fbpx

Novinar Mladine prevzel odgovornost za organizacijo neprijavljenih protestov!

Pripadniki antife na protivladnih protestih za organizacijo katerih je odgovornost prevzel novinar Mladine Borut Mekina (vir: Twitter)

Nezakonitim protestom, ki postajajo vedno bolj nasilni, ni videti konca. Medtem, ko je v zadnjih tednih jasno, da je eden od frontmanov protestov, sin državnega tožilca Jaša Jenull, ki vztrajno rine v ospredje z raznovrstnimi provokacijami, pa druga imena organizatorjev niso toliko znana. Izgleda, da se med organizatorji neprijavljenega shoda skriva novinar Mladine Borut Mekina. Ta je namreč pod sliko na svojem Twitter profilu potrdil, da je del organizacijskega odbora in bo prevzel odgovornost za neprijavljene in nedovoljene proteste.

Mladinin novinar Borut Mekina je na Twitterju objavil slike, ki prikazujejo namestitev varnostne ograje, ki naj bi onemogočala dostop do hrama demokracije in trikotnih stolpnic TR3 nasilnim protestnikom. Ko ga je eden izmed sledilcev povprašal, če je morda član organizacijskega odbora, mu je Mekina odgovoril: “Da, kaj vas zanima? Smo transparentni.” Mekina pa se tukaj ni ustavil, saj je odgovoril tudi na vprašanje, ali namerava odgovarjati za organizacijo neprijavljenih in nedovoljenih protestov. Odgovoril je namreč z: “Absolutno. Da.”

Foto: Twitter

Mekina že 30. marca napovedal vstajo
Vsekakor ne preseneča, da je Mekina protivladnim protestom naklonjen, saj je splošno znano, da predsednik vlade Janez Janša za Mladino že vrsto let predstavlja državnega sovražnika številka ena. Ko je na oblast prišla 3. Janševa vlada so pri Mladini komaj čakali, da se situacija normalizira toliko, da se bodo protesti iz balkonov prenesli na ulice, da bodo lahko pričeli izražati gnev nad desnosredinsko vlado. Mekina konkretno je že 30. marca na Twitterju ob fotografiji moškega s kijem napovedal: “Jaz vseeno mislim da bo vstaja, takoj ko bo tega konec. Ali kot bi rekel naš hišni pesnik Lovro Matič: “Ko kaos mine pride sodba zgodovine.”.”

Glede na to, da na dan prihaja vedno več dokazov, da na protestih sodelujejo skrajneži Antifa iz tujine, se poraja vprašanje, kako daleč lahko vse skupaj eskalira, namreč za radikalno levičarsko organizacijo je znano, da spodbuja nasilne oblike protestov, kakršne lahko opazujemo po številnih mestih v Evropi in ZDA. Kdorkoli si je prejšnji petek ogledal posnetke iz protestov je lahko videl, da je na njih sodelovala skupina nasilnih zamaskiranih oseb. Eden izmed njih pa se je celo spravil nad policista medtem, ko je skupina s silo pritiskala na postavljeno varnostno ograjo.

Zdi se, da so številni protestniki izgubili kompas in sploh ne vedo več, čemu protestirajo. V korist pa jim tudi ni, da se približujejo poletne počitnice. Iz tega razloga so se verjetno določeni skrajneži zatekli v povzročanje nasilnih spektaklov, da bi izzvali nasilno reakcijo policije. Želijo si namreč, da bi lahko potem v en znak trobili, kako policija izvaja represijo. Glede na to, da je celo ena izmed prvih pobudnic provladnih protestov Tjaša Prošek izpostavila, da je razočarana nad nasiljem določenih, je jasno, da je vrag vzel šalo. Le upamo lahko, da tokrat ne bo prišlo do škode in morebitnih poškodb. V primeru najslabšega scenarija se poraja vprašanje, ali bo Mekina res prevzel odgovornost ali pa se bo naredil Francoza?

Hana Murn