fbpx

Novinar Glücks: Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je k bolezni prispeval tudi Veselinovič s sprevrženim šikaniranjem!

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

Ob aferi Prešiček velja izpostaviti še druge tragične primere šikaniranja v službi. Nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je k razvoju bolezni prispeval direktor STA Bojan Veselinovič z dolgotrajnim sprevrženim šikaniranjem,” je v reviji Reporter pred dvema letoma zapisal novinar Nenad Glücks. 

Zadnje dni javnost precej razburja nerešeno vprašanje med STA in Uradom za vladno komuniciranje. Poleg tega, da direktor STA Bojan Veselinovič vztraja pri svojem in dokumentacije ne naslovi na direktorja Ukom-a Uroša Urbanijo, se je v Tarči in na Twitterju izpostavila tudi tragična zgodba nekdanjega urednika STA Boruta Meška. Predsednik vlade Janez Janša in Urbanija sta namreč prepričana, da je Veselinovič soodgovoren za Meškovo bolezen, zaradi katere je kasneje umrl.

Veselinovič je sebi v bran zanikal navedbe in poslal Janši ter Urbaniji opomin pred tožbo. Na dan pa so prišle nove podrobnosti o takratnem dogajanju. Veselinoviča je na mesto direktorja potrdila vlada Boruta Pahorja. Zaradi tega pa naj bi se dogajali politični pritiski na agencijo, nakar je takratni odgovorni urednik STA Meško prejel obvestilo o razrešitvi in prekinitvi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov.

Igor Kršinar, Borut Meško in Uroš Urbanija (Foto: Zajetje zaslona)

Takratni predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar je prepričan, da je šlo za političen pritisk. Pahorjevo vlado je obtožil, da izvaja politične pritiske, za katere je odgovoren Pahor. Minevali so meseci, Meško pa je med svojim delom prejemal neštete opomine zaradi domnevnih kršitev in grožnje o odpovedi delovnega razmerja, kar je takrat spremljal tudi Urbanija, ki je danes kritičen do Veselinovičevih dejanj.

Meško je javno spregovoril o šikaniranju in pritiskih Veselinoviča
“Veselinovič se poslužuje vseh možnih načinov, pritiskov in oblik šikaniranja in pri tem ne izbira sredstev za dosego svojih ciljev. Pripravljen je storiti vse, da bi čimprej zapustil mesto odgovornega urednika,” je takrat opozarjal Meško. Meško je kasneje zbolel za rakom, v tistem času pa je prejel tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Glücks meni, da je s šikaniranjem Veselinovič prispeval k razvoju raka, zaradi katerega je Meško kasneje umrl
Ob aferi, ki je izbruhnila iz ministrstva za kulturo, ko je nekdanji minister Dejan Prešiček izvajal mobing nad svojimi zaposlenimi, so mediji izpostavili tudi zgodbo Meška. “Ob aferi Prešiček velja izpostaviti še druge tragične primere šikaniranja v službi. Nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je k razvoju bolezni prispeval direktor STA Bojan Veselinovič z dolgotrajnim sprevrženim šikaniranjem,” je v reviji Reporter pred dvema letoma zapisal Nenad Glücks.

Meško je kasneje zaradi raka umrl, govorice pa niso potihnile. Kljub vse bolj glasnim trditvam o šikaniranju in obračunavanju, Veselinovič to vztrajno zanika. Za Meškovo bolezen pa pravi, da zanjo niti ni vedel.

Sara Rančigaj