fbpx

Novi vodja NPU je dolgoletni policist Uroš Lepoša: Izbran ni bil nihče od prijavljenih kandidatov

Uroš Lepoša je novi direktor NPU-ja. (Foto: policija, posnetek zaslona)

Andrej Jarič, sicer vršilec dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja policije, je na današnji dan Uroša Lepošo postavil za v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Lepoša ima s policijskim delom kar 28 let izkušenj in je bil aktiven na različnih področjih.

Letos (6. maja) je zdaj že bivši generalni direktor policije Anton Travner razrešil Darka Muženiča, zdaj pa bo njegovo pozicijo zasedel Uroš Lepoša. Vršilec dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja policije Andrej Jurič je dosedanjemu vodji NPU-ja Igorju Lambergarju izrazil zahvalo za dobro sodelovanje, novopečenemu vršilcu dolžnosti pa je ob tej priložnosti zaželel uspeh pri vodenju tega zelo zahtevnega področja dela policije, poroča SIOL.

Za Lepošo sicer navajajo, da ima že 28 let izkušenj dela v policijskih vrstah. Svojo policijsko kariero je sicer pričel na Policijski postaji Ljubljana center, in sicer leta 1992. Najprej je bil tam zgolj policist, pozneje pa kriminalist. Potem ko je končal Višjo policijsko šolo pa je dobil službo na Policijski postaji Ljubljana Bežigrad, in sicer kot pomočnik tamkajšnjega komandirja. Med leti 2008 in 2015 pa je vodil skupino “za premoženjsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana”.

Uroš Lepoša je novi direktor NPU-ja. (Foto: policija, posnetek zaslona)

Leta 2015 pa je pričel z vodenjem skupine za krvne in spolne prestopke, in sicer prav tako znotraj Sektorja kriminalistične policije v okviru Policijske uprave Ljubljana, kjer je ostal do leta 2019, ko ga je življenjska pot zanesla na “Sektor za razvoj in sistemske naloge v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi”. Novi direktor NPU-ja je leta 2007 diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, leta 2010 pa je pridobil naziv magistra mednarodnih in diplomskih študij na Fakulteti za podiplomske, državne in evropske študije. Vse navedene podatke so podali na spletni strani Generalne policijske uprave.

NPU je sumljiv že od samega začetka
Vrhovno sodišče je nedavno zavrnilo zahtevo Muženiča za izdajo začasne odredbe za zadržanje njegove zamenjave na NPUju.  Muženič je bil, kot je razkrila preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja, vpleten v zloglasno afero pranja milijarde evrov iranskega denarja v NLB. V zadnjih mesecih je bil tudi velik zagovornik samooklicanega žvižgača Ivana Galeta. Ustanovitev NPUja je sledila dolgoletni želji in potrebi po neodvisnem in sposobnejšem preiskovalnem uradu, a od samega začetka, ko je nastala v času ministrice Katarine Kresal, je zgodba sumljiva.

Uroš Lepoša je novi direktor NPU-ja. (Foto: policija, posnetek zaslona)

NPU so namreč naselili v poslovno stavbo na Dimičevi v Ljubljani, ki jo je skupaj s Hildo Tovšak zgradil Igor Jurij Pogačar, dober prijatelj Mira Senice. Slednji je zasebni partner takratne ministrice za notranje zadeve, najemnina pa je bila trikrat višja od višine obroka za leasing. V nadaljevanju se je celotna struktura NPU sestavljala iz preiskovalcev, ki so v NPU zaposlili celo ljudi, ki s policijskim ali preiskovalnim delom, niso imeli nikakršnih izkušenj. Zadostna referenca je bila že poznavanje “računovodstva”, pa čeprav v manjšem privatnem podjetju.

Vplivna Katarina Kresal in Miro Senica sta uredila donosni posel Pogačarju v primeru najema stavbe na NPU. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Domen Mezeg