Nova teorija Šarčeve ideje o komisarju Lenarčiču; se želi predsednik vlade znebiti koalicijskih partnerjev in zato izsiliti nove predčasne volitve?

Karel Erjavec in Marjan Šarec (Foto: Youtube)

Koalicijski partnerji so, kot kaže, vse manj zadovoljni s Šarčevim vodstvom vlade. Nezadovoljstvo je doseglo vrh s predlogom diplomata Lenarčiča kot evropskega komisarja, govorilo pa naj bi se celo o možnosti predčasnih volitev, ki bi se lahko zgodile že oktobra oz. novembra. Šarec namreč vodi v javnomnenjskih raziskavah, računa pa lahko tudi na podporo medijev. Za komentar smo prosili analitika Čiriča, ki ocenjuje, da je večja verjetnost, da nastane desnosredinska koalicija, kot pa, da bi se zgodile predčasne volitve.

Ta teden je predsednik vlade Marjan Šarec razburil koalicijske partnerje s tem, ko je kot kandidata za evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča. Kot navaja portal Požareport, je ta veljal za zlatega dečka nekdanjega premierja dr. Janeza Drnovška, izstopa pa po tem, da nima nikakršnih političnih izkušenj, doslej je deloval kot diplomat v Bruslju. Temu so se najglasneje uprli prav Socialni demokrati Dejana Židana, katerih ministri so glasovali proti omenjenemu kandidatu. Niso namreč skrivali želje, da bi bil za kandidata predlagan nekdo, ki je kandidiral na evropskih volitvah, pri čemer so si želeli, da bi bila kot kandidatka predlagana kar zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon. Tudi predsednik zdaj že propadle Stranke modernega centra Miro Cerar naj bi si želel položaja evropskega komisarja. Da je predlog Lenarčiča “dvojni strel v koleno”, je opozoril tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je izpostavil da je Lenarčič “sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU”. A je po mnenju Janše njegovo predlog v EU brez vsakršne teže. Na predlog se je odzvala tudi evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, ki je zapisala sledeče: “Marjan Šarec s predlogom Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo!”

Si želi Šarec na predčasne volitve in si tako okrepiti svoj položaj?
Nekateri viri znotraj koalicije naj bi zdaj napovedovali, da Šarec deluje v smeri čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev, ki bi se lahko zgodile že oktobra ali novembra letos. To se izkazuje v zanemarjanju mnenja svojih koalicijskih partnerjev, po drugi strani pa se vse težje upira skrajni Levici, ki ima v trenutni koaliciji nadkoalicijski status. Ta slednje s pridom izkorišča tako, da izsiljuje sprejem škodljivih ideoloških ukrepov. Za komentar glede dogajanja smo povprašali znanega političnega analitika Miloša Čiriča, ki je uvodoma dejal, da “se Šarec nedvomno pripravlja na volitve. A kljub temu več kot na dejanski pripravi na volitve dela na dvigovanju ugleda in moči svoje LMŠ. Na volitve namreč ne bo odšel, če pred tem ne bo obvladoval SMC oz. si je priključil, saj so njihovi poslanci pri tem ključni.”

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Bolj verjeten je nastanek desnosredinske vlade
A kot poudarja, je večja verjetnost, da nastane desnosredinska vlada, kot pa da bi se zgodile predčasne volitve: “To je popolnoma možno, če v SMC niso zadovoljni. Na podlagi posamičnih dejanj, kot je nedavno glasovanje o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča se tega sicer ne da ocenjevati.” Kot ocenjuje Čirič, bi bilo vsaj 7 od 10 poslancev SMC bolj naklonjenih vstopu v desnosredinsko koalicijo, kot pa odhodu na predčasne volitve ali priključitvi LMŠ. Glede prihajajočega kongresa SMC je Čirič povedal, da bo stranka nedvomno propadla, če vodstva ne prevzame močna oseba. Glede Zdravka Počivalška, ki se omenja kot najverjetnejši naslednik Cerarja na vrhu SMC pa je povedal, da stranke ne bi prevzel z veseljem pač pa začasno. Kot možna koalicijska partnerja morebitne desnosredinske koalicije je še navedel stranki Stranko Alenke Bratušek in Slovensko nacionalno stranko.

