument, kar še bolj poveča sume, da pri celotni zadevi nekaj ni tako kot bi moralo biti. Medtem ko določen del javnosti in medijev iz tega kuha afero in govori v pogojnikih “naj bi”, je tudi Mršić prepričan, da gre še za eno afero, s katero se skuša uničiti ugled Slovenije.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Necenzurirano sodeluje s portalom Avda Avdića
Mršić, ki sicer prihaja iz BiH, poudarja, kako je zanimivo, da je domnevni “ne-papir” objavil ravno portal Necenzurirano, katerega referenčni sogovornik je sarajevski novinar Avdo Avdić. “Portal iz katerega izhaja domnevni ne-papir, je oster kritik vlade Janeza Janše, sam portal pa je nastal, ko je Janša prevzel slovensko vlado,” je pojasnil. Za Mršića domnevni “ne-papir” nima nobene verodostojnosti, prav tako pa tudi ne zemljevid razdelitve držav nekdanje Jugoslavije. “Vsak resen človek, kaj šele poklicni novinar, ne bi upošteval besednega dokumenta na dveh straneh, brez glave, datuma, podpisa, pomembnega za uvrstitev v javnost, še posebej pa ne v tako razgreti situaciji, ki se lahko nepričakovano stopnjuje.” 

Avdo Avdič je tudi dežurni pisec za direktorja OSA Mehmedagiča, ki je na prošnjo Draga Kosa izgnal Snežiča iz BiH.(Foto: Twitter)

Med neformalnim pogovorom s člani predsedstva BiH je predsednik Borut Pahor pred kratkim zaskrbljeno vprašal, če je možen miren razpad BiH, na kar sta bošnjaška člana Šefik Džaferović in Željko Komšić odgovorila, da brez vojne ni mogoče. SDA, največja bošnjaška stranka, je kasneje isto ponovila in grozila vojni s Hrvaško, Srbijo, Slovenijo in preostalo Evropo ter opozorila, da bo v primeru vojne prišlo do verižne reakcije. “Ugledni slovenski novinar Glucks se je na vse to odzval v tedniku Reporter, kjer je v besedilu razkril Komšića in ga označil za bošnjaškega politika, ki si je prisvojil hrvaško stališče, do katerega je prišel izključno z bošnjaškimi glasovi,” je poudaril Mršić.

Ponovno kreiranje afer, prevar in laži
Afera o ne-papirju je po Mršićevem prepričanju bila pripravljena po že uveljavljenem protokolu v povezavi Sarajeva z Ljubljano. Sama Evropska komisija je dejala, da ni podatkov o nobenem Janševem nepapirju. “Slovenska javnost pa je, tako kot v drugih vprašanjih, razdeljena po ideološki liniji. Opozicijske stranke na levici kljub krizi s koronavirusom izkoristijo vsako priložnost, da napadejo Janševo vlado  in njega samega. Tudi v primeru te zrežirane afere,” je dejal. Prepričan je, da je s portalom necenzurirano sodeloval Avdić, ki je do lokalne javnosti prišel tudi s škandali – tistim o slovenskih vahabijah, ki so jih rekrutirale hrvaške varnostno-obveščevalne službe, in “primerom Travnik“, ko je skupaj z Emirjem Suljagićem govoril o apartheidu, ki ga hrvaška manjšina izvaja proti bošnjaški večini v travniški gimnaziji.

Foto: STA

Mršić meni, da to počnejo za ceno slovenskega mednarodnega ugleda še pred prihajajočim predsedovanjem EU in tudi ne odnehajo širiti laži. “Prednjačijo Socialni demokrati, ki jih vodi Tanja Fajon, in stranka LMŠ, ki jo vodi prejšnji premier Marjan Šarec, ki je svoj mandat neslavno končal. Uvoženi škandali teh dveh strank se uporabljajo ne samo kot orožje proti Janši, ampak so z bošnjaško politično elito povezani z interesi in različnimi povezavami,” je poudaril Mršić.

Fajonova cilja na vzajemno pomoč s predstavniki v Bosni
Kot pojasnjuje gre pri uvozu omenjene afere za vzajemno pomoč med slovenskimi in bosanskimi predstavniki. “Jasno je, da Tanjo Fajon sarajevski politični bazar vedno uporabi kot asa v rokavu, ko potrebujejo kakšno evropsko pomoč, zadnji tak primer je bil zakon o financiranju BHRT,” je poudaril Mršić. Spomnil je tudi na primer Cirila Ribičiča, veterana Zveze komunistov in pozneje Socialnih demokratov, ki je bil eden glavnih akterjev demonizacije Bosne in Hercegovine pred širšo javnostjo in s tem pred Haaškim sodiščem.

Predsednik republike Borut Pahor (Foto: STA)

Mršić tudi meni, da je žalostno, kako so v Sarajevu ravnali s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. “Politično Sarajevo uporablja vsa razpoložljiva sredstva in kanale, da ustvari podobo žrtve, ne da bi se sploh obotavljal pri varanju iskrenega prijatelja BiH, predsednika Pahorja,” je še jasen. Pojasnjuje, da nenehno iščejo tarče in napadajo “velike igralce”, da bi pritegnili pozornost. Prepričan je, da nihče v slovenski diplomaciji ne bi risal zemljevidov delitve Zahodnega Balkana. “Spomnite se samo napada na francoskega predsednika Emanuela Macrona, s strani hrvaškega predsednika Milanovića, te dni znova na račun novega visokega predstavnika Schmidta. Komšičev non-paper so v Bruslju vrgli v smeti. To je odgovor, zakaj je Sarajevo padlo na Slovenijo.”

Lažni zemljevid, ki ga po Balkanu širijo omrežja Draga Kosa in Tanje Fajon (Foto: Twitter)

Gre za uvožene škandale, medtem ko si Slovenija želi le gospodarskega sodelovanja in krepitev trga
“Slovenija nima časa, zmogljivosti ali želje preurediti geostrateške kocke na Zahodnem Balkanu na zunanjepolitičnem področju. Najmočnejši vpliv Slovenije na ozemlje nekdanje SFRJ je bil vedno skozi dober status slovenskih izdelkov in kot države prve izbire za ekonomske migracije, predvsem iz BiH,” je še pojasnil. Meni, da je vpliv gospodarske diplomacije usahnil, ker je Slovenija izgubila podobo zanesljivega in resnega partnerja.

“V času krize je ena od prednostnih nalog zunanjepolitičnega programa vrnitev te podobe na trg nekdanje Jugoslavije, prednost pa sta stabilnost in mir v regiji. Ne glede na to pa je šlo za notranje konflikte držav v regiji in migrantsko krizo. Z odgovornostjo lahko zatrdim, da v slovenskih diplomatskih krogih ni človeka, ki bi narisal razmejitvene zemljevide na tako imenovanem Zahodnem Balkanu ,” je v intervjuju za Dnevnik.ba zaključil Mršić.

Sara Rančigaj