fbpx

Nova afera Gregorja Židana! Tako je “rešil” znanca, obsojenega kriminalca!

Poslanec SD Gregor Židan. (Foto: STA)

Razkrivamo novo afero poslanca SD Gregorja Židana. Svojemu znancu, obsojenemu goljufu Zoranu Glišiču so v NK Olimpiji uredili, da je namesto zapora kazen odslužil kot pomočnik trenerja mlajših selekcij, ki jih je vodil Gregor Židan. Glišič se je s 1080 urami družbenokoristnega dela rešil zapora.

Poslanec Socialnih demokratov Gregor Židan se je zapletel že v več afer v času svojega mandata. Nazadnje je razburjal slovensko javnost, ko je v času evropskega prvenstva v nogometu do 21 let opravljal vlogo pomočnika selektorja nogometne reprezentance U-21 Mileta Ačimovića. Poslanec Gregor Židan je v državnem zboru zaprosil za dovoljenje za opravljanje dodatne dejavnosti, a so mu prošnjo zavrnili. Kot kaže, pa se je Židan vseeno odločil za obstranski zaslužek in pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) opravljal vlogo trenerja mladinske reprezentance. Medtem ko se Židanu in NZS povračilo stroškov v zvezi s prostovoljnim delom, ki temelji na ustnem dogovoru, ne zdi sporno, pa davčna stroka pravi drugače. “Glede na to, da ni zaposlen, ne more prejemati dnevnic. Dnevnica predstavlja nadomestilo za prehrano in to v primeru, če delodajalec zaposlenega napoti na službeno pot. Višina dnevnice je odvisna od časa trajanja službene poti,” nam je pojasnil davčni svetovalec Ivan Simič in dodal, da gre pri njem z davčnega vidika za podjemno pogodbo.

Enako je menila tudi parlamentarno-mandatna komisija v DZ. Predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak je v izjavi za POP TV takrat sporočil ugotovitev MVK, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca, torej DZ, za opravljanje dopolnilne dejavnosti. “Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemamo. V tem primeru je to Gregor Židan naredil čisto narobe,” je dejal Hršak.

Gregor Židan s svojo skupino igralcev iz mlajših selekcij. (Foto: Facebook)

Gregor Židan pomagal znancu, obsojenemu goljufu Zoranu Glišiću, da je opravljal 1080 ur družbenokoristnega dela kot pomočnik mlajših selekcij v Olimpiji, namesto da bi končal za zapahi
Gregor Židan je dlje časa deloval kot trener mlajših selekcij v Nogometni šoli NK Olimpija. Leta 2014 je postal tudi direktor mladinskega pogona. Vse kaže, da je kot trener pri Olimpiji v določenem trenutku pomagal svojemu znancu Zoranu Glišiču. Le ta se je znašel pred leti v sodnem postopku, ko je deloval v večji kriminalni združbi. Po poročanju Dela je bil Glišič del večje skupine, ki so jo sestavljali Miha Michael, Darko Henigman, Adnan Zukanović, Edhem Tukić, Tadej Škrinjar, Saša Dujmović, Zoran Musić, Damijan Nežmah, Avni Ademi, Admir Džombić, Jasmin Rastoder, Gašper Cajner in Hasan Smaljović. Vsi našteti razen Cajner (pol leta pogojnega zapora) so bili obsojeni na zaporne kazni. Le Glišič je izkoristil svoje poznanstvo in namesto za leto dni v zapor opravljal družbeno koristno pri Olimpiji. To je opravljal kot pomočnik mlajših selekcij pri NK Olimpija. Viri dodajajo, da je delo opravljal pri tisti selekciji, ki jo je imel pod nadzorom Židan. Glišič je bil obsojen 10. julija 2016. V primeru, da je res delal družbeno koristno delo pri Olimpiji vsaj osem ur na dan, je Glišić svojo kazen odslužil v pičlih 135 dneh.

Glišić je bil del združbe, ki je dajala lažne kredite. V tem so sodelovali Michael, Henigman, Škrinjar, Kaič in Glišić. Le ti so Andrejo V. po poročanju Dela prek neobstoječega avstrijskega bančnika Mathiasa obljubljali 1,2 milijona evrov ugodno posojilo. A so oškodovanko prenesli naokrog ter ji povedali, da mora prej plačati polog posojila, še en polog in varščino in jo oskubili za 124 tisoč evrov. Po poročanju naših virov pa je to le ena izmed mnogih goljufij, ki si jo je do sedaj privoščil Glišić.

Ali je poslanec SD Gregor Židan pomagal svojemu znancu, obsojenemu goljufu Zoranu Glišiću se na izviren način izogniti zaporni kazni? (Foto: Facebook)

Vse kaže, da je Glišića zapora rešil prav Židan, ki je bil med vodilnimi predstavniki nogometne šole pri Olimpiji. Njuno poznanstvo naj bi trajalo že od mladih let, kot sta bila bližnja soseda v Štepanjskem naselju. Viri pa nam tudi sporočajo, da se je njuno prijateljstvo nadaljevalo tudi kasneje v zrelih letih. Vprašanja smo poslali tako poslancu Židanu kot NK Olimpiji, a nam na naša vprašanja do konca redakcije niso odgovorili.

Luka Perš