Nova klofuta vladi Marjana Šarca: Ustavno sodišče začasno zadržalo novelo ZKP, ki bi omogočila vohunjenje za državljani, v SDS na glas pozdravljajo odločitev

Foto: M. Š. L.

Ustavno sodišče je ob obravnavi zahteve za oceno ustavnosti več členov ZKP, ki so jo med drugim podali poslanci SDS, začasno zadržalo izvajanje člena, ki je predstavljalo pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI. Ta omogoča vohunjenje za državljani v stalinističnem slogu, zato stranka SDS pozdravlja odločitev ustavnega sodišča.

Vlada Marjana Šarca si je zaslužila novo klofuto zaradi protiustavnega ravnanja. Ustavno sodišče je namreč glede zahteve poslancev Slovenske demokratske stranke in skrajne Levice za oceno ustavnosti spremenjenega zakona o kazenskem postopku odločilo o začasnem zadržanju izvajanja člena, ki ustvarja pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI. Ustavno sodišče je po poročanju portala Politikis ocenilo, da bi zaradi izvrševanja tega člena lahko prišlo do težko popravljivih škodljivih posledic. 150. a člen ZKP-N govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije, ne da bi predlagali zadržanje njegovega izvrševanja. “Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov,” navaja ustavno sodišče.

Druge zakonske spremembe bo ustavno sodišče obravnavalo prednostno
Poslanci so sicer vložili tudi zahtevo za oceno ustavnosti tretjega in sedmega odstavka 148. člena ter členov 149. b, 149. c in 156. ter drugega stavka prvega odstavka 216. člena zakona o kazenskem postopku. Prepričani so, da je zakon v omenjenih delih protiustaven, saj da krši 2., 8., 14., 15., 22., 23., 35., 36. in 153. člen ustave. Gre med drugim za določbe, ki vsakomur zagotavljajo enake pravice in svoboščine ter njihovo varstvo, tudi sodno, pravico do zasebnosti in nedotakljivost stanovanja. Kot še navaja Politikis, bo ustavno sodišče omenjene spremembe ZKP-N obravnavalo prednostno.

Foto: iStock

Slovenska demokratska stranka pozdravlja odločitev ustavnega sodišča
V Slovenski demokratski stranki pozdravljajo omenjeno odločitev ustavnega sodišča glede začasnega zadržanja izvajanja 150 a. člena ZKP, ki ustvarja pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI: “Velik problem predstavlja neselektivnost – policija bi lahko spremljala tudi tiste, ki sploh niso osumljenci! Nedovršena je tudi kontrola nad uporabo lovilca IMSI. Nadgradnje namreč omogočajo prisluškovanje. Tudi hramba lovilca IMSI na sami policiji je zelo vprašljiva. Na ministrstvu za pravosodje so celo sami zapisali, da je lovilec IMSI samo ‘predpriprava’ za prisluškovanje v prihodnosti!”

Ljubljana. Ustavno sodisce RS. (Foto: Daniel Novakovic/STA Arhivski posnetek)

Tudi 216. člen je kritično sporen in ga v SDS ocenjujejo kot sindrom priprtih vrat policijske države
O predlogu za zadržanje izvrševanja druge povedi prvega odstavka 216. člena ZKP glede hišne preiskave bo ustavno sodišče odločilo posebej. Tudi pri tem noveliranem členu so pri SDS še posebej opozarjali na ustavno zagotovljeno pravico do nedotakljivosti stanovanja, ki je zapisana v 36. členu ustave, poleg ustave pa jo varujejo tudi nekateri mednarodni akti s področja človekovih pravic. Ustavna pravica nedotakljivosti stanovanja pa je prepletena in povezana tudi z ustavno pravico varovanja zasebnosti.

Foto: STA

Zaradi samovoljnosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom Katičeve ponovno moralo odreagirati ustavno sodišče
Hišna preiskava brez prisotnosti imetnika stanovanja ali njegovega zakonitega zastopnika je tipičen sindrom priprtih vrat policijske države. V SDS so izrazili še obžalovanje, da koalicijski poslanci niso podprli predloga za sklic javne predstavitve mnenj o predmetnem predlogu zakona. Prav zaradi samovoljnosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom Andreje Katič je bilo zopet primorano odreagirati ustavno sodišče!