Zdravko Počivalšek. Foto: sta

Ankete režimskih agencij za merjenje javnega mnenja Šarčevi LMŠ napovedujejo zmago
Kljub temu, da ne glede na rezultate raziskav javnega mnenja iz volitev v volitve zmaguje SDS, Šarcu veliko optimizma vlivajo prav raziskave javnega mnenja, ki njegovi LMŠ napovedujejo zmago v primeru parlamentarnih volitev. Na prvo mesto sta ga postavili raziskava, ki jo je Ninamedia izvedla za TV Slovenije in je bila objavljena v nedeljo ter raziskava Mediane za Delo, katere rezultati so bili objavljeni v ponedeljek. Prva mu napoveduje 30,1 odstotka podpore, druga pa 22,6 odstotka podpore. Glede na raziskavi sledita SDS, SD. V parlament bi se uvrstila še NSi, skrajna Levica in DeSUS, medtem ko SNS raziskava Ninamedie pripisuje 2,7 odstotka podpore, raziskava Mediane pa 5,6 odstotka. Glede na obe raziskavi bi iz parlamenta izpadli tako SAB kot SMC. Čirič merjenje javnega mnenja komentira sledeče: “Vsakemu politiku so ankete pomembne, so pa po moji oceni netočne in ne predstavljajo realne slike. Še zmeraj menim, da je SDS najmočnejša, LMŠ pa po eni strani pridobiva na račun SMC, po drugi strani pa tudi zaradi Levice. Slednja je postala preveč agresivna, Šarec pa ima izrazito dobro retoriko, s katero obvladuje takšno volilno telo.”

Foto: STA

Poleg anket Šarec po vsej verjetnosti v primeru volitev računa tudi na podporo medijev
Šarec prav tako v primeru predčasnih volitev računa na podporo medijev, ki v Sloveniji ne delujejo kot četrta veja oblasti, pač pa kot vladni propagandni stroj. Do vloge medijev je kritičen tudi Čirič, delovanje RTV Slovenije je komentiral sledeče: “RTV postaja popolnoma neprikrito ideološko levi medij, gredo se kulturni boj.” To je predvsem sporno, ker smo ta medij prisiljeni financirati plačniki RTV prispevka. Splošneje Čirič še ocenjuje, da je dobro, da je vlada nekoliko razbremenila plače, “kar je ljudem omogočilo, da zadihajo. A to nam še zmeraj ne pomaga, saj nimamo jasne politike, ne vemo, česa si želimo. Vodijo nas politiki, ki razmišljajo, kaj je priljubljeno in ne državniki, ki bi razmišljali o tem, kaj je za nas dobro. Šarec je dober politik, ni pa državnik.”

Rok Krajnc

 • Olga101

  Kučan Goebelsov agitprop “ankete”! Dobro jih poznamo! Tudi LDS so šlogali, da bo zmagala…
  Prav je, da se komedijant zvaga na volitvah, saj je oblast dobil z goljufijo in izključevanjem!

 • Aton

  Zadnji čas, da se znebi njemu zoprnih partnerjev.

 • Borut Stari

  Antijanša in dajmošarec lepilo ne drži več kot je zamišljeno.Spet volitve? Mogoče pa bo desnica končno našla svoje lepilo.Pri evropskih se je pokazalo, da je to možno.Lista SDS+SLS je bila zmagovita.

 • montyamp

  Namesto da bi se borili za dobro države , kreteni razmišljajo kako v greznici zgrešenega volilnega sistema ostati na oblasti .
  Če slovenski narod ne namerava počistiti murglosrbske navlake , izdajalsko zagrižene v srce težko zaslužene osamosvojitve , bo najbolje razmisliti o anšlusu nazaj k Avstriji .
  Pač zjutraj v Šentilju več ne bo gneče in na oblasti ne bomo imeli udbovske dece , retardov titobandito zavoženega partijsko zločinskega sistema .
  Amen .

  • xtc

   Žal je naša nekdanja domovina poslednji up za nas.

   • tonite falco

    Ma daj no ne se blamirat! Nekdanja domovina je le še politično odmrlo truplo. Pa kaj navijaš ali si želiš kar je bilo in je še vedno vodilno v Sloveniji, CK ZKS !???

    • Srbe na vrbe

     Glede na izvorni komentar, mislim, da ne misli Jugoslavije ampak Avstro-Ogrsko.

    • xtc

     Mal ce si hudo pmešal.naša nekdanja domovina je bila mati AO ne SHS pržon in nato SFRJ ječa narodov.

  • Šobar Davorin

   …in malega janšeka u brusli. Kenede.

 • Stric iz ozadja

  Koliko teorij pa se bo?

 • Antonius

  Najbolj prva teorija slovenske *žabe* prepričuje, da je Serpentinšek palček Smuk.
  Druga teorija, tik za prvo je, da Kučana ne bo nikoli pobralo.
  Po tretji teoriji bo SD vrnila Moskovičevim ukradeno vilo.
  Ostalih 568 teorij pa ne smem obelodaniti, ker jih neodvisni novinarji še raziskovalno preverjajo.

