fbpx

Nova ponudba v restavraciji Mira Cerarja: Poslanki SMC v vodstvu bolnice in nekega drugega zavoda

Margareta Guček Zakošek in Tanja Cink (Foto: STA)

Nekega lepega in toplega spomladanskega dne leta 2015 sem bil na poti v Državni zbor in zgodilo se mi je naslednje. Nekje v okolici veleblagovnice Maxi me pozdravi prijazna gospa ali gospodična zgodnjih srednjih let. “Dober dan, gospod Gorenak,” je bila prijazna. Seveda sem odvrnil: “Dober dan, od kod pa me poznate?” Meni neznanka mi je odgovorila: “Jaz sem pa poslanka v Državnem zboru.” Nisem je poznal, čeprav je bila takrat poslanka že skoraj leto dni, pa te “krivde” ne pripisujem sebi, ampak politiki novih obrazov, saj je nisem poznal, ker v Državnem zboru, po mojem spominu, do takrat sploh ni spregovorila. “Me veseli,” sem odvrnil in odšel. Šlo je za poslanko SMC Margareto Guček Zakošek, ki je kmalu za tem postala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu, od koder pa se je kmalu poslovila. Ne vem, zakaj.

Priznam, da bi na vse to že zdavnaj pozabil in bi jo ob morebitnem novem pozdravu spet vprašal, od kod me pozna. Toda omenjena se je pred časom prijavila na delovno mesto direktorice Splošne bolnišnice Celje. Pred tem je Svet zavoda razrešil Marjana Ferjanca, dolgoletnega in uspešnega direktorja bolnice Celje. Svet zavoda je seveda večinsko postavila vlada Mira Cerarja. Marjan Ferjanc je bil dolgoletni direktor bolnice Celje, ki je bil sprejemljiv za več vlad, vlado Janše, Pahorja, pa spet Janše, pa Bratuškove, pa tudi za vlado Cerarja do konca lanskega leta. Tu pa se seveda stvari zalomijo.

Marjan Ferjanc je bil eden redkih direktorjev bolnice, ki je finančno uspešno poslovala ves čas, ko je bil na funkciji direktorja. A to ni zadostovalo. Vlada Mira Cerarja je postavila novi nadzorni svet, v katerem je tudi Barbara Tiselj. Gre za osebno znanko, ki je bila moja “velika prijateljica” v letih 2004–2008, ko smo bili na oblasti, po tem pa me nikoli ni več poklicala. Omenjena je pred kamerami izjavila, da poročila o delu bolnice Celje ni prebrala, da pa se strinja z razrešitvijo Marjana Ferjanca z mesta direktorja bolnice Celje. Razrešitev uspešnega direktorja Marjana Ferjanca se je tudi zgodila.

Za direktorico bolnice so nastavili poslanko SMC, ki še nikoli ni bila tam
Posledično je bil objavljen razpis za direktorja Splošne bolnišnice Celje, na katerega se je prijavilo več oseb. Izpostavljam dve, Ireno Nunčič in Margareto Guček Zakošek. Irena Nunčič je bila dolgoletna namestnica direktorja Davčne uprave RS in dolgoletna direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, katerega vodenje je sprejela z velikim minusom, predala pa z velikim plusom. Seveda ste uganili, izbrana je bila Margareta Guček Zakošek, ki menda v bolnici Celje še ni bila, razen kot obiskovalka, in o zdravstvu ve toliko kot jaz o poletih na Luno. Irena Nunčič pač ne. In danes na poslanskih vprašanjih Miro Cerar meni dopoveduje, da je to stvar nadzornega sveta in ne stvar vlade Mira Cerarja, ki je nadzorni svet postavila. Kot da sem po “župi priplaval”, kot pravi ljudski rek.

Margareta Guček Zakošek (Foto: STA)

Kadrujejo celo na zalogo, po koncu mandata!
Stvar je še hujša. Delo Državnega zbora temeljito spremljam tam nekje od leta 2000. Do zdaj se ne spomnim primera, ko bi bil aktivni poslanec, v času trajanja poslanskega mandata, tako rekoč na zalogo imenovan za direktorja nekega javnega zavoda v času po preteku poslanskega mandata. Toda kadrovska kuhinja Mira Cerarja zmore tudi to. Tanjo Cink, aktivno poslanko SMC, so pred dnevi imenovali za direktorico zavoda Varstveno delovni center Nova Gorica in to za čas od junija 2018 naprej. Jasno za čas, ko vlade Mira Cerarja ne bo več. Tudi v tem primeru mi je Miro Cerar danes ob poslanskem vprašanju “prodajal bučke”. Ko sem mu predočil to dejstvo, se je obrnil nazaj k ministrici Kopač Mrakovi in jo je nekaj spraševal, ona pa mu je nekaj odgovarjala. Očitno ni vedel, kaj delajo za njegovim hrbtom. Njegov odgovor ocenjujem kot zelo nestrokoven: “Veste, to ni moja stvar, to ni stvar vlade, to je stvar nadzornega sveta omenjenega zavoda.” Ja, pa ja, kot da ne bi vedeli, da je nadzorni svet omenjenega zavoda večinsko postavila pač vlada Mira Cerarja. Pravljice za lahko noč ali nova ponudba v kadrovski kuhinji restavracije “Pri Miru Cerarju”.

Poslanki SMC Tanja Cink in “preklinjalka” Maruša Škopac. (Foto: STA)

Vinko Gorenak