fbpx

Novi v. d. generalnega direktorja policije postal policist Velički, ki je leta 1988 povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom

Simon Velički (foto: STA)

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Simona Veličkega. Z notranjega ministrstva so že sporočili, da mu bo dosedanji generalni direktor Marjan Fank, ki se bo upokojil, posle predal v petek opoldne. Simon Velički bi moral že leta 2011 naslediti direktorja kriminalistične policije Aleksandra Jevška, vendar do tega ni prišlo, saj je na dan prišla informacija, da je leta 1988 povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, zaradi katere je pristal celo v zaporu.

Velički bo vodenje policije prevzel s 6. januarjem. Zadnje leto je bil poleg Tatjane Bobnar Fankov namestnik, pred tem je bil od leta 2009 direktor Policijske uprave Kranj. Policijo bo vodil kot vršilec dolžnosti, poroča STA. Ministrica naj bi prepustila izbiro prvega moža policije svojemu nasledniku, saj se vladi čez pol leta izteka mandat.

Povzročil je prometno nesrečo s smrtnim izidom
Simon Velički, rojen leta 1964 v Slovenj Gradcu, je svojo kariero začel na takratni Postaji milice Velenje, kamor je bil razporejen po zaključku kadetske šole za miličnike leta 1983. Delo je kasneje nadaljeval na Postaji milice Dravograd, obenem pa ob delu nadaljeval študij na takratni višji šoli za notranje zadeve.

Leta 1988 se je zaposlil v kriminalistični službi v Kranju, kjer je opravljal naloge kriminalističnega preiskovanja na klasičnem in gospodarskem področju. V okviru projekta javne varnosti je bil nekaj časa tudi pomočnik komandirja na Policijski postaji Radovljica. Istega leta se je zgodil tudi črn madež v njegovi poklicni karieri, saj je povzročil prometno nesrečo četrte kategorije, v kateri je življenje izgubila ena oseba in bil spoznan za soodgovornega in obsojen na krajšo zaporno kazen.

“Velički ne bi smel postati policist”
Kljub rehabilitaciji in izbrisu kazni iz kazenske evidence je bil Simon Velički leta 2011 eden od najresnejših kandidatov za vodjo Uprave kriminalistične policije in naslednik Aleksandra Jevška. Nekdanji notranji minister iz mandata prve Janševe vlade Dragutin Mate je takrat za medije izjavil, da človeka s tako preteklostjo ne bi vzel niti za policista, kaj šele na čelo vseh slovenskih kriminalistov. “Šef kriminalistične policije mora biti oseba, ki ima čisto preteklost,” je ocenil Mate.

C. Š.