fbpx

Nov poraz leve opozicije: Ustavna obtožba se jim ni izšla

Foto: STA

Državni zbor predsednika vlade Janeza Janše ne bo obtožil pred ustavnim sodiščem, saj takšen predlog na današnji seji ni dobil zadostne podpore. Za predlog ustavne obtožbe je namreč glasovalo 42 poslancev, proti pa 44. Kaj bo današnja odločitev pomenila za predlagatelje ustavne obtožbe, bomo kmalu objavili s komentarji analitikov.

Stranke LMŠ, SD, SAB, Levica ter nepovezani poslanci so po nezaupnici vladi doživeli nov politični poraz, saj jim ni uspelo zbrati dovolj glasov za ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše. Za ustavno obtožbo je od prisotnih 87 poslancev glasovalo 42 poslancev državnega zbora, proti je bilo 44 poslancev. Da bi državni zbor Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Janša, ki je v hram demokracije prišel popoldne, je dejal, da je v ustavni obtožbi “toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega“. Sejo je takoj po svojem nagovoru zapustil in ob glasovanju ni bil navzoč.

Slovenija bo okrevala na predkrizno raven v rekorden času
V svojem nagovoru je sicer premier dejal, da je glede na število precepljenih proti covidu-19, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije covida-19 do sredine junija zadnja in bo lahko država prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena. Pred sabo vidi leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU.

Foto: STA

Janši v bran so stopili v koalicijskih SDS, NSi in SMC, kjer menijo, da očitki v predlogu ustavne obtožbe premierju Janezu Janši ne vzdržijo in da je namen predlagateljev obtožbe politično obračunavanje. Podporo predlogu so že na začetku odrekli tudi v poslanski skupini SNS. Tudi v DeSUS so v stališču poslanske skupine navedli, da gre pri predlogu za populistične poteze, a nato napovedali glasovanje po svoji vesti.

Ob začetku današnje seje so sicer poslanci odločali o predlogu, da od predsednika republike Boruta Pahorja zahtevajo mnenje o predlogu ustavne obtožbe. Sklep, ki so ga predlagali predlagatelji ustavne obtožbe, je podprlo 36 poslancev, 48 pa jih je bilo proti, zato ni bil izglasovan.

Če bi bil predlog ustavne odločbe danes izglasovan, bi o njej sicer presojalo ustavno sodišče, piše STA. Pri tokratnem predlogu je šlo sicer za šesti predlog ustavne obtožbe predsednika vlade doslej. Veliko večino so vložili poslanci SDS, noben poskus obtožbe pred ustavnim sodiščem pa ni bil uspešen.

Sara Kovač