Nova volilna šlamparija: Volivci na tržaškem konzulatu kar pod varnostnimi kamerami?!

Volitve na tržaškem konzulatu so potekale pod nadzorom varnostnih kamer. (Foto: Twitter)

“Na volišču Generalnega konzulata RS v Trstu so me poslali izpolnit glasovnico v prostor, ki ga snema varnostna kamera, prek katere lahko za vsakega volivca ugotovijo, kako je glasoval. Kršitev ustave določbe o tajnosti volitev,” je novo volilno šlamparijo izpostavil odvetnik Damijan Terpin. 

Tudi zadnje (predsedniške) volitve niso minile povsem brez tehničnih zapletov. Odvetnik in podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa Damijan Terpin je zapisal, da je volil na volišču generalnega konzulata RS v Trstu, kjer so mu za izpolnitev prazne glasovnice dodelili prostor z varnostno kamero, prek katere je mogoče ugotoviti, kako je kdo glasoval.

Prepričan je, da gre za kršitev ustavne določbe o tajnosti volitev. Se pa nepravilnosti na volitvah niso zgodile prvič. Spomnimo, kako je bilo letos spomladi: začelo se je z nedopustnimi zamudami pri pošiljanju glasovnic v tujino, zaradi česar je bilo številnim volilnim upravičencem onemogočeno glasovanje po pošti in s tem nedopustno poseženo v ustavno zagotovljeno volilno pravico. Dopis DVK z volilnim gradivom so nekateri prejeli šele po končanih volitvah. Prezrl je pripombe predstavnikov list, da bi morale biti glasovnice oblikovane drugače.

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko (Foto: STA)

Napako je storil tudi pri lastnoročnem potrjevanju kandidatnih list. Za konec pa velja izpostaviti še dejstvo, da je DVK tudi napačno izračunala, kateri kandidati so bili izvoljeni v Državni zbor. Prav zaradi nepojasnjenih nepravilnosti, zaradi česar nad volitvami v DZ visi madež legitimnosti in zakonitosti, je eden od članov DVK vložil predlog za razrešitev direktorja službe DVK. Seveda je slednja po volitvah gladko zavrnila ta predlog in večinsko podprla Dušana Vučka, ki je tako še naprej ostal na položaju in bo imel glavno besedo tudi pri izvedbi lokalnih volitev.

Domen Mezeg