fbpx

Nova predstava za javnost: Družini Janković odpisali že 45 milijonov, zdaj pa je Furs županu Jankoviću zasegel hišo za ceno ene njegove provizije?!

Ali bo Zoran Jankovič čakal, ali bo srečni prejmnik neprofitnega stanovanja v Ljubljani? (Foto: STA)

Foto: STA

To niso nove težave za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kot je videti – da namreč pravna država končno deluje. To je zgolj nova predstava za javnost, in sicer zaradi bagatelnega zneska – za družino Janković, seveda. Zaradi neplačevanja dohodnine mu je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) zasegla hišo na Rudniku. Zaradi neplačanih 335 tisoč evrov davka je Furs na njegovi družinski hiši na ljubljanskem Rudniku vpisal predzaznamovano hipoteko, s katero je zavaroval izpolnitev davčne obveznosti. 

Zoran Janković, kot večina drugorazrednih državljanov, nima težav s pravosodjem, odpisujejo mu dolgove, roka pravice se ga izogiba na vse načine. Zato je tudi najnovejša vest, da Fursu dolguje 335 tisoč evrov davka, zaradi česar je Furs zasegel njegovo hišo na Rudniku in vpisal predzaznamovano hipoteko, s katero je zavaroval izpolnitev davčne obveznosti, le trenutni slepilni manever.

Kot sta to tudi osebna stečaja njegovih sinov, Jureta in Damijana Jankovića. Ko slednji gledalcem oddaje direktno laže v obraz, kako skromno mora živeti v teh hudih časih, ga kamera že naslednji trenutek ujame, ko se odpelje s prestižnim mercedesom. Podobno tudi sin Jure, ki so ga mediji zasačili s prestižnim mercedesovim terencem pred drago restavracijo. Eno samo norčevanje iz poštenih ljudi.

Mercedesa Jureta in Damijana Jankovića, ki sta v osebnem stečaju, sodišče pa je njunemu podjetju Electa Holding odpisalo 29 milijonov evrov dolgov.

Kot izhaja iz uradnega pojasnila, takšen ukrep Furs običajno uvede, ko namerava posamezniku na podlagi ugotovitev, zbranih v davčnem postopku, odmeriti plačilo dodatnih obveznosti. S tem mu prepreči prodajo ali obremenitev premoženja, še preden bi se davčni postopek končal. Finančna uprava Republike Slovenije je sprožila postopek proti Zoranu Jankoviću v letu 2016. Leta 2012 je tako v javnost prišel zapisnik davčnega pregleda poslov družine Janković. Takrat so davčni inšpektorji ugotavljali, da so trije Jankovići izplačila iz družb Electa Holding, Electa Naložbe in KLM prikazovali kot posojila. Vse tri je zato Furs po poročanju STA osumil davčne utaje, saj naj ne bi bi šlo za posojila, ampak za izplačilo dohodka, ki je obdavčen.

Tega si ne bi mogla privoščit niti mafijska družina Gambino 
Poslovne prakse in življenjski slog vseh moških članov družine Janković so res zanimivi za davčne organe in organe pregona, a ti raje stiskajo drugorazredne. Medtem ko se šefi italijanske mafije skrivajo po hlevih in živijo kar se da skromno, da ne bi pritegnili pozornosti javnosti ter organov pregona, Jankovićevi počnejo, kar jih je volja, in to odkrito, vsem na očeh.

Luka Perš