fbpx

Nove podrobnosti izmišljene zgodbe napada na novinarsko ekipo RTV v Izoli

Samooklicani žvižgač Ivan Gale soudeležen v incidentu z moškim na protestu v Izoli. (Foto: posnetek zaslona, siol)

Na dan prihajajo nove informacije o domnevnem fizičnem napadu, ki se je pripetil na zloglasnem protivladnem protestu v Izoli, in ki se ga je udeležil tudi samooklicani žvižgač Ivan Gale: “Jaz pa sem pil kavo in sem bil že zaradi tega razburjen. In ko se je pojavil Gale so pričeli ploskati. Bilo je kakšnih dvajset takšnih, ki vsak petek hodijo tukaj naokrog, on pa je prišel samo kot nek heroj. Jaz pa sem prišel, ker sem želel vedeti o čem gre pogovor. Slišal sem, da je nekaj govoril o maskah, zato sem prišel in rekel: “Kaj si prišel tukaj delati zgago”. Nakar sta se z novinarko spogledala, verjetno sta to pričakovala in se posmehovala. In Gale je rekel: Pridi kolega, da te objamem.” Zakaj je Gale želel objeti gospoda, postane jasno zelo kmalu. Ta mu je namreč na pladnju prinesel potreben material, ki so ga na nacionalni televiziji zatem sestavili v zmontirano zgodbo. Kratek film je montaža, ki skuša prikazati tega moškega oziroma našega informatorja, ki je bil res udeležen v incidentu, vendar ne skupaj s skupino ostalih “sedmih” moških z majicami v podporo Janševi vladi, s katero ta gospod v resnici ni imel nobene veze in tudi ni nosil takšne majice, kar je vidno na fotografiji. Poleg tega naj bi bila na prizorišču le dva ali trije ostareli moški, ki so nosili tovrstne majice in sploh niso bili agresivni ali delali zdraho. 

“Kot ponavadi sem tudi ta petkov večer pil kavo z ženo in prijatelji na Lonki. Na neprijavljenem shodu protestnikov, se je zbrala skupina 20 ljudi, ki so se drli na ves glas in piskali z piščalkami. Eden izmed njih s piščalko v ustih, je pristopil in začel v naši neposredni bližini piskati. Ker nas je to piskanje izredno motilo pri mirnem, prijateljskem pogovoru, sem mu rekel, če se lahko malo odmakne, da se bomo lahko v miru pogovarjali.” Po navedbah očividca dogodka, je bila protestnikova reakcija takšna, da se je še bolj približal in piskal nalašč ter še bolj močno. Po ostalih gostih lokala, se je dalo razbrati to njihovo nekulturno obnašanje, ki jih je zmotilo pri mirnem večernem dopustniškem druženju. “Šele ko sem vstal od mize je odšel stran. Takrat je bil v neposredni bližini Ivan Gale ki je novinarki in radovednežem okoli sebe razlagal nekaj o zaščitnih maskah.”

“Ko sem zaradi zanimanja pristopil, sem ga vprašal, zakaj je prišel delat zdraho v Izolo.” Namesto odgovora ga je Gale hotel prijeti za roko, z željo da ga objame. Sam pa je njegovo roko odrinil stran in povedal da se ne želi objemati z njim. Takrat so ga pričeli ostali odrivati stran od Galeta in mikrofona in mu začeli groziti, ga žaliti in se posmehovati na njegov račun. Tu se je ta zgodba z Galetom tudi končala. Nadaljevala pa se je z grožnjami in žaljivkami s strani njegovih podpornikov. “Eden takšen fizični napad se je zgodil že naslednje jutro, ko me je fizično napadel podpornik na parkirišču v bližini mojega doma, kar obravnava PM Izola. Takšnih groženj je še kar nekaj. Iz vsega skupaj je nastala velika novinarska zgodba in obtoževanje za stvari, ki jih nisem počel.” Obenem so ga obtožili da je “janšist” in da je nalašč prišel nad Galeta in novinarsko ekipo. Prav tako so mu dodali 8 pomagačev, ki so čudežno izginili z video posnetka dogodka. Ker se v medijih vedno znova pojavljajo razno razne lažne novice, je želel sam povedati svojo plat zgodbe.

Samooklicani žvižgač Ivan Gale soudeležen v incidentu z moškim na protivladnem protestu v Izoli. (Foto: posnetek zaslona, siol)

Za več informacij o dogodku smo kontaktirali tudi vir, ki nam jih je res posredoval: “Žaljivke so bile tako s strani novinarke, ki je imela pogovor z Galetom, in ki je podpihovala celotno, že tako napeto situacijo, kot tudi ostalih. Jaz sem že hotel iti stran, ona pa je še vedno nekaj napihovala. Bile so tudi zmerljivke z njene strani, da sem nasilnež in očitki, da sem se kar tako vključil v njihov pogovor. Na to sem odvrnil, da imam tudi jaz pravico reči kakšno besedo ne pa samo izbranci. V ovadbi, ki sem jo ravno danes prejel piše, da sta bili dve novinarki, kar pa ni res, bila je samo ena in Ivan Gale. Jaz sem bil bolj osredotočen na Galeta, ker jaz sem tam sedel z mojimi prijatelji in ženo in so piskali na tiste piščalke. Jaz pa sem pil kavo in sem bil že zaradi tega razburjen. In ko se je pojavil Gale so pričeli ploskati. Bilo je kakšnih dvajset takšnih, ki vsak petek hodijo tukaj naokrog, on pa je prišel samo kot nek heroj in se smejal skupaj z njo. Jaz pa sem prišel, ker sem želel vedeti o čem gre pogovor. Slišal sem, da je nekaj govoril o maskah, zato sem prišel in rekel: “Kaj si prišel tukaj delati zgago”.

Moškega so Galetovi podporniki žalili in ga odrivali
Nakar sta se z novinarko spogledala, verjetno sta to pričakovala in se obenem posmehovala. In Gale je rekel: Pridi kolega, da te objamem. Tedaj pa sem mu rekel: Nisem prišel, da se s teboj objemam in še dodal: dajte mu ta zvočnik, da ga pogoltne. To sem rekel novinarki. Nato sem želel iti stran, novinarka se je smejala, Gale pa je šel za menoj, verjetno me je hotel objeti, čeprav sem rekel, da se ne bom objemal. Ob tem ga je nek moški držal za roko in držal stran, a ni ničesar govoril. Edino on je bil korekten, drugi so žalili. Zato sem se tudi jaz malo nekulturno vedel, kar je vidno na videoposnetku. V naslednjih dneh sem doživel napad s strani enega izmed sosedov, ki je paznik v zaporu, stvar pa je bila povezana s parkiranjem, prišlo pa je tudi do fizičnega obračuna. Drugi incident pa je povezan s prodajalcem Titovih slik v Izoli in je plačan s strani države, in mi je prav tako grozil v gostilni. Za grožnje imam tudi priče in sem podal kazensko ovadbo. 

Mirni ostareli podporniki Janševe vlade, ki niso bili soudeleženi v incidentu z Ivanom Galetom, ampak so jih v incident vključili v zmontiranem videoposnetku nacionalne televizije. (Foto: posnetek zaslona, siol)

Novinarka nacionalne televizije RTV Eugenija Carl je ob tem dogodku tendenciozno in pristransko zapisala na družbenih omrežjih: “Na današnjem protivladnem protestu v Izoli, ki se ga je udeležil tudi Ivan Gale, je prišlo do nasilja, ki so ga povzročili podporniki vlade in Janeza Janše. Novinarka Sandra Boršič iz našega koprskega dopisništva TVS je snemala pogovor z Galetom, ko je pristopila skupina kakih osmih moških, oblečenih v modro-rumene majice z napisi “Sem za vlado”, “Podpiram Janeza Janšo”. Vodil jih je izolski občinski svetnik SDS in predsednik lokalnega odbora SDS Leopold Žolgar. Eden od njih je nato fizično napadel Galeta, ga med zmerjanjem in žaljenjem odrinil, nato odrinil še našo ekipo, skupina pa je nadaljevala z zmerljivkami, žaljivkami, kazanjem sredinca…Radijski kolegici Tjaša Škamperle so grobo prijeli in hoteli iz rok iztrgati mikrofon. Napadli so tudi svetnika Levice in ga stisnili za vrat. Ostro obsojam napad na Ivana Galeta in svetnika. Ostro obsojam napad na našo ekipo in radijsko kolegico. Napad na enega novinarja je napad na vse novinarje tega sveta. Je napad na medijsko svobodo in s tem na demokracijo. Upam, da bodo organi pregona opravili svoje delo!”

Ivan Gale in eden izmed podpornikov vlade Janeza Janša in stranke SDS. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg