fbpx

Novakova zatrjuje, da naj bi Janša uničeval koalicijske partnerje, resnica povsem drugačna: Sodelovanje s SDS je Novi Sloveniji vedno koristilo!

Foto: STA

Nekdanja predsednica stranke NSi Ljudmila Novak je v petek pritegnila veliko pozornosti medijev potem, ko je javno naznanila, da v koalicijo z Janšo ne bi šla, ker naj bi Janez Janša po njeno uničeval svoje koalicijske partnerje. “Če bi koalicija z Marjanom Šarcem prinesla korist za ljudi, pa bi ta sodelovala tudi s stranko LMŠ,” je še povedala. Pri tem je seveda potrebno dodati, da se je mogoče izjavam Novakove samo čuditi, saj konec koncev Janša ni tisti, ki je izključevalen pri oblikovanju koalicije, prav tako pa je stranka SDS tista, ki je Andreju Bajuku pomagala, da je stranka NSi sploh nastala. 

Skupno delo strank SDS in NSi v opoziciji v okviru Koalicija Slovenija je NSi pripeljalo do desetih mandatov leta 2004. Pri tem pa je potrebno dodati, da NSi leta 2008 ni izpadla zaradi stranke SDS, ampak zaradi prepirov v vodstvu in nespodobnih napadov na Andreja Bajuka s strani Lojzeta Peterleta in Ljudmile Novak.

Družine, ki se prepira, ljudje pač ne volijo
8. julija 2008 so namreč Novakova, Peterle in Klemen Žumer Bajuku poslali pismo, v katerem so podali svoje predloge glede usmeritve stranke in prijemov, ki naj bi na prihajajočih volitvah prinesli uspeh. Stranka naj bi se namreč tedaj po njihovo nahajala v položaju, ki ne obeta dobrega rezultata, zato ne čudi, čemu je Peterle le nekaj mesecev pred volitvami zahteval njegov odstop. Družine, ki se prepira, ljudje pač ne volijo.

Foto: STA

Govorica o osebnih zamerah zgolj maska
Medtem ko mnogi navajajo, da je poteza Novakove posledica njene osebne zamere do Janše, se človek vpraša, če je to res tako. Pri tem je vredno spomniti na izjavo Novakove, ki jo je podala v prvem krogu predsedniških volitev lani za Radio Ognjišče, kjer je izjavila, da jo je Janša proglasil za Udbovko. Potem ko je Janša od Novakove zahteval, da naj pove, kdaj in kje naj bi to naredil, se Novakova za svojo laž ni opravičila ter ni podala nikakršne izjave ali pojasnila. Več kot očitno je govorica o osebnih zamerah, ki ji nasedajo tudi nekateri pri nas, zgolj maska za prave motive in politično ozadje njenega ravnanja.

Včasih slika pove več kot tisoč besed. To velja tudi za spodnjo, ki kaže trenutek, ko je bil za predsednika državnega zbora izvoljen Matej Tonin, ki je kot predsednik stranke NSi nasledil Novakovo. Sodeč po obrazu Novakove je več kot očitno, da ni bila pretirano zadovoljna ob njegovi izvolitvi, pove pa tudi, da je bila neveljavna glasovnica njena.

Novakova je zadnje izjave dala po tem, ko je poslanska skupina NSi izglasovala, da se v prvem krogu za mandatarja podpre Janšo. Nož je s tem v hrbet zabila lastni stranki, ki ji je omogočila izvolitev za županjo, evropsko poslanko, poslanko v Državnem zboru RS in ministrico v vladi Janeza Janše. Moč stranke je namreč pomembno zmanjšala ravno v fazi koalicijskih pogajanj. Temu se sicer ni mogoče preveč čuditi, glede na to, da je Novakova svojo krščansko držo pokazala že junija leta 2012, ko je bila ob dnevu državnosti zapeta tudi 2. kitica Zdravljice oz. Bog živi … Skupaj z Žerjavom sta ob medijski gonji namreč prišla protestirat, češ, da to ni uradna himna.

N. Ž.