fbpx

Nov poskus globoke države: Jožeta P. Damijana napihujejo z anketo!

Jože P. Damijan. (Foto: STA)

Osrednja časopisa tranzicijskih tajkunov Delo in Dnevnik sta objavila anketo o podpori Jožeta P. Damijana, kjer na bi užival večinsko podporo javnosti za funkcijo bodočega predsednika vlade. “Aneks abstinenčna kriza pri Kolektorju je vse večja, norosti v biltenu Foruma 21 pa vsak dan večje,” se je najnovejše poskuse odzval predsednik vlade Janez Janša.

Upamo, da v sledečih dneh v Sloveniji ne bomo več slišali besednih zvez, da se krati svoboda govora in medijska svoboda. Glede na zadnje medijske aktivnosti večinskih levo usmerjenih medijev v zadnjih štirinajstih dneh bi težko kdo verjel njihovim besedam. Tokrat so prešli v naslednjo fazo z anketami, v katerih so se lotili postavljanja nove morebitne vlade z močno zadolženim slamnatim mandatarjem Jožetom P. Damijanom. “Za večino ljudi dvomim ampak Petan, Selan, York et co. oz. po domače deležniki Dnevnika pa verjetno res podpirajo nezaupnico vladi,” se je odzval nekdanji gospodarski minister v Ropovi in Pahorjevi vladi dr. Matej Lahovnik.

Besede Rada Pezdirja v njegovi kolumni na Požareportu so se izkazale za preroške, da so se dominantni mediji in “sivine iz ozadja” odločili, da bodo to igro odigrali na vse ali nič. Le-ta je zapisal, da imajo agendo v rokah mediji, ta pa se oblikuje, ko se uredniki in novinarji v dogovoru s sivino nekaj odločijo, štiri leve stranke pa morajo to pohlevno izvesti.

Prva manipulacija: anketa za javno zdravstvo
Tako lahko v sobotnih izdajah Dnevnika in Dela ste lahko opazili dve zanimivi anketi. Osrednji slovenski časopis Delo je imel nalogo ponižati nov predlog vlade, da bi čakalne vrste v slovenskem zdravstvu zmanjšali tako, da se bodo na razpis za krajšanje čakalnih vrst lahko prijavili tudi zasebniki. A to za svete branilce državnega zdravstva, kjer se na veliko krade, ne pride v poštev. V akcijo je ponovno skočila hišna agencija za merjenje javnega mnenje Mediana in izmerila, da bi po njihovi raziskavi raje 41 odstotkov Slovencev raje čakalo dlje v vrsti v javnem zdravstvu kot se odpravilo zasebniku. Gre namreč za povsem noro ugotovitev, saj nihče pri zdravi pameti ne bi čakal v vrsti, sploh ob dejstvu, da zavarovanje krije tudi storitve pri zasebnikih s koncesijo. V prvi vrsti se omrežja Foruma 21 bojijo reforme zdravstva, saj le “javno zdravstvo” omogoča tako imenovani zdravniško-dobaviteljsko mafiji, da po besedah zdravnika dr. Blaža Mrevljeta letno ukrade najmanj 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Podpisniki, ki opozarjajo na težave o slovenskem javnem zdravstvu so med drugim prvopodpisani Matej Beltram, Igor Muževič, Blaž Mrevlje in Krištof Zevnik. (Foto: STA/Youtube)

Prav o težavah o slovenskem zdravstvu so spregovorili v civilnem združenju Zdravstvo. Le- ti so podpisali, da imamo v Sloveniji državno zdravstvo, ki je nedostopno in neučinkovito ter prežeto s korupcijo. “Je daleč od pravega, polnokrvnega javnega zdravstva, ki je v službi bolnika.” Več cenjenjih zdravstvenih strokovnjakov pa je v pismu tudi opozorilo, da bi moralo javno zdravstvo temeljiti na dostopnosti, prosti izbiri zdravnika in načelu solidarnosti zavarovancev. Slovenskih državljanom pa predlagamo, da naslednjič, ko bodo koga slišali nergati o čakalnih vrstah, naj pove, da to po anketi Mediane podpira skoraj polovico državljanov.

Druga manipulacija: Jože P. Damijan
V Dnevniku so pričeli članek z besedami, da so v raziskavi javnega mnenja ugotovili, da v tem trenutku večina slovenske javnosti podpira konstruktivno nezaupnico predsedniku vlade Janezu Janši, na njegovem mestu pa mnogi vidijo ekonomista Jožeta P. Damijana. Pobuda h Koaliciji ustavnega loka prav tako uživa večinsko podporo, so zaključili uvodnik umotvora. Hišna agencija globoke države za ustvarjanje javnega mnenja Ninamedia lastnika Nikole Damjaniča je na vzorcu 690 slovenskih državljanov izmerila, da bi moral Državni zbor izglasovati konstruktivno nezaupnico predsedniku vlade Janezu Janši. To naj bi potrdilo 54,8 odstotkov vprašanih.

Anketa Ninamedie o rušenju sedanje vlade Janeza Janše. (Foto: Posnetek zaslona, Dnevnik)

Seveda ne manjka podpore Damijanu, ki ga bojda podpira 46,4 odstotkov anketirancev, proti njemu je 32,2 odstotkov ljudi, medtem ko se preostali opredelili, da nimajo pojma. A Dnevnik napiše pompozni naslov Jože P. Damijan najbolj vroč kandidat za mandatarja.

Podporo koaliciji ustavnega loka je izreklo 51,9 odstotka vprašanih. Odločali pa so tudi o tem, ali naj se nekdanji koalicijski partnerici v Šarčevi vladi pridružita tudi DeSUS in SMC. Dolgoletni vladni stranki DeSUS so namenili 49,1 odstotkov, stranko SMC pa 44,1 odstotkov podpore, da bi se morali pridružiti novemu projektu tranzicijske levice.

Ne glede na vse, kaj si želijo v glavnih medijskih satelitih levega omrežja Dela, Dnevnika, Mladine, Večera, RTV Slovenije in POP TV, bo o njihovih željah odločalo 90 poslancev v državnem zboru. Dokler bo medijsko skonstruirana koalicija imela le 39 glasov, lahko Damijan še vedno tuhta, kako bo odplačal svoj frankovski dolg v vrednosti več kot 500 tisoč evrov.

Luka Perš