fbpx

Nov resničen primer cenzure; nemški novinar televizije ARD, ki o slovenski medijski krajini ni vedel ničesar, rajši cenzuriral Bojana Požarja

Nemški novinar ARD Nikolaus Nemayer in samostojni novinar Bojan Požar. (Foto: Posnetek zaslona: Ard.de, Nova24tv)

Sedanja vlada bo očitno res podrla rekord v tem, koliko se z njo ukvarjajo tuji mediji. Stanje medijev v Sloveniji je povzel tudi nemški ARD. Žal sta bila osrednja junaka TV- prispevka novinar RTV Slovenija Gregor Drnovšek in direktorica javne televizije Natalija Gorščak. Poleg tega, da je bil televizijski prispevek izrazito enostranski, je nemški novinar Nikolaus Neumayer v celoti izrezal pogovor s samostojnim novinarjem Bojanom Požarjem. “A je že takrat dal vedeti, da mu moji odgovori, čeprav sem navajal zgolj dejstva, niso bilo ravno najbolj všeč. O slovenski medijski krajini ni vedel nič,” razkriva Požar.

Leve liberalne elite zelo rade stokajo o koncu medijske svobode v Sloveniji. V zadnjem letu se je povečalo število člankov v tujih medijih, ki se ukvarjajo z notranjimi političnimi zdrahami v naši državi. Kot udarna vest se vedno znova problematizirata medijska svoboda in vzpostavljanje diktature. Izkazalo se je, da za blatenjem Slovenije v tujini, stojijo člani Društva novinarjev Slovenije. Ti s pomočjo njim naklonjenih mednarodnih organizacij še dodatno vršijo pritisk na delo vlade. Skupno jim je tudi to, da izgleda, kot bi jim scenarije za javne nastope, pisali radikalni levo usmerjeni novinarji Primož Cirman, Grega Repovž in Anuška Delić. V preteklih dneh smo obširneje poročali o cenzuri predsednika vlade Janeza Janše v Evropskem parlamentu. Na družabnih omrežjih je svojo izkušnjo z nemško cenzuro opisal urednik in novinar Požareporta Bojan Požar.

Spet je bruseljski dopisnik Dela Peter Žerjavič na Twitterju objavil novico tujega medija, ki blati Slovenijo. Za nov mednarodni medijski spin je poskrbel nemški ARD. V prispevku dolgem štiri minute so pokazali že nič kolikokrat videno zgodbo o pomenu “javne, neodvisne in strokovne” RTV Slovenija. Kljub temu, da jim nihče ne omejuje medijske svobode in svobodo izražanja, delajo dominantni mediji vsakodnevno paniko na temo medijske svobode. V prispevku nemškega novinarja ARD Niklousa Neumayerja si v glavni vlogi lahko ogledate novinarja RTV Slovenija Gregorja Drnovška in direktorico RTV SLO Natalijo Gorščak. Skromnih nekaj sekund so namenili tudi direktorju UKOM-a Urošu Urbaniji. Vendar je zakulisje razkril Bojan Požar.

Požar opravil trideset minutni intervju, v njem ga ni bilo niti sekunde!
Dolgoletni samostojni novinar pripoveduje, da je novinar ARD z njim opravil trideset minutni intervju, posnela pa sta tudi še nekaj dodatnih kadrov posebej za ta prispevek. A glej ga zlomka, Požarja v prispevku ne boste videli niti tisočinke sekunde. To je komentiral z besedami, da mu je vzrok jasen, saj bi njegove trditve podrle vse hipoteze predstavljene v prispevku.

Zato ga toliko bolj čudi, da je prav ta nemška medijska hiša, objavila z njim intervju o Melaniji Trump. Seveda takrat niso rezali njegovih izjav, najverjetneje zato, ker je povedal nekaj neprijetnih dejstev iz preteklosti nekdanje prve dame ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1378361859875692544

 

Ob gledanju prispevka je Bojan Požar ugotovil še dve malenkosti. Prva je ta, da mu je bilo jasno, zakaj ga je Neumayer izrezal, druga ugotovitev pa je o direktorici RTV Slovenija Nataliji Gorščak. Le ta je povedala, da se v Sloveniji dogaja proces t. i. balkanizacije medijev. V primeru, da je mislila na tajkunske lastnike osrednjih slovenskih medijev ji dajemo prav. V preteklosti smo že omenili, da so se Bojan Petan (Dnevnik), Stojan Petrič (Delo) in Martin Odlazek (Necenzurirano, Reporter, Svet 24 itd..) zapletli v sumljive posle v državah nekdanje Jugoslavije.

Vendar je Gorščakova spet imela v mislih naš medij. V Sloveniji spremljamo svetovni paradoks, ko večinski levo liberalno usmerjeni medijski prostor kriči, da ga ogroža peščica alternativnih medijev. V registru medijev je zapisano, da imamo v Sloveniji več kot 2500 medijev. Od vseh je najbolj težavna skupina 25-ih medijev, ki podpirajo t. i. pomladno-konzervativno opcijo. Prav iz tega je razvidno, kdo se v Sloveniji bori za svobodo govora, in kdo za ukinitev nekaterih medijev. Da so alternativni mediji nevarni zato, ker slavijo fašistično in homofobno ideologijo, sta le dve od hudih žaljivk, s katerimi se mora naš medijski prostor soočati vsakodnevno. To nas ne moti in zaradi tega ne bomo šli jokat po Evropi. Zakaj ne? Ker spoštujemo svobodno napisano ali izrečeno besedo.

Celotni prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš