Režimski pisun Mladine Mekina v Evropskem parlamentu blatil Novo24TV, zamolčal pa je, da je NLB posreden lastnik Mladine in da se financira iz preplačanega medicinskega materiala!

Foto: STA

Čeprav bi si številni v Sloveniji želeli, da se afera #IranNLBgate pomete pod preprogo, pa smo končno dočakali dan, ko so se z državno sramoto seznanili tudi v Evropskem parlamentu. Poseben odbor PANA je namreč temo uvrstil kot najpomembnejšo na dnevni red. Medtem ko je slovenski poslanec dr. Anže Logar evropske poslance nazorno seznanil s pranjem milijarde evrov v letih 2009 in 2010, je na drugi strani novinar režimskega tednika Mladina Borut Mekina kot nekakšen odvetnik pričal v zagovor odgovornih za bančno luknjo in zatrdil, da sploh ne gre za trenutno pomembno temo v Sloveniji. Lotil pa se je tudi blatenja našega medija Nova24TV, ki je z resničnimi dejstvi seznanjal javnost.

Anže Logar je kot predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu brez dlake na jeziku evropski javnosti razkril imena odgovornih, ki so za sum pranja vedeli, pa niso nikoli ukrepali. Več kot očitno je to Mekino zelo zmotilo, saj je zadevo poskušal relativizirati z besedami, da so tudi banke v drugih evropskih državah oprale iranski denar. Čeprav je zatrdil, da ta tema trenutno ne predstavlja najpomembnejše teme v naši državi, so evropski poslanci ne glede na usmeritev zahtevali konkretne argumente za njegovo stališče. Po tem, ko se je z besedami začel zapletati, se je odločil, da ne bo več odgovarjal.

Nova24TV se mu zdi sovražno glasilo
Mekina je šel celo tako daleč, da je članom posebnega odbora PANA poslal elektronsko sporočilo, v katerem je zapisal, da Mladina predstavlja enega izmed najbolj vplivnih in resnih časopisov v slovenskem medijskem prostoru, naš medij, Nova24TV, pa označil kot glasilo največje opozicijske stranke SDS, ki širi sovraštvo in laži o migrantih ter o ostalih političnih in nepolitičnih temah. Poleg tega je tudi povedal, da naj bi bil naš medij tarča posmehovanja in zavračanj s strani “resnih” novinarskih medijev, in dodal, da je povezan s prijatelji madžarskega premierja Viktorja Orbana, ta podatek pa naj bi bil po njegovem mnenju več kot zgovoren.

Lastništvo Mladine se mu ne zdi sporno
Pri tem pa je seveda Mekina evropskim poslancem “pozabil” omeniti, da Mladina predstavlja glasilo ekstremne levice, ki se zavzema za prikritje afere milijardnega pranja v NLB in reševanje svojih političnih botrov, ki so v afero vseh afer še kako vpleteni. Mnogi svarijo, da družba KB 1909 (eden izmed njenih lastnikov je tudi NLB), ki ima posredno lastništvo nad tednikom Mladina, predstavlja družbo, ki je nasledila podjetje Safti, ki so ga upravljali udbovci. Zamejska družba, ki ima v lasti Mladino, je bila do lani celo lastnica podjetja Mark Medical, z imenom katerega se je slovenska javnost seznanila ob odkritju afere z žilnimi opornicami.

Za Novo24TV je Mekina po zasedanju posebnega odbora PANA povedal, da ima Logar z razkritjem afere #IranNLBgate politično agendo, in dodal, da želi Logar primer NLB pred volitvami predstaviti kot primer največje korupcije. Pri NLB gre po njegovem mnenju le za primer Iranca, pri tem pa se pozablja na večje transakcije v Sloveniji v obdobju privatizacije, ki so potekale prek davčnih oaz. Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je eden izmed nekdanjih lastnikov Mladine imel kapital v davčni oazi, je dejal, da se mu to zdi diskreditacijsko in dodal, da so se v času prve Janševe vlade soočili z manjkom oglaševalskega denarja, zato so potrebovali dodatna sredstva, ki so jih našli v podjetju KB 1909. To se po besedah Mekine naj ne bi vmešavalo v uredniško politiko, sami naj bi se na podlagi pregleda stvari odločili, da razkritje z NLB ni ne vem kakšno razkritje, zato tudi niso šli na naslovnico.

Foto: Nova24TV

Tomčeva zavrnila vse očitke Mladine
Tednik Mladina je evropski poslanki SDS Romani Tomc očital, da je Slovenijo zatožila Bruslju v zadevi pranja denarja samo dobrega pol leta pred parlamentarnimi volitvami. A Tomčeva je bila zelo jasna: “Veseli smo lahko, da se je zadeva po tolikem času, kolikor je minilo od prve prijave o sumu pranja denarja v NLB, sploh znašla na dnevnem redu. Hkrati to pomeni, da je komisija presodila, da je zadeva zelo pomembna. Trajalo je kar sedem let, da je zadeva prišla v Bruselj.”  V kontekstu afere #IranNLBgate je govorila še o dejstvu, da slovenska vlada ni izpolnila svoje obljube, ki jo je dala Bruslju ob zadnji sanaciji bank. Da se bo namreč iz največje, tj. NLB, umaknila. To, da se ni, predstavlja zgovorno dejstvo, da s kapitalom v ozadju še vedno upravljajo stare politične strukture, zato aktualni levi oblasti prodaja nikoli ni bila in ne bo v interesu.

Romana Tomc

Naravnost skregano je z logiko, ko človek sliši, da naj bi Logar z razkritjem afere #IranNLBgate uresničeval politično agendo. Več kot očitno Mladini in njenim političnim botrom ni v interesu razkrivanje afere, zato se tudi odločajo za diskreditacijo dela Logarjeve komisije in medija Nova24TV, ki z dejstvi afere seznanja slovensko javnost, medtem ko jih drugi pometajo pod preprogo, da bi karavana šla dalje. A čas se izteka, zato ni čudno, da  prevladuje vedno večja živčnost.

N. Ž.