fbpx

Nova Slovenija se v obupu pred izpadom iz parlamenta zateka k Šarcu in propagira oblikovanje novega “Demosa”

Foto: YouTubeSTA

Po predsedniškem cirkusu je napočil čas za državnozborske volitve, ki bodo ponovno premešale karte razmerja moči. Očitno se stranka Nova Slovenija (NSi) v strahu pripravlja na volitve, saj se zaveda, da ji priljubljenost pada in zato je že našla način, kako se obdržati v parlamentu. Po navedbah Dela namerava vstopiti v koalicijo z Marjanom Šarcem, ki se je po porazu na predsedniških volitvah odločil, da svojo prepoznavnost s pridom uporabi na državnozborskih volitvah. Glas za NSi je torej glas za levo koalicijo.

V okviru oblikovanja predvolilne koalicije “novega Demosa” so se v NSi odločili, da bodo sestavili deset točk. Šarec idejo NSi pozdravlja, prav tako pa tudi eden izmed ustanoviteljev Demosa Lojze Peterle. Po prepričanju Peterleta je Demos dokazal, da je to mogoče in kako je mogoče. Interes Slovenije je po besedah Peterleta tisti, ki ga je treba postaviti pred osebni in strankarski interes, zato je po njegovem nujno, da se v pogovorih sprejme jasen skupni program, pri čemer je nujno sodelovanje. “V primeru, da bo dišalo po takšni volji, sem pripravljen na sodelovanje,” je bil za Delo jasen Peterle.

Foto: STA

Stranke SDS ne bodo nagovorili k sodelovanju
V NSi so napovedali, da bodo na programski konferenci sredi februarja sestavili deset točk, okrog katerih bo nato stranka poskušala oblikovati koalicijo. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja Tonina bodo k oblikovanju povabili več strank, pri čemer so se odločili, da k sodelovanju ne bodo povabili največje opozicijske stranke SDS.

NSi ima na svoji strani člana Kučanovega Foruma 21
Vedno bolj je opazno povezovanje med NSi in članom Kučanovega Foruma 21 Janezom Škrabcem, ki se je po po aktivni participaciji v Forumu 21 odločil za aktivno vpletanje v slovensko politično življenje. V intervjuju na Idea TV je odkrito dejal: ”Če bi Kučan imel stranko, bi jo volil. Zdaj sem volil Ljudmilo Novak, ki je kandidirala v Ribnici, in program njene stranke.” Sicer se je povezovanje začelo z glasovanjem o Kučanovi pokojnini v državnem zboru, ko je poslanec Tonin v času strogih varčevalnih ukrepov brezsramno glasoval o neodvzemu Kučanovega dodatka k pokojnini, ljubezenski odnos med zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom in Novo Slovenijo pa je od tistega trenutka dalje samo še rasel in se razvijal, medtem ko so vrednote pomladi in pristne krščanske demokracije povsem utonile v pozabo.

Janez Škrabec (Foto: STA)

Najbolj zanimivo pri tem je, da se je po tej potezi NSi začela pojavljati v Delu, Dnevniku, Mladini, Studiu City, kar kaže na to, da so na levi politični strani spoznali, da lahko stranko uporabijo v boju z Janezom Janšo in stranko SDS. Vodja Peterletove predsedniške kampanje Marko Pogorevc pa je tisti, ki ima pomembno vlogo pri “zlizanju” interesov med Novo Slovenijo in politično levico, namreč med tem, ko je je v svojem prostem času opravljal delo svetovalca na Telekomu, ga je večkrat obiskal Kučan.

Sicer ožjo ekipo kamniškega župana Marjana Šarca sestavlja vedno več kadrov iz propadlih strank LDS, Zares in Pozitivne Slovenije, najbolj se k njemu drenjajo kadri Gregorja Golobiča. Poleg Dejana Kmetiča, terenskega operativca LDS, Zares in PS, je ob Šarcu tudi Brane Golubović, nekdanji politik LDS in nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije. Kljub temu, da slednji trdi, da Šarcu le pomaga in mu ob popoldnevih malo svetuje, viri pravijo povsem drugače. Kot lahko vidimo, očitno Kučan dela na tem, da Šarca obkroži s svojimi ljudmi z namenom, da bo lahko nadzoroval njegov volilni štab, tako bo lahko imela naveza Kučan – Golobič odprte roke pri sestavljanju liste kandidatov na junijskih volitvah.

Foto: STA

Pred Novo Slovenijo in stranko Šarca je očitno na vidiku iskanje skupnih točk in sodelovanje, kar pa strankama najverjetneje ne bo predstavljalo prevelike težave, glede na to, da sta obe stranki povezani z istim stricem iz ozadja, katerega cilj predstavlja nagajanje največji opozicijski stranki ter nastavitev alternative aktualni vladi, ki jo nedvomno zaradi svoje apatičnosti čaka pogreb. Očitno se prihodnja predvolilna koalicija nadeja uspeha, ki ga je leta 1990 dosegel Demos na prvih večstrankarskih volitvah, dejstvo pa je, da bodo na koncu volivke in volivci tisti, ki se bodo odločili, če bodo spet nasedli floskulam ali pa se bodo odločili za vrnitev na pot normalnosti.

N. Ž.