 • karpelec

  Najprej bo treba izumit univerzalno lepilo, ki bo zlepilo te silne butalske luknje, ker njihova globina je od silnih krtov preveč preluknjana.

 • tohuvabohu

  Razni “mnenjski voditelji”, kot npr. Crnkovič ali Čirič hvalijo nastopača Šarca, kako zvito je peljal scat svoje koalicijske pajdaše. Ni pa jim jasno, tako kot tudi Šarcu ni, da nobena stvar ni zastonj in da bo to enkrat plačal z obrestmi. Kamnikaze jezdi na valovih popularnosti in se počuti kot car, a ni zvozil še niti prvega ovinka. Bliža se katastrofa.

 • macon

  Glumač je plehek prazen populist, lutka na štrikcih globoke države, ki ga je inštalirala, in ne dober politik.

 • xtc

  Desno sredinska koalicija?
  In kje Čirić vidi v SMC,SAB in LMŠ desničarje?
  Raalno bi pristop NSi ki Šiptarski koaliciji zapečatil njeno usodo.
  Kakor koli že Pertinač bivši vidni član SD je dokončno obelodanil vse tisto kar je že nekaj časa kazalo vedenjsko na Šiptarja-Šarec naj bi bil po izjavah Albancev doma s Kosova-tol je precejšnja izguba volilcev iz Slovenske baze.
  Tudi formiranje novo Šiptarsko leaderske vlade postaja vse večja težava, in ankete so že na parlamentarnih volitvah napovedovale Šipcu iiz Ljudstva Marjana Šiptarskega čez 30% izkazalo pa se je,da je njegov domet 12,5 % tako bo tudi sedaj.
  Da Kosovar ni posebno brihten je priznal kkar sam podobno butast je tudi sedaj,saj čez 12% ne more to je njega realnos,vprašanje pa je kaj se mu bozgodilo ,če bo izgubil že drugeparlamentarne volitve zapored.
  Očitno Kučan igra čudno igro po Trboveljskem Kosovarju sedaj pa še Kamniški-ta matematika ne bo izšla,če je pri prvem še delovalo ,da ni bilo interneta in toliko informacij je pri drugem težava in njega nesposobnost hujša,kanibalizacija SAB;Desus,SMC in še kaj ni nujno ,da je pogoj za uspeh,pačetudi Kučan propaganda dela na polno,pri zadnjih volitvah je prinesla le 12,50 % tudi zdaj utegne biti iso ali še slabše.

 • tohuvabohu

  Ne strinjam se s Čiričem, da ima Šarec “izrazito dobro retoriko”. Kadar govori v javnosti, mu že ob blagem razburjenju hitro zmanjka besed, še bolj pa argumentov (teh itak ponavadi nima), ne drži se teme, ne odgovarja na vprašanja, se preveč ponavlja, preveč duhoviči in je prav po otročje zamerljiv. To je daleč od dobre retorike. Je pa res, da ga je mnogo laže poslušati kot Cmerota, ki vedno nabija ene in iste dolgočasne floskule.

  • centurion

   Čirič ima prav, ko gre za retoriko za BUTLE.

   • Zombi Gartner

    Zgleda da je tu še negdo ki vidi svet bolj realen.
    Bravo

    • tohuvabohu

     Pojem retorike je precej dvoumen. Včasih (npr. v antiki) se je točno vedelo, kaj pomeni, danes pa je rdečkarski novorek temu pojmu dal drugačno vsebino, v smislu “politične kulture”, sovražnega oziroma lažnivega govora in podobnih neumnosti.

  • samotoje

   Čirič je imel v mislih branje z listka. To mu gre kar dobro.

 • Zombi Gartner

  Marjan Šarec, da bi zmagal na pred časnih volitvah. So to povedal na Nina Mediji.
  Nova24. Se tudi že vam blede od tega slovenskega sranja, volitev in anket…
  Naivno ste nasedli pravokacijam RTV SLO.
  Sem mislil, da imate bolj razumen pogled v realnost.
  Če vam je zraka zmankal pojdite na okoliške hribe po svežega…pa med potjo sprašujte ljudi kaj si mislijo o medijih in politiki.
  Lekarne ne prodajo nobenih odvajal več. Prižgeš TV in se čez pet minut bogovsko poserješ.
  Nehajte pametovat in pisati naumnosti.
  Toliko škode, ki so jo teli vladniki naredili Sloveniji v pol leta jo ni naredila nobena vlada do sedaj tudi vlada Janeza Janše ne.
  Ta polna luna ima zgleda prste v loncu.
  Butalci…

 • Radolf Mitler

  Presvetlana Makaronovič je dejala ”jebo jim pas mater” in to Šarcevičiusu, Židanoviču, Ehajvcoidu, Bratošvilici, Škobernetinšku in ostali levi sodrgi in čefurjem.

