fbpx

Novi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav že na veliko kadruje

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav (Foto: STA)

Pri vladi Roberta Goloba brez kadrovanja očitno preprosto ne gre. V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je z 20. junijem 2022 na delovno mesto namestnika generalnega direktorja policije imenoval mag. Roberta Ferenca iz vodstva policije.

Dosedanji namestnik generalnega direktorja policije Janez Rupnik ostaja v vodstvu policije in bo zadolžen za pripravo pravnih podlag in tehničnih rešitev za naloge z različnih področij, med drugim tudi s področja varovanja državne meje ter s področja obravnave nasilja v družini. Glede na izkušnje in znanje bo njegova pomoč izjemno dobrodošla tudi v procesu izobraževanja kandidatov za policiste.

Fotografija je simbolična. (Foto: policija)

Danijel Lorbek, dosedanji direktor Uprave uniformirane policije, je bil premeščen v vodstvo policije, kjer bo poleg drugih nalog opravljal naloge s področja varovanja državne meje in izobraževanja kandidatov za policiste. Za vodenje uprave je mag. Lindav pooblastil pomočnika direktorja Marka Gašperlina, med njegovo odsotnostjo pa ga bo na tej funkciji začasno nadomeščal pomočnik direktorja Božidar Štemberger.

Iz policije so  sporočili, da je v.  d.  generalnega  direktorja  policije danes zaradi  hujših  kršitev  delovnih obveznosti, ki izhajajo iz podanih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti in je storjeno v povezavi z opravljanjem dela, za  dva  zaposlena, sprejel odločitev za izredno odpoved.

V zadevi gre za enega  zaposlenega v  Generalni  policijski  upravi  in  enega  na Policijski  upravi  Koper, glede katerih je bila odločitev, da se zanju izvede delovnopravni  ukrep  izredne odpovedi  pogodbe  o  zaposlitvi  in  za čas trajanja postopka tudi ukrep prepovedi opravljanja dela. “Po ustaljeni praksi in v skladu s 158. a členom Zakona o kazenskem postopku bo  hkrati  o  razlogih  za  sum, da sta kaznivega dejanja osumljeni uradni osebi,  zaposleni  v  Policiji,  obveščen  Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije,” še sporočajo iz policije.

Spomnimo. Lindav velja za Šarčev kader, saj je ta 20. septembra 2018 prevzel funkcijo direktorja kriminalistične policije, potem ko je bil njegov predhodnik Branko Japelj s tega mesta formalno sicer nerazrešen, poslan na nek projekt v Srbijo. Kot je pojasnil nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je dejstvo, da smo s tem dnem dobili novega šefa kriminalistične policije.

Po tem, ko je bil Lindav aprila 2020 razrešen z mesta direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU), je ta trdil, da predstavlja žrtev političnega kadrovanja, o čemer je lani spregovoril na Komisiji DZ, ki je preiskovala morebitni sum političnega vmešavanja v delo policije. Pri tem pa ni navedel nobenega konkretnega imena, kdo je tisti, ki naj bi se ga želel znebiti. Zanimivo pa je, da je bil predsednik komisije, pred katero je Lindav pričal, poslanec Rudi Medved iz stranke LMŠ, ki je sedaj postal državni sekretar na ministrstvu za obrambo.

C. R., Demokracija