Rok Krajnc

 • Andrej

  Slovenska vlada je največji kršitelj slovenske ustave. Le kako, da tisti, ki sodelujejo pri javnomnenjskih raziskavah tega ne vedo? CK ZKS je uspel Slovence narediti za popolne bebce.

  • Marko Snoj

   Največ CK ZKS jevcev je v stranki sds ampak oni ne vladajo.Z bebci so v opoziciji.

   • Den456

    Hej cucek levosučni, a ti je gospodar M. K. Hišnik dovolil, da zalajaš iz garaže? Saj te bodo zvečer spet potešili.

    P. S.: brez vazelina

    • Marko Snoj

     Den je dober primer takšnega bebca,cucek,hišnik,zalajaš,garaže,vazelin in podobne homofantazije tega bebca.

     • branči

      qwa je zeljna glava, ate na reporterju nihče več ne šmirgla? komunist – jehovec, ma ti sinekaj več od navadnega rdećega govna!

     • Marko Snoj

      Seveda sem več od tebe komunističnega govna.Ti nisi nič,samo govno.

     • Tir Na Nog

      No no. Ne tako, žalitve pa levemu bloku ja niso domače…

     • Tir Na Nog

      Kriza Albanolog?

   • IZBIRA

    Če že so vedo kje imajo domovino, tisti, ki imajo oblast pa jo bojo požrli po komunistično zapravljivo.

   • Tir Na Nog

    O poglej, Albanolog se je oglasil.

   • Andrej

    Glede na tvoje pisanje bi se pa dalo o bebcih še kakšno reči, a se ne morem spustiti na tvoj nivo. Najdi si koga drugega.

  • IZBIRA

   Ti nosijo rdečo zvezdo! Tudi, če prikrito je opazno. Po tem jih prepoznaš. Popolne slovenske bebce namreč.

   • tretjerazredni

    Rdeče zvezde niso vredni, zakaj se ne obregneš ob srp in kladivo, edini pravi simbol kumistov?

    • IZBIRA

     Sem že rekel, da sta to za njih orožji, ne orodji. Rdečo zvezdo je afirmirala Makarovička.

  • tretjerazredni

   Ne bi rekel, celo pod enoumni idioti nismo bili tako retardiran narod kot smo danes oziroma smo taki prav zato.

 • Olga101

  Tako pa skrbi za “svobodo” besede “novinar-ska” svojat iz bande 571 na mestu predsednika vlade…

 • Valter BraniSlav
 • xtc

  Gre za hudo sporne zadeve,ki jih US pač ne more požegnati,ker lahko pride do hudih zlorab in kršitev,še sploh k,ker je v SLO policija hudo zlizana z levo opcijo in bi take stvari prinašale grobe zlorabe brez ,da se izdajajo za to sodni nalogi.Sami lovilci,ki bi jih imela policija,bi lahko omogočilli prisluškovanje vsakomur zadeve pa bi se lahko uporabljale in prodajale na črnemtrgu za izsiljevanje ali prodajo informacij,vstopanje v bivalne prostore brez sodnih nalogov pa je tudi zelo nevaeno,ne samo ,da lahko pride do kraj po stanovanjih in stikanj,nenazadnje lahko pride tudi do podtikanj česar koli skratka stvari morajo biti striktno regulirane in po zakon,ki pa ne sme omogoćati zlorab in kršitev ustave.

  • Mademoiselle Ava

   Ja, če se ne motim so v Hitlerjevih časih takole gestapovci vdirali v stanovanja. No, pa v drugih, komunističnih časih tudi.
   Svašta.

   • tretjerazredni

    Točno tako, isto delajo, isti so, le da Hitler ni imel take tehnike.

  • tretjerazredni

   Ne samo vdirajo, tudi podtikajo in še marsikaj, kot da jim kdo kaj more, oni so država.

 • Ryuk

  A ta leva vlada sploh še zna kaj drugega kot samo kršiti ustavo?

  • zokispoki

   Kriminalci, pac !

 • Basileus

  Kriminalci smo proti vse večjim poobladstilom policistov. Bravo skrajna desnica in skrajna levica, da ste bili proti tem ukrepom.

  • xtc

   Ti a so ti spet v Begnah kaj pozabl dat?

   • samurai

    A, je to ta cepljen janez ?

   • Basileus

    Pa kje si komunist, ki je imel privat firmo v yugi.

  • tretjerazredni

   Kje ti vifiš toliko kriminalcev, uličnih barab je res ogromno, v glavnem otroci priviligiranij družin in retardi, ki pomagajo redarjem delat red med občani. Večjih lopovov kot je naš politični in strokovni prostor, v tej državi enostavno ni in jih nikoli prej ni bilo, niti med nacistično okupacijo in najhujšim komunizmom, so ja zatrli, democidno izbrisali in izgnali na sto tisoče ljudi, Slovenija pa je redno obosjena na najvišjih mednarodnih sodiščih na svetu. To je mogoče samo zato, ker je bil vsak peti slovenec sodelavec in ovaduh, nova obladt jih brez državljanske vojne ni mogla razgnati in so se lepo skupaj zarotili proti vsem ostalim.

  • samotoje

   Lej jo, baziliko, spet greš med blokirane. Kaj se vse tu valja!

 • Mademoiselle Ava

  To se zgodi, ko gre gospodarstvo v franže, šolstvo, zdravstvo se šibi pod korupcijo, oni pa bi ovajali in izvajali represijo nad običajnimi državljani. Ni daleč dan, pa boš moral prekleto paziti, kaj boš govoril čez vlado in lokalne šerife. Vse samo, da se ohranja status quo in kraja!
  Seveda so vpleteni sami najvišji državni uradniki v to zadevo.
  Ni nujno, da gre za fizično silo, kaznovanje, zadeva je lahko veliko bolj nevidna in pritiče prijemom globoke, mafijske države.
  Npr. Podjetniku naprtijo inšpekcijo zaradi ploščic v barvi uvele solate, ki inšpektorici ni všeč, ker ima raje mavrične odtenke, izdajo xyz odločbo, prepovejo opravljanje dejavnosti in lahko začneš taboriti pod smreko.

  Svoboda govora po socialistično.

  • RATATA

   Je pa že dobri vojak Švejk imel težave z oblastjo, ko je v kavarni na glas povedal direktno tisto, kar je opazil in sicer, da ima občutek, kot da slike cesarja visijo na steni samo zato, da imajo muhe kam srat.

  • tretjerazredni

   Brez skrbi, točno vedo koga in kako lahko uničijo in mučijo, to so pravi fašisti, izpostavljenih oseb se lotijo temeljito in celostno, oni so sistem.

 • tretjerazredni

  A to pomeni, da so bile vse dosedanje operacije naših tajnih, varnostnih služb in hrvaške podružnice sove skrajno zločinske nečloveške in nemoralne?
  Škoda, pa tako zabavno se je bilo igrari z brezpravnimi in nemočnimi civilisti, ja, kaj bodo pa zsaj, se jim bo ja še utrgalo od kronične depresije in izolacije v popolni tišini, kriminala in korupcije pa ni bilo nikoli prej več kot prav zadnje desetletje, gnoj fašistični.

  • xtc

   Problem vas bebotov je v tem,da morajo biti izdane sodne odrednbe,sicer zadeve na sodišču ne štejejo kot dokaz.
   Kaj počno obveščevalne službe je drugo,kajti z tistimi dokumenti pač do izdaje sodnih nalogov pravno ne moreš nič,lahko pa hudo deskriditiraš nekoga drugače.

   • tretjerazredni

    Ne veš, nočeš in tudi ne moreš vedeti kaj dela hrvaška naveza.
    Recimo, da si servisant na državni firmi, znaš vdirati, neposednega razloga in naloga ni, prjatu je pri kriminalistih in ti kdaj pa kdaj posreduje koristne informacihe, potegne kakšne nitke, če imaš probleme ali se ti kdo zameri. Prosi te, če lahko vohuniš za neko osebo, ga boš ubogal ali ne? Pride mimo direktor, sposodi si tvoj terminal, vdre v neko linijo in komentira kako dobro deluje njihov sistem, je kršil zakon ali zgolj gledal kako dela njegovo podjetje?
    Pa to še ni nič, tako delajo fašisti vsak dan, pojma nimaš kaj so sposobni kadar se resno zarotijo. Sicer se vse te različne osebe sploh ne poznajo, ne vedo o čem govorijo ljudje, njih ne zanima kaj delajo njihovi kolegi, praviloma se ne ovajajo med sabo sicer bi se lahko razdrla.cela naveza in bi drugi delali njim kar oni delajo nam.

 • althar

  Bravo, US!

  • samurai

   Če je taku.. hvala Bogu, da so vsaj tam še pametni.

 • samurai

  Ja, kdaj pa je tole naumil, ” novelo ZKP, ki bi omogočila vohunjenje za državljani”.
  Ja, a je nore gobe jedu ???
  To pa je že PREVEČ….
  Kaj pa Damir, njegov prvi svetovalec pravi na vse to ?
  Ojoj, to pa se ne bo srečno končalo.Joj, joj, joj, ….

  • zokispoki

   Damir je picka na dveh nogah ! Krt in izdajalec !

 • RATATA

  Varnost države se zagotavlja tudi z vohunjenjem za vsemi sumljivimi.
  No, pri nas je problem le to, da so na oblasti potomci in nasledniki ter slavilci komunistične revolucije, ki jim je to oblast prigreblo prav vohunjenje pomori in poboji ter kraje in potvarjanja, zanikovanja ter laži.
  Majčkeno se jih da ovirat, kaj več pa s takšnim načinom niti ne, saj so pretrdno v sedlu!

  • karpelec

   Nič , ne bo druge, kot sedlo trest do temeljev.

 • Vera

  Bo zdaj Tamara Vonta ostala brez dela ? Špijunka.

  • Janez Korenjak

   Ne bo. Po novem bo vodila programe za uspešno hujšanje.

   • Vera

    To pa lahko naredi skoraj vsak , da shujša, samo trdna volja mora biti.:)

    • IZBIRA

     Njena vitkost se ne da več priklicati, hrani se nikakor ne odreče, duge opore niti neče. Razen Komunističnega manifesta od katerega se tudi ne da hujšati.

  • IZBIRA

   Hrana ji bo v oporo.

   • Vera

    Ha, ha, ha :) :) :)

  • zokispoki

   Krula !

 • IZBIRA

  MI smo njihovi talci in hočejo nas pobiti. Krvave roke so že navajeni imeti po tisoč poteh nas hočejo zatreti.

 • Radolf Mitler

  Ni ga čez spolno občevanje!

 • Gabrijel Obid

  Oni so še vedno v letu 1945.

 • Boris Zajc

  Joj nova 24 kaj nalagate ste pa kurjači ni kaj.

 • Ros

  Vohunijo tako ali tako. Kdo jim pa kaj more, kar dokaži jim, da vohunijo. Tako je že od leta 1945. Saj so v sovi isti ljudje kot so bili v udbi. Le tehnologija se je spremenila. Na ta način zličinska komunistična klika še vedno vlada. Res pa je tudi, da je povsod podobno. Vodilni v tem poslu pa so USA in Cia, ker so oni razvili, pravzaprav ustvarili, informacijsko družbo z računalniki in svetovnim spletom, desetletja pred ostalim svetom. Kar poglejte mlade, stalno na telefonu. Brez ne morejo. Vsi podatki pa so takoj servirani Cia in njihovim zaveznikom. Kar je problem pri nas, je da si udba kar izmisli stvari, kot jim najbolje ustreza, za dosego oblasti. In potem širijo laži, kažnive obtožbe, govorice, sodne pregone. Opravlajo, z namenom škodovanja, kar je proti božjim zapovedim. Načrtno in namensko. Laž v službi kapitala komunistov. Ker vedo, da proti Usa nimajo za burek. Bog in njegovi zavezniki so vedno vsaj 3 korake pred zlom. Vprašanje je le, kam se uvršča Slovenija in vsak posameznik sam? Izgleda da je Slovenija in večina prebivalstva na strani zla, monopola komunistov, izključevanja, laži, sebičnosti in pohlepa. Ko je družba tako pozicionirana, posameznik nima veliko možnosti, ker množica, in ne elita, piše pravila. V takšnih okoliščinah zmaga zlo. Slovenija pluje s polnimi jadri proti porazu pri Armagedonu. In Marjan Šarec je odgovoren za to zgodovinsko katastrofalno napako. Reši ga lahko le strateško zavezništvo z desnico, ki bo temeljila na zaupanju in sodelovanju. Vse drugo ga bo pripeljalo v najnižji, najstrašnejši krog pekla, kjer so izdajalci in množični morilci. Pa naj mu tekne slovenski krompir.

