fbpx

Novinar Pirkovič o dvojnih merilih Pašek Šetinčeve: Ne ocenjuje z enakimi vatli aktualnega in nekdanjega generalnega direktorja RTV!

Novinar RTV Igor Pirkovič (Foto: Nova24TV)

“Moje osebno mnenje je, da je bil nasilen vdor gibanja OPS v studio javne RTVS nezaslišana gverilska akcija v slogu južnoameriških hunt. A menim tudi, da imamo pravico kritizirati RTVS, ker jo plačujemo. Napačno je prepričanje, da je vsako mnenje in vsaka kritika RTVS napad na avtonomijo novinarstva in njegovo profesionalnost. In dejstvo je, da najboljše mnenje o RTVS ne more imeti RTVS sama o sebi, ampak morajo o tem soditi gledalci. Pri gledalcih je pomembno, ali si nekdo ustvari zaupanje ali ne,” je v Temi dneva pojasnil novinar RTSV Igor Pirkovič. 

“Upravna enota Ljubljana je prepovedala nadaljnje shode skupine, ki je več mesecev protestirala pred stavbo RTVS in v petek tudi vdrla v njeno notranjost. Prepovedi niso mogli vročiti organizatorju, a so jo javno objavili, kar šteje kot vročitev,” je v tokratni Temi dneva uvodoma dejal voditelj oddaje Luka Svetina. Kot je mogoče razbrati s portala E-uprava, je imela skupina prijavljene shode pred stavbo RTVS v Ljubljani vsak dan do konca letošnjega leta. Policija je prepoved protestov gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) pod vodstvom Ladislava Trohe predlagala že julija, ko so protestniki že kršili javni red in mir, a upravna enota takrat ni sledila njihovemu predlogu. Po petkovem vdoru v stavbo RTVS je policija znova vložila predlog za prepoved shodov in je, kot kaže, bila uspešna.

Pašek Šetinčeva je tudi sama gverilsko vdrla na eno od sej programskega sveta RTV
Napoved glede političnega epiloga vdora dvajseterice v studie na RTVS: urednica in novinarka Mojca Pašek Šetinc naj bi po neuradnih informacijah na sestanku novinarjev informativnega programa predlagala, naj aktiv novinarjev poskuša zamenjati direktorja RTVS zaradi nedavnega vdora v prostore javne televizije s pojasnilom, da jih ni dovolj zaščitil. Aktiv novinarjev in Svet delavcev (na pogovoru je bila tudi Petra Bezjak Cirman) o tem še razpravlja. Predlog je po poročanju spletnega portala SIOL sprožil veliko začudenje na RTVS, saj je prav Šetinc Paškova pred petimi leti skupaj z novinarji vdrla na sejo programskega sveta RTVS, kjer so se ji pridružili tudi levičarski aktivisti, ki so v stavbo vstopili mimo varnostnikov in med drugim s seboj prinesli napise, kot je “Smrt janšizmu!”.

V studiu pa je Svetina tokrat gostil priznanega novinarja RTVS Igorja Pirkoviča. Voditelj oddaje je najprej izpostavil dejstvo, da je policija OPS-u končno uspela preprečiti prepoved protestiranja pred poslopjem nacionalne televizije. Zanimalo ga je, ali so si končno oddahnili, saj so se protesti vlekli vse od aprila in je bilo delo novinarjev zato oteženo. Pirkovič: “Nekateri so si toliko bolj oddahnili, ker so delali popoldne in zvečer v prvem in drugem nadstropju RTVS, kjer so se vzkliki zanikovalcev virusov še toliko bolj slišali. Je pa bilo nenavadno sledeče: pojavili so se maja. Rečeno je bilo, da bodo do junija, začetka julija. Slišal sem, da naj bi bili do konca leta. Treba jim je priznati vztrajnost, saj so vztrajali na dežju, vetru, na 40 °C.” Kot je še dejal Pirkovič, se Troha, sicer vodja gibanja OPS, po cele ure ni premaknil in je ves čas sedel na svojem stolu. Za delavce RTVS in goste pa je bila omogočena intervencijska pot za normalen prihod in odhod.

Novinarka RTVS Pašek Šetinčeva ima dvojna merila: Pred leti, ob vdoru v stavbo, ni zahtevala odstopa generalnega direktorja
“Kako so sploh prišli v studio? Na spletu se namreč pojavljajo teorije zarote, da jih je tja nekdo spustil. Kako so našli studie?” Pirkovič je na to odvrnil, da do studia do tretjega programa RTVS, kjer dela tudi sam, morda res ne bi našli poti, vendar pa je studio, v katerega so vdrli, na zelo dostopni lokaciji, blizu vhoda. Prav tako je mogoče, da je bil Troha v zadnjih desetih, petnajstih letih gost kakšne oddaje v tistem studiu. Kot je poudaril, ni šlo za nobeno zaroto in tudi vodiča niso imeli. “Nekdo je pač vedel, da je studio tam.” Ob tem je Svetina spomnil na očitke, ki se pojavljajo med novinarji nacionalne televizije – da jih direktor v vsem tem času, ko so bili protestniki pred poslopjem, ni dovolj zaščitil. Spomnil je, da je novinarka Pašek Šetinčeva aktivu novinarjev posredovala predlog o odstavitvi direktorja. “Kako to razumete, komentirate?” 

Novinar RTVS Igor Pirkovič in voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina (Foto: Nova24TV)

Pirkovič: “Nihče ni pozival prejšnjega direktorja, da zaščiti tiste, ko so se nam dogajale določene stvari. Kdorkoli bi bil direktor, več ne bi mogel storiti, kot je storil ta. To vidim kot način oziroma priročno sredstvo za obračun s sedanjim direktorjem, ki je legitimno izvoljen in ki naj pokaže, kaj zmore, kaj zna, ki mu je treba dati čas. Nenazadnje je pred leti prav tako nekdo zasedel četrto nadstropje – ko je zasedel programski svet RTVS. Med tistimi, ki so vdrli, je bil tudi človek, ki je odkrito grozil Jožetu Možini (mislim, da je bil Igor Bricelj).” Govora je tudi o plakatih “Smrt janšizmu!” in o tem, da so enostavno vdrli in okupirali prostor ter izvajali pritisk na programski svet – najvišji organ RTVS. Pirkovič je prepričan, da je politikantstva v medijih že tako preveč in poudaril, naj se generalni direkciji dopusti, da naredi to, kar je njeno poslanstvo, za kar je plačana, potem pa se jo bo ocenjevalo.

Vnemo za protestiranje gibanju OPS daje prav dejstvo, da se o njih ne poroča, o petkovih demonstrantih pa redno
“Zelo pozno je v medije prišla informacija, da je vsa ta dovoljenja Trohi in OPS-u dala Mestna občina Ljubljana. Ko se o tem govori, se je potrebno posluževati resnice,” je bil še prepričan Pirkovič, ki verjame, da generalni direktor ni imel večjih pooblastil, da bi lahko karkoli ukrenil. V nadaljevanju pa je Svetina primerjal proteste pred RTVS s tistimi, ki vsak petek potekajo pred državnim zborom. Javnost sploh ni bila korektno obveščena, da predstavniki gibanja OPS pred nacionalno televizijo ves čas protestirajo, po drugi strani pa RTVS vsak petek intenzivno poroča o dogajanju pred poslopjem zbora, na katerih je bil tudi njihov neformalni vodja Jaša Jenull. “Lahko v tem primeru vlečemo vzporednice?” Pirkovič je ob tem dejal, da gre v obeh primerih za skrajnosti. Teorije zanikovalcev virusa se mu sicer zdijo “nore”, zato bi verjetno ravnal podobno (govora je o poročanju).

Novinar RTVS Igor Pirkovič (Foto: Nova24TV)

Po drugi strani pa naj bi vzgib oziroma motiv dobili ravno zato, ker pripadnikov OPS ni nihče videl in slišal, medtem ko se v primeru “kolesarjev” poroča o domala vsakem njihovem koraku. “Nekaj pa morate vedeti: če nečesa ni v medijih, se to ni zgodilo.” Vodja oddaje pa je ob tem še spomnil, da se je oglasilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in vdor Trohe v studio izkoristilo za neke vrste politični obračun – kot da se že dlje časa diskreditira novinarje javne RTVS in da je bil vdor v javno hišo zgolj logična posledica, ob čemer naj bi se domnevno ciljalo na nekatere besede na račun novinarjev, zapisane na Twitterju s strani vladajočih, “medtem ko se v Združenju novinarjev in publicistov na to niste eksplicitno odzvali. Kako to vidite?”

Najboljše mnenje o RTVS ne more imeti RTVS sama, marveč njeni gledalci, katerih zaupanje si mora pridobiti
Pirkovič: “Moje osebno mnenje je, da je bil nasilen vdor v studio javne RTVS neka nezaslišana gverilska akcija v slogu južnoameriških hunt. Menim, da imamo pravico kritizirati tudi RTVS, ker jo plačujemo. Napačno pa je prepričanje, da je vsako mnenje in vsaka kritika RTVS napad na avtonomijo novinarstva in njegovo profesionalnost itd. Dejstvo je tudi, da najboljše mnenje o RTVS ne more imeti RTVS sama o sebi, ampak morajo glede tega soditi gledalci. Pri gledalcih je pomembno, ali si nekdo ustvari zaupanje ali ne.” Glede incidenta Trohe pa je dejal, da so ga obsodili vsi, tudi tisti, na katere so letele obtožbe, da se nad dogajanjem naslajajo. Je pa res, da bi morali imeti enake vatle tudi za druge primere ob podobnih dogodkih.

Vodja oddaje Tema dneva Luka Svetina je v studiu gostil novinarja RTVS Igorja Pirkoviča. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg