Dr. Miha Pogačnik: “To je zlobna in škodoželjna interpretacija moje strokovne interpretacije arbitražne razsodbe!”

Ekipa Drugorazredni na obisku pri dr. Mihu Pogačniku v Opatiji, lani aprila. Foto: Nova24TV.

Največja komercialna televizija v državi nadaljuje s svojo bitko proti potezam vlade Janeza Janše. Tokrat so se pri PRO PLUS obregnili ob novico, da bo novi v.d. direktorja Zakonodajne službe postal dr. Miha Pogačnik, ki je bil v času prve vlade Janeza Janše član pogajalske skupine, ki se je poskušala dogovoriti okrog mejnega spora s Hrvaško, pozneje pa je bil eden najbolj glasnih kritikov arbitraže, za katero še danes trdi, da je bila izjemno slaba odločitev za Slovenijo, njena odločba pa tako ali drugače nična. Na zavajanje 24ur, da je na ta način “nasprotoval slovenskim državnim interesom”, se je odločno odzval v pogovoru za spletni portal Nova24TV.si. Gre za zlobno in škodoželjno interpretacijo njegove strokovne interpretacije arbitražne razsodbe, pravi Pogačnik.

24ur je poročal, da je dr. Miha Pogačnik kot ključni slovenski zunanjepolitični operativec in svetovalec za določitev meje s Hrvaško pred leti v domovini zaslužil četrt milijona evrov. Očitali so mu, da je nato zamenjal stran, z argumentacijo, da se je preselil v vilo v Opatijo in da je nato javno zagovarjal stališče južnih sosedov. Očitali so mu, da je po nastopu vlade Boruta Pahorja zaradi “nižanja honorarja” leta 2009 izstopil iz meddržavne komisije in da danes iz udobja luksuzne vile zagovarja hrvaške nacionalne interese.

Poklicali smo dr. Miha Pogačnika, sicer uglednega mednarodnega pravnika, ki je v preteklosti že večkrat poudaril, da je iz meddržavne komisije izstopil zaradi nestrinjanja s tem, v kakšno smer je reševanje mejnega spora zapeljal Borut Pahor: “Ugotavljam, da POP TV ponavlja staro zgodbo oz. mantro, ki jo pravzaprav ponavlja že vesto let. To je zgodba o mojem domnevnem bogatenju, s čimer želijo vplivati na del ljudi in me očrniti.”

“POP TV me napada že od takrat, ko sem javno kritiziral Pahorjevo odločitev, da se gre v arbitražo,” trdi dr. Pogačnik.

“Na POP TV so sešteli vse, kar sem zaslužil s trdim delom v 27 letih”
“To so zavistni, škodoželjni očitki,”
trdi Pogačnik in v isti sapi dodaja, da ni bajno obogatel. “Lotili so se seštevanja mojih dohodkov, brez da bi odšteli davke, vsega, kar sem zaslužil v 27 letih, ko sem delal za državo. Seveda se je nekaj nabralo. To so leta in leta trdega dela. Delal sem tudi po tri službe na dan,” je ogorčen Pogačnik, ki se sprašuje, kolikokrat dražji od njega so bili pravni strokovnjaki, ki so Cerarjevo ekipo pripeljali do mednarodnega poloma. Pogačnik, ki je sicer vrsto leto svetoval državi, je od tega precej zaslužil iz javnih sredstev, a so na 24ur pozabili omeniti, da ima svojo zasebno fakulteto in da je veliko delal tudi z zasebnimi družbami.