  • Mademoiselle Ava

   Ja ampak USA je zgradila sistem izključno za potrebe varnosti. Dobro, so anomalije ampak saj so v vsakem sistemu.
   V Sloveniji si pa že dobro ugotovil. Če jim kdo ne bo ‘všeč na lepe oči’ ali pa bo imel malo več pod palcem – poštenega denarja, ki gre socialistom v nos, boš na listi.

  • tretjerazredni

   Niso isti, srbi so po osamosvijitvi zapustili slovensko udbo, nadomestili so jih hrvati in albanci.

 • Basileus

  Katićko bi kresnu.

  • Amerikanc

   Upam da po g…. !

   • Tunek-Haloški Hillbilly

    Jaz bi ji luliko lizal :)

    • Amerikanc

     Misliš da je DED ?

  • zokispoki

   Po gobcu ze…

   • Tunek-Haloški Hillbilly

    Tebe in Amerikanca po gobcu…pa to…

  • tretjerazredni

   Živo ali mrtvo?

 • Amerikanc

  Najlažje je vladat z UDBO. Zjutraj jih pokličeš, kdo ti je nevaren, narediš tiskovko in jih očrniš “svojim” medijem, itd,..gre dokler gre. V Romuniji se je dolgo vleklo in na Kitajskem se še kar vleče.

  • Mademoiselle Ava

   Točno tako.

  • tretjerazredni

   Saj to delajo, ampak pri nas morajo najprej poklicati Zagreb.

 • Tunek-Haloški Hillbilly

  (EKSKLUZIVNO)

  V Nemčiji so izdali obtožnico za 96-letnega nekdanjega člana zloglasnih nacističnih odredov SS zaradi spodbujanja sovraštva in kršitve pravice do pietete umrlih. Bivšega nacista bremenijo, da je v televizijskem pogovoru o nacističnem pokolu v francoskem Ascqu zmanjševal pomen holokavsta in francoskim civilistom pripisal krivdo za njihovo usodo.

  Obtožnico za šestindevetdesetletnika so danes potrdili na sodišču v mestu Hildesheim na Spodnjem Saškem.

  Kaj pa Bernard Bršić? On tudi zanika holokavst. Kdaj ga bo obravnavalo sodišče? Luka Mesec mu je lepo povedal, da je fašist…jaz pa še dodajam, da je ksenofob in homofob.

  • Amerikanc

   Tudi ti nisi čist in kaj ti more(j)mo ?

   • Janez Korenjak

    Sprejeti je treba Zakon o duševnem zdravju.

  • samurai

   Spet se ti tresejo gate. Ah, sej si brez.

  • branči

   smo te sfukal, pa še te bomo! tudi tebe bo doletelo, čeprav misliš, koliko imaš vpliva!

 • Franc Šink

  Da da vzeti nam hočejo še tisto svobodo ki jo še imamo. Komunisti dokazano ne morejo iz svoje kože.

  • tretjerazredni

   Po moje, niti ne, legalizirali bi radi svinjarije, ki jih že počnejo, vendar skrivaj in okoli raznih obvodov, da masovno in spošno kršenje človekovic pravic in Ustave ni tako očitno.

 • Stric iz ozadja

  Po 9/11 je sla sirina nadzora cez vse meje in pri tem vodijo ZDA, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija in UK (Five Eyes), kar je razkril Snowden. Kolicina in sirina podatkov, ki so jih skupni programi za nadzor (Prism, XKeyscore, Tempora, MUSCULAR, STATEROOM, …) zmozni zajeti in sprocesirati je neverjetna. (Email, VoIP (Skype), prenosi datotek, podatki na socialnih omrezij, …).

  • tretjerazredni

   Mi pa.za.njih razvijamo in testiramo ves tisti drek, na lastnih državljanih tretjega razreda, vprašanje kdo je slabši, večji izdajalec človeštva.

 • Dada

  S čim vse se Janša tolaži, po naćelu, če je meni, naj še sosedu krava crkne. To Slovenijo dol tolče. Vedno kdo komu v hrbet skače in mu jamo koplje, to je tipično ravnanje.
  Lahko zmaga na volitvah še desetič, kot je povedal v Lepeni. Ne bo pa premier, ne bo pa komisar v EU. Višja pozicija mu omogoča napraviti več škode……

  • tohuvabohu

   A misliš, da bo tebe kdo kaj vprašal, prismoda?

  • Imperial Commando

   V SLO ste na oblasti vi, retardirani fasisti, prakticno non stop, tko da ne ti o temu kdo drzavo dol tolce, debil zafukan.

   • Common Sense

    Dadica je sicer novinarka, zaposlena na Reporterju.

    • Imperial Commando

     Boli me qrac, debil je debil.

    • Janez Korenjak

     Meni se bolj zdi, da pri Mladini, ampak itak je oboje isto.

 • antimur

  Ali ta kreten z njegovo pokvarjeno vlado še sploh počne kaj po črki zakona. To je že več kot nevzdržno, na vsak način jih moramo od=bati za večno, to ni več res kaj počne ta kučanistična banda.

 • stane skufca

  Klofuto bo dobil tudi tisti, ki ga jaz dobim, da vohuni za mano pa še kaj zdraven.

  • tretjerazredni

   Če ga bo nad tebe poslal kakšen odvetnik ali detektiv, te bo potem še tožil.
   Ne pozabi, on bo vedel o tebi vse, ti pa o njemu nič.

 • cosmosjasnovidec

  Tale šiptarska nesnaga tovariš pasjejebec “šarac” je nepopisna sramota samemu sebi a je povrh vsega očitno zraven še tako zabit,da se tega sploh ne zaveda.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Beličič

  Papež bo jutri Rim obiskal!Putin pa Moskvo!

 • Slovenec 33

  Neverjetno
  Ali je US res edini branik slovenstva v trajanju te okupacije slovenskih dežel s strani okupatorjev in veleizdajalcev slovesnkega naroda.

  • Olga101

   Ne, edini branik slovenstva sta stranka SDS in naš veliki ljubljeni vodja JANEZ JANŠA!

   • samurai

    TROL

    • Andrej

     Sam res si TROL. Če tega ne vidiš si pa SLEP TROL.

 • PLavi-mil

  Mali slovenski Hitler jih je dobil po gobcu.

 • trobenta

  Če ni postave, ni svobode prave-če je postav preveč, je svoboda preč….

 • NoName

  Zakonov je bistveno preveč in tistih, ki jih pišejo pa tudi, tisti, ki bi pa te zakone že zaradi narave svojega poslanstva morali najbolj spoštovati pa jih niti ne razumejo in zato tudi največkrat kršijo.
  Če se že v osnovi zakonov ne spoštuje ne pomagajo niti na novo izmišljeni, poglejmo, šah vsak pozna, igra ima povsem enostavne zakone in igra se ga lahko s komerkoli na svetu, ker se te enostavne zakone (pravila) igre logično upoštevajo, nihče nima s tem problemov, niti nihče ob igranju šaha ne potrebuje odvetnika, ker so pravila povsem jasna.
  Zakonodaja ni jasna, zato je za razumevanje potreben odvetnik, ki ti za plačilo seveda posamezen člen obrazloži v svojem pravnem jeziku in posamezen člen zakonodaje še bolj zaplete, da ga na koncu še sam ne razume.
  Bistvo vsega tega je, da bi zakonodaja praviloma morala obstajati zaradi zagotavljanja pravic in enakih možnosti malega človeka, vendar pa je v bistvu njen namen povsem drugačen, napisana je in zakomplicirana zato, da malemu človeku zaradi nerazumevanja povzroča zgolj dodatne stroške in pridobivanje dodane vrednosti tistih, ki upravljajo z državnim premoženjem.
  Torej zakonodaja je v bistvu namenjena sama sebi in državnemu aparatu