 • Dada

  SDS že ne ve kaj bi pisal, slabega pripisal, kako oni ne znajo, kako so prodali to in državo, kako Šarec samostojno ne vodi….. da je Marioneta… Pa je Šarec kar dober in samostojen. Predvsem mi je v redu, da se že 5 let niso uresničile nobene napovedi Janše, kako bo konec <Cerarjeve vlade, pa Šarčeva ne bo zdržala leto dni.
  Ja, tako samo luzerji razmišljajo, ker so enostavno vase zagledani, v resnici niti toliko sposobni, da bi vlado sestavili. Šarec pa jo je v prvem poskusu. Upa se in ima jajca, za razliko od "velikega kritika", ki pa že 5. leti gleda kako drugi vladajo.

  • wert

   Kokoš, a še ne spiš ?

 • šmentanamuha

  Priznam, da tega preigravanja pred golom ne štekam. Lenarčič je super strokovnjak, vešč na mednarodnem parketu, z dolgoletnimi izkušnjami, ampak je birokrat, tehnokrat in še kej in ne politik, zato ni v redu. WTF? Bi znal kdo pojasnit, v čem je zdej ta bistvena razlika? Zakaj bi bila boljša Fajon, ki samo nekaj flanca in zavija v celofan in sploh ni jasno, če sama ve, kaj govori. Tomčeva je vsaj prizemljena, ekonomistka in se spozna na svoje področje, torej ve, o čem govori, njeno znanje pa je uporabno. Fajon za razliko je neuporabna nakladačica, ki misli, da je njeno prostituiranje NWO eliti njena strokovna referenca. Baba je prbita in se je izgubila v svojih sanjarijah lastne veličine. Kar počne, pa je na škodo naše države in Evrope kot take. S Tanjo Fajon do bridkega konca!

  • Stric iz ozadja

   Ni iz pravega gnezda (SDS). Nova in SDS sta sanjala o Logarju, Tomasic o Logarju, Zveru in Tomcevi, Tomceva o Jansi, …

  • samotoje

   Evropska komisija je evropska vlada in komisarji evropski ministri. Večjo težo ima minister, ki je politično že uveljavljen, ima “težo”, pozna različna področja itd. Dobro je, če je “zvit kot presta”. Skratka, en lisjakast politik. Nikakor pa ne Fajon. Ona je Sorosova plačanka.

 • samotoje

  Naj gre Šarec na redne volitve, če upa. Tam bo celotna koalicija samo še razpadlo truplo.

 • IZBIRA

  Smešno vse te silne analize, kombinacije in predvidevanja. Od kje to? Ko Šarec to bere se pogleda v ogledalosi in 100% misli,Vau kok sm pa jast pameten, sploh nebi vedel, če nebi tega prebral. Kaj si ljudje mislijo, da jaz kombiniram, kaj me čaka in kdo so ti ljudje? Bom bom vprašal tajnico v kabinetu, al pa še prej šoferja. Super ideja, si reče.

  Kaj poklicna deformacija iznedri. Politični analitik pač iz nič naredi slona, povsod vidi vzroke in posledice, dogodke, imena, kraje in si naredi svojo zgodbo, kot astrologi za horoskope. Tako se preživlja. Ko mu daš karkoli na mizo bo nekaj skombiniral. Šarec je slehrnik v prevelikih čevljih in deluje po sistemu “Što na umu to na drumu in dela škodo. Slon v trgovini z navadnim steklom! Čedalje bolj mu je jasno, da nima pojma.

 • hle

  Šarec se pač zaveda da igra z prekleto slabimi kartami in bi si ob trenutni situaciji ki kaže njemu v prid verjetno želel da se te nekoliko premešajo preden mu začne zmanjkovat sape in bi strici začeli ustanavljat novo stranko za nov volilni nateg

 • Šobar Davorin

  1. A je gospodčirič potapljač? pa je pozabil zamenjati potapljaška očala. ….2.In kaj šele se bo klobasalo, ko pride drugi val vročine!

 • Ivan Serpentinšek

  Ni politik ampak politikant!
  Politik bi lahko bil Kovšca…

 • Andrej

  Desnosredinska vlada z ZAB, SNS, morda SMC? A se norčujete?

 • Janez Kepic-Kern