Pogačnik je ogorčen, ker ga na največji komercialni televiziji obtožujejo zagovarjanja hrvaškega stališča, ker meni, da je odločba arbitražnega sodišča nična. “Moja interpretacija je bila podana še v času, ko so bili v Sloveniji z arbitražno odločbo zadovoljni samo Pahor, Cerar in njegova ekipa. Takrat, ko sem videl, kakšne napake dela Slovenija, ko sem videl, kako slaba bo razsodba za nas, sem želel s svojo strokovno oceno doseči ravno to, da bi imela Slovenija še neko alternativo, da bi se slabemu izidu izognila in imela boljše možnosti,” je za Nova24TV povedal Pogačnik. “Če je država s to razsodbo zadovoljna, potem jaz nimam problema, ampak mi mednarodni pravniki želimo državi zagotoviti čim boljše argumente, da svoja stališča lahko odločno zagovarja in doseže čim boljše izhodišče!”

Prisluškovalna afera je bila globok poseg v neodvisno sodstvo
Pogačnik je v pogovoru za na Nova24TV tako ponovno opozoril, da je bila prisluškovalna afera, v katero sta se ujela arbiter Jernej Sekolc in agentka Simona Drenik, globok poseg v neodvisno sodstvo. “Tako bi bilo tudi v domače pravu. Predstavljajte si, če bi se neka stranka pogovarjala s sodnikom? Tak postopek bi bil absolutno neveljaven. Ker pa se arbitri, ki so v slovensko-hrvaškem mejnem sporu odločali v postopku, niso želeli odpovedati bajnim honoarjem, so seveda zadevo želeli izpeljati do konca,” trdi Pogačnik.

Dejanja Simone Drenik so bili grob poseg v neodvisno sodstvo. Foto: STA.

Ugledni mednarodni pravnik, ki danes po svojih besedah zaradi ljubezni do morja živi v Opatiji, meni, da bi morala biti arbitraža speljana na novo, od začetka, in ne sredi postopka z novimi arbitri. Po njegovem mnenju je z arbitražno sodbo lahko bistveno bolj zadovoljna Hrvaška. “Odkar sem kritiziral Boruta Pahorja, me POP TV stalno napada. Očitno je tukaj nekaj v ozadju. Jaz imam rad pogled na morje, ampak to nima prav nobene zveze z meddržavnimi odnosi, nikoli prej nisem in nikoli ne bom sodeloval z Republiko Hrvaško. To bi bilo neetično in nemoralno,” odločno dodaja Pogačnik, ki pravi, da je imel zaradi zastopanja Slovenije v preteklosti precej težav, da je prišel do dovoljenja za prebivanje pri naših južnih sosedih.

Politika Janeza Janše obeta mehčanje odnosov z uradnim Zagrebom. Foto: STA.

Kakšna bo politika Janeza Janše do mejnega spora s Hrvaško?
Pogačnik sicer ne želi ugibati, kakšno stališče bo do arbitraže zavzela tretja vlada Janeza Janše. Spomnimo, predsednik SDS je bil glasen kritik arbitražne razsodbe, ki da naj bi bila za Slovenijo izjemno slaba, a je po oblikovanju desnosredinske koalicije s strankama SMC in Desus moral omiliti svojo retoriko. “Jaz na to nimam odgovora, nisem pristojen za to, da bi se kakorkoli spuščal v ta vprašanja, nihče s strani vlade me tukaj ni nič vprašal,” trdi Pogačnik. In opozarja, da zakonodajna služba nima nikakršne povezave z mejnim vprašanjem. “Bil sem povabljen, da v teh težkih časih prevzamem službo v.d direktorja zakonodajne službe, kar je težek zalogaj. Imam izkušnje, tri leta sem že delal v teh službi. A če ne bi bilo te vlade in te krize s covid19, se ne bi odločil za to pozicijo!”

Vseeno Pogačnik ne izključuje možnosti, da ne bi v prihodnje še pomagal pri reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora, če bi ga k temu kdo povabil. “Bom pomagal, če me bodo povabili. Prepričan sem, da bi dosegel za bistveno manj denarja bistveno boljše odločitve, kot je uspelo Cararjevemu dream temu. Tega se bojijo tudi Hrvati. Ker jih dobro poznam!”

Luka Svetina