fbpx

Nov strel v koleno Veselinoviča! Odločba upravnega sodišča o začasnem zadržanju uredbe o STA dosegla, da Ukom ni izplačal zneska STA za opravljanje javne storitve!

Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je moral zaradi začasnega zadržanja izvršitve Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) zavrniti izplačilo za domnevno opravljanje javne službe STA v juniju. Uredba je Ukomu dajala pravno osnovo za financiranje STA. Včasih se res čudim, kot da bi direktor STA Veselinovič namensko želel minirati STA. Danes bi bila lahko podpisana pogodba in UKOM bi moral nakazati 840 tisoč evrov. Veselinović pa minira pravno osnovo, ki je Ukom obvezala, da uredi transparentno financiranje STA,” se je odzval direktor Ukoma Uroš Urbanija na novo nerazumno potezo vodstva STA.

Kot je namreč znano, direktor STA Bojan Veselinovič več mesecev ni želel priznati Ukoma kot predstavnika ustanovitelja. Šele po sprejemu te uredbe je pristal na pogovore in pripravo nove pogodbe za izvajanje javne službe STA. Ukom sicer zavrača neresnične navedbe direktorja STA Bojana Veselinoviča češ, da Ukom v pogajanjih ni upošteval “ene same naše ključne pripombe”. Ker gre za podtikanje, objavljamo dva dopisa direktorja Veselinoviča, v katerih pošilja na Ukom cenik stroškov posameznih storitev javne službe.

Po prvem dopisu je bil prav Ukom tisti, ki je direktorja Veselinoviča opozoril, da je nerazumna postavka strošek celotne novice, ki je bila po njegovi oceni enaka strošku samo povzetka te novice. V dodatnem dopisu se nam je direktor Veselinovič celo zahvalil, da smo ga na to opozorili in poslal nov strošek celotne novice, in sicer skoraj za 1/3 višji znesek – 26 evrov. Ne glede na to, da se je strošek občutno povečal, je Ukom tudi to upošteval. Pri ceni povzetkov pa je Ukom v celoti upošteval postavko, ki jo je poslal direktor Veselinovič za povzetke pri radijskih novicah. Nerazumno bi namreč bilo, da je povzetek radijske novice, ki vsebuje tudi dodaten audio del, cenejši od enakega povzetka novice v slovenskem jeziku.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija obžaluje, da zaradi začasne odredbe sodišča Vlada RS ni mogla izplačati mesečnega zneska za opravljanje javnih storitev STA. (Foto: STA)

STA ne opravlja svojega poslanstva v imenu javne službe
Ne glede na to, da je uredba zadržana, pa še vedno veljajo zakonski okviri, v okviru katerih mora STA opravljati javno službo, česar trenutno žal ne opravlja, saj nobenemu mediju ne dovoli uporabljati storitev iz naslova javne službe, ki morajo biti brezplačne. Od vsakega medija namreč zahteva, da pred uporabo teh storitev podpiše z STA tržno pogodbo, kar je evidentna kršitev zakona.

Ukom je sicer pričakoval, da se bo s podpisom pogodbe in sprostitvijo sredstev ta teden uredilo nemoteno financiranje STA v skladu z zakonskimi omejitvami. Očitno pa želja direktorja Veselinoviča ni nemoteno in transparentno financiranje. Če se je direktor Veselinovič premislil in priznava Ukom kot predstavnika ustanovitelja tudi brez uredbe, pa se seveda lahko podpiše v luči novih okoliščin. Nikakor pa se pogodbe ne more spreminjati v delih, ki so določeni in pogojeni z zakonom o STA in PKP7.

UKOM, Luka Perš