Nov Golobov korak do NVO terorja nad kmeti

Ljubljana, Kleče. Opozorilni punt kmetov v Ljubljani. (Foto: STA)

Danes je podal odstopno izjavo Matjaž Guček. Po naših informacijah je bil v to prisiljen. Posledično ni več generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Z njim so dali odpoved tudi vsi vodje pod njim. Sedaj upravo prevzema Posedi, pod katerim bodo lahko izkoristili kmete in udejanjili načrt v zvezi z nevladnim terorjem nad njimi (uvedli živalsko nadpolicijo). Golobova vlada s tem uresničuje zloveščo agendo zatiranja slovenskega podeželja. Kmečko prebivalstvo očitno ni blizu vladajoči koaliciji, kar so kmetje izpostavili na kmečkem puntu

Po poročanju STA je vlada včeraj z mesta generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin razrešila Matjaža Gučka, kot vršilca dolžnosti pa nastavila Janeza Posedija, ki je upravo sicer že vodil med letoma 2015 in 2020. Imenovala ga je s 1. junijem in bo na poziciji, dokler ne bo izbran novi generalni direktor, največ pa za polletno obdobje, torej do 30. novembra. Guček je bil na vrh uprave sicer imenovan za obdobje petih let, in sicer 16. marca 2021. Njegovo razrešitev je predlagala kmetijska ministrica Irena Šinko. Uradno je bil razrešen z današnjim dnem.

Spomnimo: veterinarska stroka je povsem raztrgala koalicijski predlog novele o zaščiti živali, ki so ga vložili poslanci koalicije s prvopodpisano Meiro Hot. Zakon ne odgovarja na aktualne razmere pri zaščiti živali in dileme pri izvajanju zakona, ni usklajen z veljavnim zakonom in drugimi akti ter pomeni nezaupnico in degradacijo veterinarske stroke, ocenjujejo na veterinarski fakulteti in v veterinarski zbornici. Predsednik kmečkega sindikata Anton Medved je opozoril, da bo novi zakon aktivistom omogočal “sprehajanje po hlevih”.

Zgornje Gorje, pred občino. Kmetje in domačini iz Občine Gorje in okolice so na protestu v Zgornjih Gorjah pozvali pristojne, da nemudoma ukrepajo proti volkovom in tako zagotovijo varnost živine ter lokalnega prebivalstva. Kadavri poginulih ovc. (Foto: sta)

Seveda gre za cehovsko organizacijo s svojimi interesi, a videti je, da prav nihče ne podpira novega zakona, niti stroka, za katero se ministrstvo hvali, da je “pomagala” pisati sporno zakonodajo. Več tukaj. Kot je v oddaji Temi dneva konec aprila še dejal Medved, bi aktivisti s “s 40-urnim tečajem pregledovali in nadzorovali kmete. Ne more vsakdo prihajati v naše hleve in vršiti nadzor in fotografirati, zadeve pa nato prijavljati”.

Goloba ravno ne gane, ko volkovi trgajo drobnico!
Kot je še dejal “živalsko policijo razumejo kot “nadpolicijo”, kar je nedopustno! Nedopustno je, da bo nekdo hodil po naših hlevih brez nekega nadzora!” Zakon dejansko pomeni nezaupnico in prinaša degradacijo veterinarske stroke. Predlog novele zakona o zaščiti živali, je sicer v nadaljnji obravnavi s 23. majem 2023, saj je tako ocenilo 51 poslancev, 25 opozicijskih pa je temu nasprotovalo. Več tukaj. Medtem ko vlada uvaja živalsko nadpolicijo, pa kmetje opozarjajo na resne probleme, ki predstavnikov koalicije pretirano ne skrbijo.

Premier Robert Golob. (Foto: sta)


Nedavno smo poročali, kako volkovi v Beli krajini uničujejo avtohtono pasmo ovac. Več tukaj, Golobovo ljubico Tino Gaber pa bolj skrbi odstrel invazivnih nutrij! Kmetje hkrati opozarjajo na težave s kmetovanjem na območju Nature 2000, dušeče davke, uničevanje domačega kmetijstva s tujo konkurenco, ki uporablja za zdravje škodljive metode pridelovanja (več tukaj) in zahtevajo ustavitev Jankovićevega uničevanja podtalnice (kanal C0). 

Domen Mezeg